Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze seriale kulinarne na Netfliksie

Wygodna kanapa, apetyczny serial i taca domowych przekąsek to jeden z naszych ulubionych przepisów na leniwy wieczór. Polecamy seriale kulinarne, które zabiorą was w podróże pełne niesamowitych smaków i kuszących zapachów.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 22 Czerwca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Platformy streamingowe oferują coraz więcej różnorodnych treści kulinarnych – programów, filmów i seriali o tej tematyce jest tyle, że gdyby każdy miłośnik gotowania chciał obejrzeć je wszystkie, prawdopodobnie nie miałby czasu na nic innego! Aby łatwiej wam było odnaleźć się w gąszczu interesujących propozycji, przygotowaliśmy zestawienie seriali kulinarnych, które naszym zdaniem zasługują na szczególną uwagę. Pod lupę wzięliśmy produkcje niosące wartość edukacyjną oraz pozwalające się zrelaksować i odpocząć od codziennych obowiązków. Poza rewelacyjnymi ujęciami jedzenia, które są prawdziwą ucztą dla oczu, wybrane przez nas seriale dają możliwość poznania fascynujących historii kucharzy z różnych stron świata i są kopalnią inspiracji kulinarnych. Co innego sprawia więcej przyjemności niż podglądanie mistrzów kuchni od zaplecza, odbywanie dalekiej podróży w poszukiwaniu smakowych inspiracji czy poznawanie lokalnej kultury jedzenia? W efekcie spędzenia wielu leniwych wieczorów z Netflixem udało nam się znaleźć kilka perełek, które powinien obejrzeć każdy miłośnik gotowania. Pokazane w „Chef’s Table” nowatorskie dania, wyznaczające trendy w ekskluzywnej gastronomii, międzykulturowe wyprawy Davida Changa, który poszukuje najpyszniejszych potraw świata, rozwijająca teorię czterech podstawowych składników Samin Nosrat, a także charyzmatyczny publicysta Michael Pollan, dzielący się w serialu „Cooked” swoją fascynacją smakiem, kulturą i ludźmi – to zaledwie kilka z zalet wybranych przez nas produkcji. Ostrzegamy: nie oglądajcie ich, kiedy jesteście głodni!

Chef’s Table

Liczba sezonów: 6 + 2 serie specjalne

„Chef’s Table” to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych i najbardziej cenionych seriali kulinarnych na świecie. Nominowana do nagrody Emmy produkcja pozwala widzom poznać warsztat wybitnych szefów kuchni, a także ich zajmujące osobiste historie – niekiedy tragiczne, innym razem pokrzepiające i opowiedziane z humorem. To rewelacyjny i zachwycający wizualnie dokument, który od lat inspiruje foodies na całym świecie. Wśród bohaterów pojawiają się między innymi zaangażowany społecznie Massimo Bottura, rozpoetyzowany Francis Mallmann, bezkompromisowy Tim Raue, oddany regionalizmowi Virgilio Martínez, buddyjska mniszka Jeong Kwan, przyciągająca swoją kuchnią gości z całego świata, czy Christina Tosi, która w nowojorskim Milk Bar tworzy uzależniające niezwykłym smakiem słodycze. Dzięki serialowi będziecie mogli przyjrzeć się warsztatowi szefów kuchni ze Stambułu, z Filadelfii, Barcelony, Bangkoku, Francji i Meksyku. Jeśli wciągnie was wyjątkowa narracja „Chef’s Table”, możecie zatrzymać się przy nim na dłużej – produkcja liczy sześć sezonów i ma dwie serie specjalne, „Chef’s Table: BBQ” oraz „Chef’s Table: Francja”.

Ugly Delicious

Liczba sezonów: 2

„Ugly Delicious” to inspiracja dla wszystkich miłośników gotowania i fanów kulinarnych eksperymentów

Szef kuchni David Chang w towarzystwie swoich przyjaciół, René Redzepiego, Davida Choe, Aziza Ansariego i Petera Meehana, przygląda się kulinarnym klasykom w różnych wydaniach, w zależności od szerokości geograficznej. W każdym odcinku serialu prowadzący przybliża widzom historię najpopularniejszych potraw – pizzy, tacos czy BBQ – i skutecznie przekonuje, że nie ma na nie jednego, słusznego przepisu. Wskazuje czynniki kulturowe i historyczne, które wpłynęły na to, jak obecnie wygląda dana potrawa, a także przedstawia pozornie zwyczajne i wszystkim dobrze znane dania w zupełnie nowych odsłonach. Chang pomaga między innymi przy przygotowaniu uczty na Święto Dziękczynienia, próbuje pikantnych dań kuchni viet-cajun, odkrywa bogactwo smaków i stylów amerykańskiego barbecue, wybiera się w odkrywczą podróż do Bombaju oraz orientuje się, że prawdziwe bogactwo chińskiej kuchni widać w daniach, które zazwyczaj kryją się poza kartą. Zapewniamy: „Ugly Delicious” to inspiracja dla wszystkich miłośników gotowania i fanów kulinarnych eksperymentów. Serial ma dwa sezony – łącznie 12 odcinków, każdy trwa około 50 minut.

Street Food

Liczba sezonów: 2

Twórcy "Street Food" przeniosą was na tętniące życiem ulice, pełne straganów z potrawami, które inspirują i zachęcają do odkrywania nowych smaków

Urzekający serial „Street Food” zabiera widzów we wspaniałą podróż po świecie ulicznego jedzenia. Jego twórcy przeniosą was na tętniące życiem ulice, pełne straganów z potrawami, które inspirują i zachęcają do odkrywania nowych smaków. Poznacie historie kucharek i kucharzy z różnych miast i wraz z nimi zagłębicie się w miejską kulturę kulinarną. Każdy sezon skupia się na innej części świata; pierwsza seria jest poświęcona Azji, druga – Ameryce Łacińskiej. W poszczególnych odcinkach spotkacie się między innymi z wyjątkową szefową kuchni Jay Fai, która tworzy uliczne wersje klasycznych potraw, takich jak zupa tom yum, będziecie świadkami przygotowywania chrupkiego i aromatycznego chaat i pikantnych chole bhature, zobaczycie ulicznych handlarzy z Singapuru, serwujących putu piring, makaron wonton i kraba z chili, a także dowiecie się, jak bardzo w Argentynie popularny jest Pato Rodriguez, za którego serową tortillą szaleją nawet najsłynniejsi szefowie kuchni. Ostrzegamy: niesamowicie wyglądające i różnorodne dania sprawią, że po każdym odcinku będziecie głodni, a przejmujące doświadczenia i historie bohaterów mogą wywołać wzruszenie.

Smaki miast

Liczba sezonów: 1

Pierożki dim sum, soczysta jagnięcina, smażone na głębokim tłuszczu brownie i soczyste raki – to zaledwie kilka z potraw, którymi zachwyci was serial "Smaki miast"

To kolejna pozycja, w której pierwsze skrzypce gra David Chang – amerykański szef kuchni o koreańskich korzeniach, który stworzył niezwykle popularną sieć restauracji Momofuku. Tym razem Chang zabiera w trasę gwiazdy show-biznesu, które zaraża swoją fascynacją jedzeniem, kulturą i ludźmi. Wspólnie z celebrytami odwiedza różne miasta, od Marrakeszu po Phnom Penh w Kambodży, przy okazji objadając się nieprzyzwoicie pysznymi potrawami. Pierożki dim sum, soczysta jagnięcina, smażone na głębokim tłuszczu brownie i soczyste raki – to zaledwie kilka z potraw, którymi zachwyci was ten serial. Poza Davidem Changiem w produkcji zobaczycie także między innymi Setha Rogena, Chrissy Teigen, Lenę Waithe czy Kate McKinnon. „Smaki miast” to opowieść o jedzeniu, ale także o podróżach. Po obejrzeniu z pewnością będziecie mieli ochotę ruszyć w drogę, aby poznawać inne kultury i zdobywać nowe kulinarne doświadczenia. Serial ma cztery odcinki, każdy z nich trwa około 40 minut.

Kroniki taco

Liczba sezonów: 2

Wspólnym mianownikiem wszystkich odcinków jest tytułowe taco – kukurydziany placek, który może być podstawą niezliczonej liczby potraw

Jeśli chcecie lepiej poznać kuchnię latynoską, ta pozycja jest zdecydowanie dla was! Nie znajdziecie lepszego przewodnika niż „Kroniki taco”. Twórcy serialu zabiorą was do miejsc, gdzie przygotowywane są między innymi pikantne taco al pastor z wieprzowiną, soczyste carnitas, cochinita pibili, czyli przysmak Majów z wieprzowiny pieczonej pod ziemią, czy suadero, które w Meksyku uważa się za najlepszy lek na kaca. Wspólnym mianownikiem wszystkich odcinków jest tytułowe taco – kukurydziany placek, który może być podstawą niezliczonej liczby potraw. Serial pokazuje, że za jego najpopularniejszymi odmianami często kryją się fascynujące i zaskakujące historie. Dzięki twórcom produkcji poznacie nie tylko meksykańskie tacos z różnych regionów tego kraju, ale również wersję amerykańską czy irańską. To smakowita opowieść odkrywająca kulisy latynoskiego street foodu, tradycji kulinarnych i roli taco we współczesnej kuchni. Na Netflixie obejrzycie dwa sezony produkcji – łącznie 13 odcinków, każdy trwa około 30 minut.

Cztery składniki

Liczba sezonów: 1

„Salt, Fat, Acid, Heat” to serial, który doprowadzi was do śmiechu i zachęci do kulinarnych eksperymentów

Felietonistka „New York Timesa” i autorka książek kucharskich Samin Nosrat z pomocą Netflixa przełożyła swoją książkę „Salt, Fat, Acid, Heat” na format serialowy. Rozwija w nim teorię czterech podstawowych składników, które stanowią fundamenty dobrej, satysfakcjonującej kuchni. Tytułowych bohaterów – tłuszczu, soli, kwasu i temperatury –Nosrat poszukuje na czterech kontynentach. Pomaga w przygotowywaniu lokalnych specjałów, zachwyca się magicznymi właściwościami oliwy, słoniny i sera, odkrywa wszystkie oblicza soli, od soli morskiej po sos sojowy i miso, poszukuje informacji o właściwościach kwasów, próbując soczystych cytrusów, salsy czy miodu Majów oraz piecze mięso i warzywa, używając wysokiej temperatury, by uwydatnić kolor i smak potrawy. To serial, który doprowadzi was do śmiechu i zachęci do kulinarnych eksperymentów. Pewne jest, że już nigdy nie będziecie kurczowo trzymać się przepisu ani zazdrościć kucharzom, którzy potrafią ugotować coś z niczego! Serial ma cztery odcinki – każdy trwa ponad 40 minut.

Somebody Feed Phil

Liczba sezonów: 4

Nie tylko pyszne dania, ale także charyzma i niezwykłe poczucie humoru Phila Rosenthala sprawią, że nie będziecie mogli oderwać się od tego serialu

Twórca serialu „Wszyscy kochają Raymonda” Phil Rosenthal podróżuje po świecie, by poznawać lokalne kuchnie i kultury. Odwiedza Bangkok, Lizbonę, Meksyk i wiele innych miejsc. Kulinarne wycieczki służą mu do odkrywania pysznych dań i poznawania ludzi. W każdym z odwiedzanych przez siebie miejsc korzysta ze street foodu, ale odwiedza także renomowane restauracje i bary. Rosenthal bawi się podczas gorącego karnawału w Rio, a w przerwach objada się feijoadą i popija caipirinhę, zachwyca się czekoladowymi croissantami, zajada się przysmakami kuchni peranakańskiej i daje się ponieść klimatowi południa USA – rzece sosu barbecue, którym zalewa się żeberka, smażonego homara, steki czy pieczone mięso aligatora. Nie tylko pyszne dania, ale także charyzma i niezwykłe poczucie humoru Phila Rosenthala sprawią, że nie będziecie mogli oderwać się od tego serialu. „Somebody Feed Phil” do tej pory doczekał się czterech sezonów; łącznie można zobaczyć 22 odcinki.

