Kukbuk
Kukbuk

#MeatlessMonday i podkarpackie proziaki

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Tradycyjny smak, który przywołuje wspomnienia – ferie na nartach albo jesienne spacery po górach.

Tekst: Jessica Nadziejko

Zdjęcia: Jessica Nadziejko

Opublikowano: 18 Lutego 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Polska kuchnia regionalna to cała paleta smaków, które wciąż pozostają nie do końca odkryte. Powszechna dostępność gruzińskich puri czy bliskowschodnich chlebków pita sprawiła, że zapomnieliśmy nieco o specjałach wpisanych w naszą rodzimą tradycję. Z ciekawości postanowiliśmy poszukać u źródeł i znaleźć polską odpowiedź na falę zagranicznych wypieków.

Wertując „Kuchnię polską”, przypomnieliśmy sobie o serwowanych na Podkarpaciu sodowych chlebkach, bez których pobyt w Bieszczadach się nie liczy! Proziaki zachęciły nas do działania także łatwością przygotowania i niewielką liczbą składników. Tradycyjnie piecze się je w piecach opalanych drewnem, podaje z dżemem owocowym, białym serem lub – po prostu – z dobrym masłem. Postawiliśmy na tę najprostszą wersję.

Zamiast pieca użyliśmy patelni, a masło wzbogaciliśmy dużą ilością natki pietruszki. Jedliśmy jeszcze ciepłe, rozpływając się nad ich smakiem niczym zimne masło na parującym kawałku pieczywa. Puszystość naszego #MeatlessMonday zabrała nas prosto do pełnego glutenu nieba.

Proziaki

  • masło 100g
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • mąka pszenna 400 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól himalajska 1 łyżeczka
  • jajko "zerówka" 1 jajko
  • kefir 200 ml

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, energicznie mieszamy. Przelewamy zawartość rondelka do niedużego naczynia. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut do zastygnięcia.

Mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodajemy jajko i ciągle mieszając, wlewamy kefir. Wyrabiamy, by uzyskać elastyczne, nieklejące się ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na placek grubości 1½ centymetra – za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykrawamy z niego okrągłe bułeczki. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.

Podajemy z pietruszkowym masłem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka