Wyjątkowa prapszenica Triticum spelta, znana jako pszenica orkisz, to prawdziwa skarbnica smaku i aromatu. Ma wyjątkowo subtelny i niepowtarzalny charakter – i oferuje całą gamę kulinarnych możliwości. Orkisz dojrzewa w grubych łupinach, chroniących jego największy skarb przed szkodnikami i zanieczyszczeniami, co więcej – nie jest poddawany żadnym modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu zachowuje pierwotną wartość i szlachetność. Przez dziesiątki lat zapomniany, wyparty przez powszechną pszenicę, nigdy nie ukrywał swojej wyjątkowości. Także w kwestii wymagającej uprawy, której dziś podejmują się nieliczni, głównie specjalistyczne gospodarstwa na południu Polski.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
Naturalne dziedzictwo
Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!