Kukbuk
Kukbuk

#MeatlessMonday w redakcji KUKBUK-a

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Z okazji kolejnego bezmięsnego poniedziałku zawsze głodna redakcja stanowczo domagała się czegoś konkretnego. Spełniłyśmy to życzenie.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: Zuza Rożek

Opublikowano: 2 Listopada 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Tym razem na KUKBUK-owy stół wjechała tarta gryczana z cukinią według przepisu Katarzyny Kędzior, autorki książki „Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego!”. To danie w sam raz na zabiegany poniedziałek – szybkie, proste i bez wymyślnych składników. Z dodatkami można śmiało eksperymentować. My zamieniłyśmy oliwki na pomidorki koktajlowe – umieściłyśmy je na tarcie po 20 minutach pieczenia.

Test wypadł pomyślnie – tarta zniknęła ze stołu w mgnieniu oka. A redakcja zgodnie orzekła, że jest to jedno z tych dań, które rozgrzewają ciało i duszę poprawiając nawet najgorszy poniedziałkowy nastrój.

TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

składniki:

CIASTO

  • mąka gryczana / 300 g (z kaszy niepalonej)
  • masło / 125 g
  • jajko
  • sól / pół łyżeczki
  • zimna woda / 3 łyżki

WKŁAD

  • cukinia / 400 g
  • cebula czerwona / 250 g
  • czosnek / 1 ząbek
  • oliwa z oliwek / 2 łyżki
  • sól i pieprz

ZALEWA

  • śmietana 18% / 200 ml
  • mąka gryczana / 2 łyżki
  • jajko
  • sól i pieprz

DODATKOWO

  • roszponka 50 g + łyżka oliwy
  • czarne oliwki

1. Cukinię i cebulę pokrój na półtalarki, a czosnek drobno posiekaj.

2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię, czosnek i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.

3. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj masło, jajko, pół łyżeczki soli i dokładnie wyrabiaj w dłoniach. Pod koniec dodaj 2–3 łyżki wody. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne. Owiń je w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 30 minut.

4. Do miski wlej śmietanę, dodaj 2 łyżki mąki gryczanej, jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

5.Tortownicę wyłóż ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Dodaj wkład, a całość pokryj zalewą śmietanową.

6. Piecz przez 50–60 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony, a brzegi odchodzić od formy.

7. Roszponkę wymieszaj z łyżką oliwy, pokrojonymi na plasterki oliwkami, dopraw solą i pieprzem i udekoruj tartę przed podaniem.

RADA

Gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Gdy będzie za suche, dolej więcej wody.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka