Ze wszystkich metod przedłużania trwałości produktów spożywczych mrożenie wydaje się najlepsze. Zamrażamy owoce i warzywa w okresie, gdy są najsmaczniejsze i najbogatsze w wartości odżywcze. Dzięki szokowemu chłodzeniu zachowują smak i kształt. To także najprostszy sposób na życie w duchu less waste. Za każdym razem, kiedy przygotujemy za dużo jedzenia, zamroźmy niewykorzystaną porcję.
Żywność należy mrozić w przeznaczonych do tego opakowaniach – powinny być szczelne i odporne na zimno. Materiał nie ma prawa kruszyć się nawet w bardzo niskich temperaturach. Produkty mrozimy w odpowiedniej temperaturze: –18 stopni Celsjusza lub niższej. Jedzenie powinno być jak najświeższe – mięso sprężyste, chleb chrupiący, a warzywa i owoce nieuszkodzone. Do zamrożenia nie nadają się sałaty zielonolistne, sałatki ze świeżych owoców lub warzyw, dania z majonezem i ze śmietaną, nabiał, winogrona, świeże jabłka czy gruszki. Poza tym możemy zamrozić właściwie wszystko, musimy tylko pamiętać, aby nigdy nie mrozić jedzenia ponownie. Tyle o podstawach, nie wszyscy jednak wiedzą o kilku trikach, które stosują najbardziej zaprawieni w boju.