Polski termin „smażenie” ma szeroki zakres znaczeń i obejmuje wiele różnych technik, które w innych językach, na przykład angielskim, określane są osobnymi nazwami. Smażyć możemy na głębokim tłuszczu i na niemal suchej patelni, podrzucając nieustannie jedzenie, polewając je tłuszczem lub w ogóle go nie ruszając itp. W zasadzie każdej z tych metod można by poświęcić osobny artykuł, ale ja postaram się znaleźć dla nich wspólny mianownik i przekazać wam podstawową teorię, która będziecie mogli wykorzystać w różnorodnych sytuacjach, by, jeśli nie polepszyć, to choć usprawnić swoje gotowanie i nabrać więcej pewności w kuchni.
Pierwsza połowa artykułu jest poświęcona ważnym kwestiom wyboru patelni, druga – praktycznym poradom i technikom gotowania.
Wybór patelni
Jaką patelnię wybrać? Czy powłoki non-stick są toksyczne?
Według mnie w każdej kuchni powinna znaleźć się patelnia z powłoką zabezpieczoną przed przywieraniem, na przykład wykonaną z Teflonu.