Szefowie kuchni w akcji

Liczba sezonów: 2

„Szefowie kuchni w akcji” pokażą wam, jak przyrządzić sałatkę z karczochów, lasagne, spaghetti z klopsikami, pieczoną kaczkę, aromatyczne żeberka, wyraziste dania z drobiu czy klasyczne potrawy koreańskie

Jeśli kojarzycie film „Szef” z 2014 roku, koniecznie musicie poznać tę pozycję. Jeśli nie, przed obejrzeniem „Szefów kuchni w akcji”, warto nadrobić zaległość. Scenarzysta, reżyser i smakosz Jon Favreau przygotowuje rewelacyjne jedzenie, rozmawiając z uznanymi szefami kuchni i zaprzyjaźnionymi celebrytami – między innymi Gwyneth Paltrow, Robertem Downeyem Jr. czy Robertem Rodriguezem. Twórcy „Szefa” pokażą wam w serialu, jak przygotowywali się do realizacji filmu – odtwarzają dania z niego oraz dyskutują na temat kulinarnych eksperymentów i inspiracji. Zobaczycie między innymi, jak przyrządzić sałatkę z karczochów, lasagne, spaghetti z klopsikami, pieczoną kaczkę, aromatyczne żeberka, wyraziste dania z drobiu czy klasyczne potrawy koreańskie. Dowiecie się też, jak przywoływać słodkie wspomnienia za pomocą deserów, poznacie nietypowe przepisy i odwiedzicie wiele lokali, które kuszą smakiem, ale także swoją historią i niezwykłym klimatem. W serialu zobaczycie między innymi takich kucharzy jak Christina Tosi, Jessica Largey, Chad Robertson, Chris Bianco i Wolfgang Puck. „Szefowie kuchni w akcji” mają łącznie 25 odcinków.

Cooked

Liczba sezonów: 1

Serial „Cooked” pozwala spojrzeć na jedzenie w zupełnie inny sposób – uświadamia, jak duże znaczenie ma ono dla rozwoju kultury

Serial „Cooked” to pozycja wyjątkowa. Pozwala spojrzeć na jedzenie w zupełnie inny sposób – uświadamia, jak duże znaczenie ma ono dla rozwoju kultury. Próbując sił w pieczeniu, warzeniu i duszeniu, uznany autor i publicysta kulinarny Michael Pollan sprawdza, jak gotowanie kształtuje świat. Serial ma cztery odcinki, ich tytuły pochodzą od żywiołów – ognia, wody, powietrza i ziemi. Z pomocą lokalnych australijskich myśliwych Pollan pokazuje, jak ogień kształtował gastronomię, zagląda do kuchni w Indiach, aby poznać wartość gotowania w garnku, odwiedza laboratoria spożywcze i marokańskie pola, odkrywa tajniki fermentacji, sprawdzając, jak mikroorganizmy pomagają przemienić surowe produkty w przysmaki, takie jak czekolada lub ser, oraz odkrywa tajemnice pieczenia chleba i naturę glutenu. „Cooked” nie oszczędza cywilizacji przemysłowej – ukazuje jej wady, ale nie piętnuje. Dodatkowy walor serialu to sam Pollan – jego ciepło, wyrozumiałość i miłość do gotowania sprawią, że zupełnie inaczej podejdziecie do jedzenia.

Rotten

Liczba sezonów: 2

Każdy z 12 odcinków „Rotten” podejmuje inny temat – ukazuje produkcję żywności, obnaża korupcję, marnotrawstwo i niebezpieczeństwa związane z codziennymi nawykami

Choć to pozycja zdecydowanie mniej przyjemna niż poprzednie, z pewnością jest warta obejrzenia. To obowiązkowy serial dla wszystkich, którzy chcą być świadomi tego, w jakiej rzeczywistości żyją. Obraz odkrywa nieprzyjemne sekrety branży gastronomicznej i ujawnia tajniki wpływania na to, co jemy. Każdy z 12 odcinków podejmuje inny temat – ukazuje produkcję żywności, obnaża korupcję, marnotrawstwo i niebezpieczeństwa związane z codziennymi nawykami. Z serialu dowiecie się między innymi, jaką drogę przebywają różne produkty, zanim znajdą się w waszych koszykach z zakupami. Istnieje prawdopodobieństwo, że po obejrzeniu „Rotten” nie kupicie więcej awokado czy chińskiego czosnku albo będziecie się zastanawiać, czy na pewno warto przykładać rękę do rozwoju branży wody butelkowanej. Chociaż nie jest to typowy serial o jedzeniu, a raczej dokument o biznesie, jaki stanowi jego produkcja, warto go obejrzeć, aby stać się bardziej świadomym konsumentem.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk