Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego delikatny i chętnie łączący się z różnymi aromatami. Schab. Jak go nie zepsuć? Chude mięso jest podatne na wysuszenie, dlatego należy pamiętać, by nie smażyć go zbyt długo. Nie dłużej niż półtorej minuty z każdej strony. Wybieramy olej rzepakowy lub słonecznikowy, możemy też dodać trochę masła klarowanego, by osiągnąć pełnię smaku.
Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, mieć około 180 stopni. Jak sprawdzić, czy temperatura jest idealna, bez używania termometru? Wystarczy wrzucić odrobinę bułki tartej na patelnię i zobaczyć, czy zaczyna się smażyć. Jeśli nie, musimy mocniej rozgrzać tłuszcz. Nie powinien jednak się dymić i mieć zapachu spalenizny. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, co wbrew pozorom nie odejmuje chrupkości panierce.
Sprawdź nasz przepis na parowane bułeczki ze schabem w kukurydzianej panierce z chrupiącą sałatą >>