TARTA GRYCZANA Z CUKINIĄ I CZERWONĄ CEBULĄ
składniki:
CIASTO
- mąka gryczana / 300 g (z kaszy niepalonej)
- masło / 125 g
- jajko
- sól / pół łyżeczki
- zimna woda / 3 łyżki
WKŁAD
- cukinia / 400 g
- cebula czerwona / 250 g
- czosnek / 1 ząbek
- oliwa z oliwek / 2 łyżki
- sól i pieprz
ZALEWA
- śmietana 18% / 200 ml
- mąka gryczana / 2 łyżki
- jajko
- sól i pieprz
DODATKOWO
- roszponka 50 g + łyżka oliwy
- czarne oliwki
1. Cukinię i cebulę pokrój na półtalarki, a czosnek drobno posiekaj.
2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię, czosnek i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.
3. Przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, dodaj masło, jajko, pół łyżeczki soli i dokładnie wyrabiaj w dłoniach. Pod koniec dodaj 2–3 łyżki wody. Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne. Owiń je w folię aluminiową i schowaj do lodówki na 30 minut.
4. Do miski wlej śmietanę, dodaj 2 łyżki mąki gryczanej, jajko, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.Tortownicę wyłóż ciastem i nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Dodaj wkład, a całość pokryj zalewą śmietanową.
6. Piecz przez 50–60 minut w temp. 180°C. Wierzch powinien być zarumieniony, a brzegi odchodzić od formy.
7. Roszponkę wymieszaj z łyżką oliwy, pokrojonymi na plasterki oliwkami, dopraw solą i pieprzem i udekoruj tartę przed podaniem.
RADA
Gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Gdy będzie za suche, dolej więcej wody.