Praga to jedna z najbardziej klimatycznych dzielnic Warszawy – jeśli jeszcze jej nie odkryliście, to doskonały moment, aby zapuścić się na prawy brzeg Wisły. Doskonały, bo to wciąż nie do końca odkryte i niezbyt zatłoczone miejsce w stolicy (w mlecznym barze na Ząbkowskiej najwięcej spotykamy turystów z Hiszpanii), a kulinarnie dzieje się tam już bardzo dużo i bardzo ciekawie! Praga żyje po swojemu, różnorodnością zapraszając tych, którzy jeszcze nie mieli okazji bliżej jej poznać. O każdej porze dnia znajdziemy tu coś godnego naszego podniebienia, od ekologicznego śniadania w industrialnym otoczeniu, po zrobiony na miejscu makaron w luźnym, włoskim koncepcie, dzięki któremu poczujemy się jak na zagranicznych wakacjach. W końcu to Praga! Co pysznego tam znajdziecie?
Kulinarna mapa Warszawy: Praga
W stolicy piękne jest to, że każda dzielnica potrafi żyć własnym życiem, kulturalnym, towarzyskim i kulinarnym. Jak smakuje życie na warszawskiej Pradze? Wybieramy najlepsze miejsca do jedzenia.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
Rano
ul. Stalowa 47
Kulinarny spacer po Pradze zaczynamy o poranku, dlatego pierwsze kroki kierujemy do klimatycznej i wypełnionej chrupiącym glutenem piekarni Rano. Jej założycielka, Weronika Nogańska, kocha chleb i tą miłością zaraża każdego, kto choć raz przekroczył próg jej piekarni. To uczucie musi być wyjątkowo obezwładniające, bo teraz, aby dostać wymarzony bochenek, trzeba być na miejscu tuż po otwarciu, a najlepiej zarezerwować ulubiony chleb czy drożdżówki mejlowo albo przez facebookowy fanpage. Czas oczekiwania umili pyszna kawa i bezkarne podpatrywanie piekarzy, którzy pieczywo przygotowują na oczach klientów. My za wilgotny pszenny klasyk i puszystą chałkę dalibyśmy się pokroić.
Żona Krawca
ul. Kamionkowska 29
Chyba nie będzie przesadą, jeśli napiszemy, że to najsmaczniejsze miejsce na Kamionku. Już nieraz w redakcji rozpływaliśmy się nad jajkiem poche podanym na grzance z sosem z awokado i grillowanym tofu – brak tej kawiarni w zestawieniu byłby więc zupełnie nie na miejscu. Dostaniecie tu zresztą wszystko, czego rano potrzeba do szczęścia, także znakomitą kawę, a w weekendy obłędnie pachnące drożdżówki. Żona Krawca to miejsce uszyte na miarę naszych czasów – idealne na sąsiedzkie spotkania, rodzinne śniadanie i uroczą randkę tuż po przebudzeniu.
Kawiarnia Waszyngton
al. Waszyngtona 96
Najwyraźniej Praga stoi pysznymi śniadaniami – i grochowska Kawiarnia Waszyngton doskonale się w ten trend wpisała. Szybko zaskarbiła sobie sympatię okolicznych mieszkańców, ale też stała się celem, do którego warto się wybrać z odleglejszych miejsc stolicy. Czy to za sprawą doskonale puszystej brioszki z jajkiem sadzonym, łososiem i serem gruyère, czy aromatycznych naleśników z pieca z kremem straciatella i wiśniami. Wisienką na torcie tej przyjemności niech będzie doskonała kawa, także przelewowa.
Serso Bajgle
ul. Szanajcy 16
Dzięki tym bajglom poczujecie się jak w nowojorskim Russ & Daughters. A nawet lepiej, bo kremowy serek to tutaj ekologiczny polski twaróg, a łosoś jest najdzikszy na całym prawym brzegu Wisły. W kulinarną grę wchodzą też ser z nerkowców, pasta jajeczna, pieczona pierś z indyka i domowa konfitura. W tym miejscu jedno staje się jasne – przez większą część dnia do szczęścia potrzeba nam tylko wypiekanych na świeżo puszystych, okrągłych bułek z dziurką w środku. I to jest bardzo miłe uczucie.
Trzy Kruki
pl. Hallera 8
Poza śniadaniami na Pradze łatwo dostać doskonałą kawę – kawiarnia Trzy Kruki nie jest w tym zestawieniu wyjątkiem. Niebanalne wnętrze zachęca do przesiadywania tu godzinami – wysokie sufity, geometryczny bar i wielkie wiszące lampy są otoczeniem idealnym do rozmów albo zatopienia się w książce. Przez ten czas mamy też sporo do wypróbowania, od klasycznej kawy, przez matchę i espresso tonic, po słodkości od Miss Mellow.
Koneser
pl. Konesera
Kulturalnie i kulinarnie Praga odżyła między innymi dzięki rewitalizacji dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”. Industrialna architektura, atrakcje dla dzieci i dorosłych i nieoczywisty klimat sprawiają, że chce się tu wracać. Nie bez znaczenia są także restauracje, które nęcą rozmaitością smaków – znajdziemy tu polską kuchnię z nutą nowoczesności, neapolitańską pizzę wypiekaną w piecu z żywym ogniem, indyjski tapas, a nawet azjatyckie lasagne z ekologicznych składników. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o lokalach z dobrym jedzeniem w praskim Koneserze, zajrzyjcie tutaj.
Źródło
ul. Targowa 81
To miejsce stworzone przez szefa kuchni i sommeliera, którzy doświadczenie zdobywali w najlepszych polskich i zagranicznych restauracjach, takich jak Bez Gwiazdek czy kopenhaska Mes. Jeśli więc zestawimy pyszne jedzenie z doskonałym winem i przystępnymi cenami, powinniśmy dostać przepis na restaurację idealną. Menu jest krótkie i obejmuje kilka dań kuchni polskiej, ale opartych na niebanalnych połączeniach smaków. Obecnie źródłem naszych kulinarnych uniesień są młode ziemniaki z wędzonym halibutem, twarogiem i ze szczawiem oraz ogórek z galaretką z agrestu i czosnkiem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?