Kukbuk
Kukbuk

KUKBUK i Państwomiasto na Jazdowie

Joga na trawie, warsztaty i spotkania okołokulinarne. Relaks przy śpiewie ptaków buszujących w kwitnących jabłoniach, podglądanie pszczół i rozmowy z nowymi znajomymi. A do tego grządki z dopiero co posianymi warzywami. Czy już urosły? Sprawdźcie z nami. Zapraszamy!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Zuza Rożek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

W Otwartym Ogrodzie Jazdów wypoczywamy z wami przez dwie najcieplejsze pory roku! Przez ten czas, razem z Państwomiasto, oddajemy do waszej dyspozycji tę zieloną enklawę i zapraszamy do wspólnego relaksu na świeżym powietrzu. Otwieramy ogród dla wszystkich – każdy może pomóc nam go pielęgnować, a także konsumować plony.

Chcemy wsłuchiwać się w kiełkującą naturę, znaleźć wytchnienie pośród kojącego szumu traw i spędzić czas z bliskimi – lub zbudować całkiem nowe relacje. Znajdziecie tu wszystko, co w ogrodzie być powinno: pasiekę, grządki, szklarnię i wspólny kompostownik.

Rezerwujcie czas 19 maja – wtedy na Jazdowie spotkacie reprezentację KUKBUK-a! Na miejscu będą na was czekać liczne atrakcje. Sprawdźcie, co dla was szykujemy!

Kto ma ochotę lepiej poczuć własne ciało i nieco się zrelaksować, może wpaść do Jazdowa na warsztaty z jogi z Alicją Kostrzewą – właścicielką szkoły Centrum Joga

Joga w ogrodzie z Alicją Kostrzewą – godz. 12-14

Chcecie się zrelaksować i lepiej poczuć własne ciało? Wpadnijcie na jogę na trawie. Zapraszamy tych z doświadczeniem i tych bez. Nieważne, ile macie lat i jaką macie kondycję, joga jest dobra dla każdego! Przygotujemy dla was koce, ale jeśli macie własne maty do jogi – zabierzcie je koniecznie. Wstęp wolny.

Zajęcia poprowadzi Alicja Kostrzewa, certyfikowana instruktorka jogi (RYT 200), dietetyczka i właścicielka szkoły Centrum Joga. Jogę praktykuje od 15 lat, naucza od 7.

Stowarzyszenie Serfenta organizuje warsztaty, prowadzi też badania etnograficzne mające na celu udokumentowanie ludowych technik plecionkarskich i wspiera ludowych mistrzów plecionkarstwa.

Warsztaty plecionkarskie z laureatami konkursu KUKBUK Poleca – Stowarzyszeniem Serfenta – godz. 13-17

Będziemy pleść ze słomy w technikach opracowanych przez mistrzów plecionkarstwa z Podlasia. Każdy uczestnik wyjdzie z warsztatów z własnoręcznie wyplecionym przedmiotem – miseczką lub osłonką na doniczkę. Doświadczenie nie jest wymagane, wszystkiego będzie się można nauczyć od podstaw. Udowodnimy, że plecionkarstwo jest dla każdego!

Stowarzyszenie Serfenta chroni polskie dziedzictwo plecionkarskie. Chociaż ostatnia państwowa szkoła kształcąca plecionkarzy została zamknięta 15 lat temu, wciąż są ludzie, którym zależy na tej tradycyjnej sztuce. To członkowie Stowarzyszenia Serfenta – laureata poprzedniej edycji KUKBUK Poleca – któremu przyświeca hasło „Serfenta istnieje, aby plecionkarstwo żyło”. Swoją misję stowarzyszenie realizuje na różne sposoby. Organizuje warsztaty, prowadzi badania etnograficzne mające na celu udokumentowanie ludowych technik plecionkarskich i wspiera ludowych mistrzów plecionkarstwa.

Bilety do kupienia w sklepie KUKBUK-a.

Ogród przy jednym z domków fińskich

Hamaki już czekają i chętnie ugoszczą amatorów błogiego lenistwa!

Wykład „»Mięsność« w diecie wegetariańskiej – dlaczego jest tak pożądana i jak ją uzyskać?” – godz. 15-16

Nasz ekspert Tomek Zielke zdradzi, jak przygotować potrawy z roślin, grzybów i glonów, tak by smakiem nie ustępowały mięsnym odpowiednikom.

Tomek Zielke – wykształcony polonista, niedoszły filozof, kucharz z powołania, dziennikarz. W KUKBUK-u jest odpowiedzialny za kuchenne laboratorium, w którym bada przepisy na idealne potrawy.

Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i realizatorka projektu Urban Dinners – wielkich kolacji przy jednym stole dla grupy nieznających się ludzi. 

Interaktywny wykład „Zero waste”, który poprowadzi Jagna Niedzielska– godz. 16.30-18.30

Teoria i praktyka idei zero waste, również dla początkujących. Jagna Niedzielska opowie o tym, ile naprawdę kosztuje nas marnowanie żywności i kto jej najwięcej wyrzuca, doradzi jak przechowywać jedzenie i co zrobić, by do kosza trafiało jak najrzadziej. Po wykładzie będzie można wziąć udział w konkursie i wygrać książkę autorstwa Jagny.

Jagna Niedzielska – na co dzień szefowa kuchni i doradczyni kulinarna, tworzy menu dla restauracji i na indywidualne okoliczności. Chętnie dzieli się wiedzą podczas warsztatów kulinarnych i pokazów live cooking. Jest pomysłodawczynią i realizatorką Urban Dinners, czyli wielkich kolacji przy jednym stole dla grupy nieznających się ludzi. Jagna zajmuje się również food designem. Pod hasłem „architektura kulinarna” tworzy przepisy i zdjęcia, znane we Francji, w Niemczech, Czechach i Stanach Zjednoczonych.

Nie zapominamy o dzieciach! „Grunt to zabawa” to przygotowany przez Agnieszkę Chmurę program, dzięki któremu maluchy zapomną o nudzie. Szczegóły na jego temat znajdziecie na stronie internetowej projektu.

Uwaga! Na Osiedlu Jazdów obowiązuje zakaz wjazdu dla samochodów. Zdecydowanie zachęcamy do korzystania z własnych nóg, rowerów, komunikacji miejskiej (najbliższe przystanki: plac Na Rozdrożu, ulice: Wiejska, Piękna, Rozbrat).

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk