Kukbuk
Kukbuk
Jaki nóż do czego? Rodzaje noży (fot. Maciek Niemojewski)

Krótki przewodnik po nożach kuchennych

W kuchni dobry nóż to podstawa – powie wam to każdy, kto profesjonalnie zajmuje się gotowaniem. Jak stworzyć własną kolekcję noży, idealnie dopasowaną do codziennych potrzeb?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Kto na poważnie myśli o gotowaniu, powinien zainwestować w porządny nóż – powie wam to każdy szef kuchni na świecie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że odpowiednio pokrojone składniki korzystnie wpływają na jakość gotowego dania. Dlatego każda kuchnia powinna być wyposażona w odpowiednio dobrane, naostrzone noże, wykonane z najwyższej jakości materiałów. Takie, które poradzą sobie z różnymi zadaniami – od sprawnego obierania owoców, przez szybkie porcjowanie mięsa i siekanie warzyw, aż po filetowanie ryb.

Przy kompletowaniu noży do kuchni warto się zastanowić, do czego będą używane. Najlepiej dobrać ich rodzaj i kształt do konkretnych procesów obróbki żywności, co nie tylko oszczędzi czas, ale także poprawi jakość przygotowywanej potrawy. Na przykładzie noży fińskiej marki Fiskars podpowiadamy, jak wybrać ostrza, które ułatwią wam codzienne gotowanie.

Nóż szefa. Jak kroic cebulę. Kojenie warzyw. (fot. Maciek Niemojewski)

Do krojenia mięsa, warzyw i siekania ziół

Są takie noże, za które każdy dałby się pokroić – bo pokroją dosłownie wszystko. Taki właśnie jest nóż szefa kuchni, w wersji dużej i małej, która sprawdzi się także w przypadku obierania. Idealny zarówno do zadań codziennych, jak i specjalnych – z łatwością pokroi mięso, poszatkuje twarde i miękkie warzywa i posieka aromatyczne zioła z całego świata. Wygodny, bezpieczny, uniwersalny – dzięki niemu każdy poczuje się jak prawdziwy szef kuchni.

Nóż do ryb. Jak filetować rybę. Nóż do filetowania. (fot. Maciek Niemojewski)

Do filetowania

Aby jak najsprawniej filetować mięso lub ryby, potrzebny jest nóż z długim, wąskim i elastycznym ostrzem, taki jak Fiskars® Functional Form™. Jego wytrzymałe ostrze z japońskiej stali nierdzewnej gwarantuje doskonałą wydajność, a poręczna rękojeść i duża osłona na palce zapewniają podczas filetowania wygodny chwyt i bezpieczeństwo.

Nóż do mięsa. Jak kroić mięso (fot. Maciek Niemojewski)

Do krojenia mięsa

Do krojenia różnych rodzajów mięsa – nawet tych najbardziej wymagających w przyrządzaniu – potrzebny będzie nóż o długim, prostym, masywnym ostrzu. Te wyprodukowane przez Fiskars znakomicie poradzą sobie z przygotowaniem każdego typu mięsa do dalszego gotowania. Dodatkowo są one łatwe w przechowywaniu i czyszczeniu – bez obaw możemy je myć w zmywarce. Wystarczy uważać, aby nóż nie stykał się z innymi naczyniami lub sztućcami, aby uniknąć uszkodzenia krawędzi tnącej.

Nóż do obierania owoców. Jak obierać jabłko. Jak obrać gruszkę (fot. Maciek Niemojewski)
Nóż do obierania ziemniaków. Jak obierać warzywa. Obieranie ziemniaków nożem (fot. Maciek Niemojewski)

Do skrobania

Mały, krótki, poręczny nóż idealnie nadaje się do obierania i krojenia warzyw lub owoców. Co ciekawe, poza tradycyjnym nożem o prostej budowie dostępny jest model z zaokrąglonym ostrzem, który doskonale się sprawdzi podczas obierania i krojenia warzyw i owoców o obłym kształcie. Ostry czubek przyda się do usuwania niechcianych elementów albo do wycinania wzorów i dekoracji.

Nóż do krojenia warzyw. Jak kroić warzywa (fot. Maciek Niemojewski)

Do krojenia dużych warzyw

Nóż z dużym, masywnym ostrzem w stylu azjatyckim ma wszechstronne zastosowanie, jednak najlepiej sprawdzi się w przypadku krojenia i siekania większych warzyw, takich jak dynia, bakłażan czy kabaczek, z których jesienią wyczarujecie aromatyczne leczo i warzywne zapiekanki. Nakiri Fiskars® Functional Form™ dzięki swojemu kształtowi jest bardzo wygodny – w sam raz do szybkiego krojenia warzyw w plasterki lub kostkę i sprawnego siekania ziół.

Nóż do masła. Smarowanie masłem. Nóż do smarowania. (fot. Maciek Niemojewski)

Do smarowania

Rzemieślnicze pieczywo obficie posmarowane masłem to prosty, ale zaskakująco pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Do smarowania delikatnego, pełnego dziurek chleba najlepiej nadaje się szpatułka ze stali nierdzewnej. Dzięki łagodnemu, zaokrąglonemu ostrzu równomiernie rozsmaruje pasty, słodkie przetwory czy serki kanapkowe.

Nóż do filetowania ryb. Jak filetować ryby (fot. Maciek Niemojewski)

Do pomocy

Kuchenny nóż, jak każda szanująca się gwiazda, powinien mieć oddanych asystentów. W tej roli doskonale sprawdzą się widelce – do mięsa lub do ryb – które ułatwią wam wszystkie kuchenne procesy: od precyzyjnego krojenia po przekładanie gotowych dań na talerz.

Fiskars logo

Materiał powstał we współpracy z marką Fiskars.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk