Kukbuk
Kukbuk

Nowe schabowe, czyli świeża odsłona klasyki

Jeśli panierka, to z bułki albo płatków kukurydzianych? Niekoniecznie. Tym razem sięgamy po zmielone pestki dyni i słonecznik. A to dopiero początek naszych pomysłów, które krążą wokół tego popularnego kawałka mięsa.

Absolwentka Wydziału Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Przez wiele lat współpracowała z magazynami wnętrzarskimi, gdzie aranżowała wnętrza i stylizowała sesje zdjęciowe. Współtworzyła feministyczny magazyn G’rls ROOM. Miłośniczka rękodzieła i stała bywalczyni wszelkich warsztatów angażujących ręce i myśli. Uwielbia lato, sukienki i gołe nogi.

Tekst: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Zdjęcie główne i zdjęcie w tekście: Maciej Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego delikatny i chętnie łączący się z różnymi aromatami. Schab. Jak go nie zepsuć? Chude mięso jest podatne na wysuszenie, dlatego należy pamiętać, by nie smażyć go zbyt długo. Nie dłużej niż półtorej minuty z każdej strony. Wybieramy olej rzepakowy lub słonecznikowy, możemy też dodać trochę masła klarowanego, by osiągnąć pełnię smaku.

Tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, mieć około 180 stopni. Jak sprawdzić, czy temperatura jest idealna, bez używania termometru? Wystarczy wrzucić odrobinę bułki tartej na patelnię i zobaczyć, czy zaczyna się smażyć. Jeśli nie, musimy mocniej rozgrzać tłuszcz. Nie powinien jednak się dymić i mieć zapachu spalenizny. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, co wbrew pozorom nie odejmuje chrupkości panierce.

Sprawdź nasz przepis na parowane bułeczki ze schabem w kukurydzianej panierce z chrupiącą sałatą >>

Kwestia wyboru

W przypadku każdego rodzaju mięsa, także schabu, sięgamy po wysokiej jakości produkt. Najlepiej z hodowli prowadzonej w zgodzie z dobrymi praktykami i zasadami rolnictwa przyjaznego klimatowi, takiej, w której proces produkcji jest przejrzysty.

Przykład? Filet ze schabu wieprzowego Dolina Dobra. Filozofia marki, od pola do stołu, daje pełną kontrolę nad kompletnym łańcuchem powstawania produktów. Począwszy od własnych pól, pasz, skończywszy na zakładach – wszystko zlokalizowane po sąsiedzku w dwóch województwach: pomorskim i zachodniopomorskim. To przekłada się na jakość, świeżość i smak mięsa. Dodatkowo tacki, w które pakowany jest schab od Doliny Dobra, pochodzą w 100% z recyklingu i w 100% nadają się do ponownego recyklingu.

Coś nowego

Lekko rozbite kotlety ze schabu można nie tylko smażyć, ale i dusić. Tu sprawdza się sos śmietanowy z dodatkiem koperku lub winny, z suszonymi pomidorami. Schab, dzięki swojej delikatności, dobrze łączy się z marynatami i farszami, doskonale odnajduje się w towarzystwie owoców – malin, śliwek czy porzeczek.

Wspomniana wcześniej panierka z pestek dyni i słonecznika nada mięsu lekko orzechowy, delikatny smak. Jeśli komuś trudno wyobrazić sobie schabowego bez ziemniaków, warto wypróbować wersję z pieczonymi hasselback z dodatkiem karmelizowanych jabłek. Dla miłośników streetfoodowych rozwiązań w azjatyckim klimacie przygotowaliśmy przepis na parowane bułeczki ze schabem w kukurydzianej panierce. Łatwe, komfortowe i zachwycające w smaku. Lecimy po dokładkę!

Sprawdź przepis na smażony schab z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami hasselback >>

Artykuł powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk