Za nami emocjonujący czas obrad i oczekiwania na werdykt jury 3. edycji KUKBUK Poleca. Do konkursu zgłosiło się ponad 270 wytwórców z całej Polski. Jednak certyfikat jakości KUKBUK Poleca oraz statuetkę – Złote Jajo – otrzymało tylko 25 z nich. Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca i dowiedzcie się, dlaczego jury postanowiło nagrodzić właśnie ich.
Laureaci 3. edycji KUKBUK Poleca
Już wiemy, które produkty podbiły serca jury! Poznajcie laureatów 3. Edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia, rzemieślników i gospodarzy gościnnych miejsc z duszą
Tekst: redakcja
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Dlaczego warto brać udział w konkursie KUKBUK Poleca
Z POLA I Z WODY
Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki
Za świeży powiew egzotyki w grzybach z rodzimej uprawy: shitake, maitake, nameko i reishi, oraz za intrygujące spotkanie kubków smakowych z eryngii, soplówką jeżowatą, pieczarką i boczniakiem. Dobre do ćwiczenia dykcji i próbowania na surowo.
Agrar Magnice
Za chrupkość i słodycz w szparagu tak doskonałym, że już w jednym kęsie wyczuwa się wszystkie wschody i zachody słońca, ziemię obudzoną z zimowego snu oraz czułą rękę gospodarza.
Sie.jemy
Za nowoczesny mariaż biotechnologii i szacunku dla natury oraz za twórczy pęd ku młodym pędom i wszelkim listkom, które może i są mikro, ale mają gigantycznie wyrazisty smak.
Boucherie de Varsovie
Za wyśmienite mięso i kiełbasy wytwarzane zgodnie z tradycją rzemieślniczą i filozofią „od nosa do ogona”. Za świadomość, że wyborny smak mięsa ma źródło w szczęśliwym życiu zwierząt pochodzących z własnych oraz zaprzyjaźnionych małych gospodarstw.
Antonius Caviar
Za magiczne perełki kawioru, do którego dodaje się tylko niewielką ilość soli, oraz wspaniałą intensywność smaku, pochodzącego od ryb niekarmionych hormonami. Delikates – to mało powiedziane!
ZE SPIŻARNI
Smak Natury Marek Hałat
Za niezmiennie doskonały smak olejów tłoczonych z pestek dyni uprawianej na malowniczych polach Roztocza i owoców orzecha włoskiego pochodzącego od lokalnych posiadaczy specyficznych odmian. Oleje są tłoczone ręcznie na ponad stuletniej drewnianej prasie, która odwzajemnia miłość dzisiejszych właścicieli do dziedzictwa ich przodków.
Studio Kulinarne Devaldano
Za mistrzowską równowagę między naturalnym smakiem grzybów i owoców leśnych a dodawanymi do nich przyprawami. Idea niemarnowania (genialny ocet balsamiczny z macerowanych borowików!), zastosowana w przetworach, odnosi się również do jedzącego. Nie ma szans, aby cokolwiek zostawić na później.
Cytrynowe Królowe
Za zadziorne połączenie kwaśnego z nieoczywistymi składnikami, a wszystko po to, by zasiąść na tronie wśród konfitur oraz w szczęściu i radości dumnie sprawować swoje rządy. Dwór w postaci serów wszelakich doskonale królowym służy.
Sosta
Za kolekcję musztard, o których marzy każdy smakosz, bo otwarcie mówią o swoim szlachetnym, prostym składzie. Bez grama cukru, za to w towarzystwie sprawdzonych przypraw, urzekają smakiem i bezkompromisowo naturalnym charakterem.
Hummus Amamamusi
Za długofalową misję w służbie idealnego hummusu i majonezu bez jaj, co w przypadku tego ostatniego wcale nie oznacza braku humoru. Majobez podbija serca najbardziej zagorzałych zwolenników jajek w majonezie, a wykorzystana w nim aquafaba, czyli woda, w której gotowała się ciecierzyca do produkcji hummusu, spektakularnie zastępuje kurze białko. Jak w puzzlach, każdy element do siebie pasuje!
Z WARSZTATU
Mosko Ceramics
Za odwagę w zacieraniu granic między funkcją i dekoracją oraz niebanalne myślenie o naczyniu jako obiekcie użytkowym. Wreszcie – za złote wnętrze codziennych przedmiotów, które pozwalają chwytać ulotne chwile.
Alpakino
Za koncept, w którym z miłości do zwierząt powstają produkty przyjazne ludziom. Przyjemne dla skóry i delikatne w dotyku, pomagają zasnąć nawet alergikom i astmatykom. Sen to zdrowie? W tym przypadku to powiedzenie nabiera sensu, który głęboko zapada w pamięć.
