Kukbuk
Kukbuk

#MeatlessMonday w redakcji KUKBUK-a

Z okazji kolejnego bezmięsnego poniedziałku zawsze głodna redakcja stanowczo domagała się czegoś konkretnego. Spełniłyśmy to życzenie.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: Zuza Rożek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Tym razem na KUKBUK-owy stół wjechała tarta gryczana z cukinią według przepisu Katarzyny Kędzior, autorki książki „Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!”. To danie w sam raz na zabiegany poniedziałek – szybkie, proste i bez wymyślnych składników. Z dodatkami można śmiało eksperymentować. My zamieniłyśmy oliwki na pomidorki koktajlowe – umieściłyśmy je na tarcie po 20 minutach pieczenia.

Test wypadł pomyślnie – tarta zniknęła ze stołu w mgnieniu oka. A redakcja zgodnie orzekła, że jest to jedno z tych dań, które rozgrzewają ciało i duszę poprawiając nawet najgorszy poniedziałkowy nastrój.

TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

składniki:

CIASTO

  • mąka gryczana / 300 g (z kaszy niepalonej)
  • masło / 125 g
  • jajko
  • sól / pół łyżeczki
  • zimna woda / 3 łyżki

WKŁAD

  • cukinia / 400 g
  • cebula czerwona / 250 g
  • czosnek / 1 ząbek
  • oliwa z oliwek / 2 łyżki
  • sól i pieprz

ZALEWA

  • śmietana 18% / 200 ml
  • mąka gryczana / 2 łyżki
  • jajko
  • sól i pieprz

DODATKOWO

  • roszponka 50 g + łyżka oliwy
  • czarne oliwki

1. Cukinię i cebulę pokrój na półtalarki, a czosnek drobno posiekaj.

2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię, czosnek i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.

3. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj masło, jajko, pół łyżeczki soli i dokładnie wyrabiaj w dłoniach. Pod koniec dodaj 2–3 łyżki wody. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne. Owiń je w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 30 minut.

4. Do miski wlej śmietanę, dodaj 2 łyżki mąki gryczanej, jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5.Tortownicę wyłóż ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Dodaj wkład, a całość pokryj zalewą śmietanową.

6. Piecz przez 50–60 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony, a brzegi odchodzić od formy.

7. Roszponkę wymieszaj z łyżką oliwy, pokrojonymi na plasterki oliwkami, dopraw solą i pieprzem i udekoruj tartę przed podaniem.

RADA

Gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Gdy będzie za suche, dolej więcej wody.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk