Jeden z najpopularniejszych koktajli świata
Negroni, czyli połączenie ginu, czerwonego wermutu i campari, należy do najpopularniejszych koktajli. Włoski klasyk pomimo dosyć wymagającego smaku znalazł uznanie w oczach bywalców barów i restauracji na całym świecie – jest to drugi najczęściej zamawiany koktajl świata według rankingu tworzonego przez magazyn „Drinks International”, zaraz za Old Fashioned.
Sytuacja wygląda podobnie w koktajlbarach w Polsce – na przykład w BackRoom Negroni regularnie znajduje się w piątce najpopularniejszych klasycznych koktajli. Jego popularność nie dziwi – bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle złożony i bogaty w smaku. Połączenie pozornie ciężkich składników tworzy zaskakująco orzeźwiającą kompozycję, idealną na upalne dni. Co nie powinno dziwić – w końcu powstał w skąpanej słońcem Italii, a dokładniej w Caffè Casoni we Florencji w 1919 roku. A jak dokładnie doszło do jego powstania?
Wszystko dzięki hrabiemu Camillo Negroniemu
Inspiracją do stworzenia Negroni były dwa klasyczne włoskie koktajle – Milano-Torino oraz Americano. Początki powstania pierwszego z nich sięgają drugiej połowy XIX wieku. W 1867 roku Giuseppe Campari – twórca słynnego na całym świecie likieru ziołowego campari – otworzył w Mediolanie Campari Caffè,miejsce, gdzie można było nabyć stworzony przez niego zaledwie kilka lat wcześniej, bo w 1860 roku, alkohol. Aby go wypromować, połączył campari w równych proporcjach z niezwykle popularnym wówczas we Włoszech wermutem – tak powstał znany do dziś koktajl Milano-Torino. Legenda głosi, że idealny balans smaków powstał po to, by pogodzić odwiecznie rywalizujące ze sobą miasta: Turyn i Mediolan.