Paper Goods Design
Za nostalgiczne umiłowanie natury, grafiki, dizajnu i książek. Ta wyzwalająca kombinacja prowadzi do obsesyjnego wręcz obcowania z papierem. Nie patykiem na wodzie, a fotografią lub piórem na papierze zapisywane są przeszłość i przyszłość, także w formie przepisów.
W PŁYNIE Z PROCENTAMI
Augustowska Miodosytnia
Za szlachetny smak trójniaka markowego, do którego produkcji użyto jedynie miodu, wody, przypraw i drożdży, oraz za zaangażowanie w przywracanie pięknych staropolskich tradycji bartnictwa i miodosytnictwa.
Cydr Chyliczki
Za wykorzystanie jabłek ze starych sadów, zwłaszcza tych, które poczuły jesienny chłód i pierwsze nocne przymrozki. Za twórcze podejście do rzemieślniczego jabłecznika zwanego cydrem – doskonale ułożony, zachwyca dojrzałym, wyrazistym smakiem.
Nalewki Staropolskie – Świeża Wiśnia
Za pamięć o specjalnej odmianie wiśni zwanej nadwiślańską odrostówką, która, zamknięta w butelce, przypomina o gorącym lecie. Doskonała równowaga lekkiej słodyczy dojrzałych owoców i ich cudownej kwasowości przywodzi na myśl obiady i podwieczorki na świeżym powietrzu, gdy czas płynie niespiesznie.
W PŁYNIE BEZ PROCENTÓW
Rezerwat Jabłek
Za kompleksowo przemyślany koncept, by odkrywać smaki szlachetnych odmian jabłoni i zamykać je w estetycznie zaprojektowanych opakowaniach. To prawdziwy rezerwat pełen wyjątkowych okazów. Do wytropienia w dawnych, często półdzikich sadach i do wypicia od razu.
Sad Zaścianki
Za odwagę w kreowaniu nowych produktów na bazie jabłek z rodzinnego sadu oraz za dobroczynne działanie żywego octu jabłkowego, skoncentrowanego syropu zwanego shrubem i naturalnego antybiotyku o nazwie oxymel. Samo zdrowie wprost z natury.
Dary Natury
Za moc ziół uprawianych według kalendarza biodynamicznego i ich relaksujące działanie, a także zaskakująco prostą formę produktu. Herbatka na patyku stawia na nogi, zwłaszcza po obfitym obiedzie.
DLA URODY
Szmaragdowe Żuki
Za funkcjonalne produkty o pięknych, prostych składach i za przywracanie mieszkańcom miast kontaktu z naturą. W składanym jej hołdzie rośliny trafiają do zwrotnych szklanych opakowań, a przy produkcji kosmetyków powstaje minimum odpadów.
Jan Barba
Za innowacyjne podejście i ekologiczne rozwiązania, na przykład balsam do ciała w kostce, oraz za kultywowanie wartości rzemieślniczych rodem z dwudziestolecia międzywojennego. Tego ducha da się wyczuć w codziennej filozofii Barby, jak również pod skórą, po nałożeniu kosmetyku.
ZA MIASTEM DLA RELAKSU
Dom nad Wierzbami
Za autentyczność i prostotę, które pomagają w rozumieniu świata. Za księżyc odbijający się w tafli rzeki, bo Bug płynie obok, blisko wejścia do domu, i za pyszne posiłki przygotowywane z miłością, z najlepszej jakości lokalnych składników – pretekst do długich rozmów przy stole.
Weranda Home
Za eleganckie połączenie gustownych wnętrz, kuchni opartej na lokalnych składnikach oraz przyrody, która wita gości od progu. A także za niedzielne obiady i możliwość błogiego relaksu z dala od zgiełku miasta.
POLSKA SMAKUJE
Tree Nuts
Za bajeczny smak prażonych orzechów laskowych, który rozbudza zmysły i sprawia, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenosimy się do leszczynowego sadu.
NAGRODA SPECJALNA LG ELECTRONICS
Bracia Sadownicy
Za sad przyjazny pszczołom (te dzikie mają tu swoje hotele) i jabłka, które same o siebie dbają, więc nie potrzebują sztucznego wosku. Za historię sięgającą 1905 roku i wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. A także za pożądaną w przypadku produktów rzemieślniczych wszędobylskość, bo Braci Sadowników spotkamy nawet na stacjach benzynowych.
WYRÓŻNIENIA
Hagi Cosmetics
Za świetny skład oraz idący z nim w parze nowoczesny dizajn, za koncept oparty na harmonii z naturą i wizję świata postrzeganego jako system pięciu żywiołów. To one determinują wybór kosmetyków dla każdego z nas.
Lush Botanicals
Za spójność wizerunku i wysoką jakość produktów, za odpowiedzialne karmienie skóry odżywczymi koktajlami bez konserwantów.
Można się już zgłaszać do aktualnej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.
Do 30 września 2020 możesz zgłosić swoje produkty wypełniając formularz online.
Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się na naszej stronie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?