Gdy tylko nastanie świt, rozpoczyna się zbieranie owoców. Oliwki zbiera się z młodych, zdrowych drzew ręcznie lub przy użyciu maszyn, które strząsają oliwki na rozłożone pod drzewami płachty. Metoda mechaniczna jest bardziej wydajna i pozwala na szybkie przetworzenie oliwek, co jest istotne dla jakości oliwy. Z ziemi nie podnosi się owoców – mogą być obtłuczone i podgniłe, co miałoby negatywny wpływ na smak oliwy.
Precyzyjne wyznaczenie odpowiedniego momentu na zbiory jest ważne – oliwki powinny mieć już wystarczająco dużo substancji odżywczych i jednocześnie osiągnąć pożądany aromat i smak. Dla każdej odmiany oliwek ten idealny czas wypada kiedy indziej. W Europie zbiory najczęściej rozpoczynają się jesienią i trwają niekiedy do stycznia.
Większość oliw, które kupujemy w sklepach to kupaże oliw z oliwek różnych gatunków. Oliwy, które pochodzą tylko z jednej, wybranej odmiany oliwek, nazywane są oliwami monocultivar.