Kukbuk
Kukbuk

Kraków w dostawie

Razem z Wolt odkrywamy najlepsze restauracje z jedzeniem w dostawie. Zobaczcie, gdzie w Krakowie zamówicie śniadanie, lunch lub kolację z dostawą pod same drzwi. I koniecznie sprawdźcie, jaką niespodziankę przygotowaliśmy na końcu!

Tekst: Karolina Kotowicz

Zdjęcia: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Kraków to jedno z najciekawszych pod względem kulinarnym polskich miast. Jego oferta gastronomiczna jest wyjątkowo różnorodna i z każdym dniem coraz szersza – również w dostawie! Mieszkańcom stolicy Małopolski można śmiało pozazdrościć, bo potrawy ze wszystkich stron świata mają na wyciągnięcie ręki. Od tradycyjnych polskich pierogów, przez wegańskie sushi, aż po kuchnię indyjską i nepalską – krakowianie nie muszą obawiać się nudy na talerzu, szczególnie że jedzenie w dostawie zostanie dostarczone w nawet 35 minut!

W te pół godziny wyciągnijcie się na kanapie i włączcie odcinek ulubionego serialu, a zanim dobiegnie końca, jedzenie już będzie pod waszymi drzwiami. A gdyby pojawiły się niespodziewane problemy, polecamy miłą rozmowę na live chacie – z człowiekiem, nie z automatem. Jeśli zaś nie wiecie, z jakiej krakowskiej restauracji warto zamówić jedzenie z dostawą do domu, oto nasze podpowiedzi!

Scandale Royal

Scandale Royal >>

Lokal, który oczarował krakowian eleganckim wnętrzem stylizowanym na lata 30. XX wieku, pojawił się niedawno w ofercie Wolta. Teraz możecie cieszyć się mistrzowskimi daniami we własnych czterech kątach. Jedzenie, które przygotuje dla was Scandale Royal, jest inspirowane naturą i tradycyjną kuchnią, jaką z pewnością pamiętacie z niedzielnych obiadów u babci. Szef kuchni Łukasz Rewilak tworzy autorskie propozycje stanowiące zdrowszą i lżejszą alternatywę dla typowych polskich dań, dbając o jakość używanych produktów i ich kreatywne wykorzystanie. Jeśli cenicie sezonowe składniki, bez wątpienia znajdziecie tu coś dla siebie. Dania ze Scandale Royal doskonale sprawdzą się na spotkania z przyjaciółmi i lunch w pracy.

W menu znajdziecie propozycje zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian

Oferta restauracji jest naprawdę zróżnicowana: zamówicie z niej nie tylko danie główne, ale także przystawkę, deser czy sałatkę. W menu znajdziecie propozycje zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegetarian. Popularnym wyborem są aromatyczne żeberka marynowane w sosie sojowym, paście z tamaryndowca i miodzie, podawane z kapustą i chrupiącymi frytkami. Z kolei osoby na diecie roślinnej z pewnością docenią wegeburgera z czarną fasolą, awokado, mango, cheddarem, pomidorem, kolendrą i jogurtem naturalnym. Tutaj wszystko jest skandalicznie smaczne!

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce >>

Kufle i Widelce to kolejna podróż do świata tradycyjnych polskich smaków – szczególnie atrakcyjna dla mięsożerców, choć wegetarianie też znajdą tu coś dla siebie. Oferta tego lokalu doskonale sprawdzi się na długie jesienne wieczory z planszówkami czy sycący lunch w pracy. W chłodne, deszczowe dni nie zawsze przecież chce się szykować obiad na kolejny dzień. Na szczęście Kufle i Widelce przygotują dla was smaczny, pełnowartościowy posiłek w dostawie. Pozostaje tylko zadać sobie pytanie, na co macie dziś ochotę!

Specjalnością restauracji jest dziczyzna

Specjalnością restauracji jest dziczyzna – warto jej spróbować, szczególnie że jest serwowana w kilku wariantach. Na szybki lunch zamówcie burgera z delikatnym jeleniem, marynowaną czerwoną kapustą i cheddarem, a na spokojny obiad – gulasz z sarny podany z warzywami duszonymi w stoucie i ziemniaczanym purée z ziołami. A jeśli macie ochotę na coś bardziej klasycznego, Kufle i Widelce przygotują dla was pyszny burger wołowy lub soczysty kotlet schabowy z zasmażaną kapustą. Wegetarianie zaś z pewnością docenią wegańskiego burgera z sezonowymi grzybami lub panierowany ser – idealny comfort food na jesienne dni!

Przystanek Pierogarnia

Przystanek Pierogarnia >>

Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię. Wigilijny stół, na którym nie ma pierogów z kapustą i grzybami, wydaje się zwyczajnie pusty. Pierogi to jednak nie tylko część tradycji kulinarnej, ale także uniwersalne danie, w którym może się znaleźć niemal wszystko: od prostego farszu twarogowo-ziemniaczanego, przez letnie owoce, aż po aromatyczne wegańskie nadzienie. A jeśli kosztują niewiele i same pojawiają się pod drzwiami – to musi być Przystanek Pierogarnia!

Pierogi są tu robione ręcznie, według sprawdzonych przepisów sprzed lat

Pierogi są tu robione ręcznie, według sprawdzonych przepisów sprzed lat. To gwarancja nie tylko doskonałego smaku, ale także jego powtarzalności. Z Przystanku zamówicie zarówno słodkie, jak i wytrawne kompozycje: bezpiecznym wyborem zawsze będą ruskie z duszoną cebulką, ale warto sięgnąć także po pierogi z truskawkami, które przypomną smak lata. Oprócz pierogów w menu znajdziecie także fasolkę po bretońsku, barszcz czerwony czy delikatne kopytka. Z takim jadłospisem jesień nie będzie wam straszna!

Pod Norenami

Pod Norenami >>

Wegetarianie i weganie pracujący w trybie home office wcale nie muszą gotować. Wspaniałe roślinne dania z restauracji Pod Norenami można teraz zamówić z dowozem do domu! Specjalnością restauracji jest jedzenie na bazie mock meat, czyli zamienników mięsa, które rozsmakują w sobie nawet rasowych mięsożerców. Jeśli myśleliście o ograniczeniu spożywania mięsa, być może teraz jest na to odpowiedni moment!

Stosowane tu tradycyjne receptury i wysokiej jakości roślinne składniki to idealne połączenie

Pod Norenami to wegetariańska restauracja, specjalizująca się w kuchni japońskiej. Stosowane w niej tradycyjne receptury i wysokiej jakości roślinne składniki to idealne połączenie. Na pierwszy raz polecamy zamówić któryś z 10 zestawów sushi – w większości są wegetariańskie, ale weganie również znajdą coś dla siebie. Z kolei by się rozgrzać, warto sięgnąć po ramen z musztardowcem i pikantnym zamiennikiem mięsa. W menu widnieje też klasyczne phở z wegańską „wołowiną” czy dietetyczna, sezonowa zupa krem. Na lunch zaś świetnie sprawdzą się gotowane pierożki z tofu i ze szpinakiem lub tradycyjny pad thai.

Pastrami Deli (fot. materiały prasowe)

Pastrami Deli

Pastrami Deli >>

Pastrami Deli od lat buduje swoją markę w Polsce i za granicą, osiągając kolejne sukcesy i zdobywając prestiżowe nagrody. Całkiem zasłużenie zyskało miano jednego z przodujących producentów pastrami w Europie – w Krakowie próżno szukać lepszego! Intensywny smak tej popularnej w Stanach Zjednoczonych wędliny urozmaica każdą kanapkę i sprawia, że nawet w przerwie na lunch jesteśmy w stanie odbyć kulinarną podróż za ocean.

Pastrami Deli daje także możliwość uzupełnienia spiżarki mięsem gotowym do naparowania w domu

Ale Pastrami Deli to miejsce nie tylko dla lubiących mięso. W ofercie znajdziecie między innymi szakszukę, gryczane gofry z jajkiem poché, tagliatelle z pesto czy smaczne pizze. A dla tych, którzy nie uznają diety roślinnej, wybór jest prosty: jedna z aromatycznych kanapek z pastrami własnej produkcji i wypiekanym na miejscu chlebem.

Vatti

Vatti >>

Jedną z największych zalet jedzenia na dowóz jest możliwość odkrywania nowych smaków i wyjątkowych potraw z całego świata – szczególnie tych, które trudno przygotować samodzielnie w domu. Indyjskie i nepalskie dania to połączenie precyzyjnych przepisów oraz technik z odpowiednimi składnikami i przyprawami. To nie są ukochane przez Polaków kuchenne wariacje – w tej kuchni najważniejsze jest doświadczenie. Zamiast więc porywać się z motyką na słońce, lepiej zamówcie obiad ze sprawdzonej restauracji. Pod waszymi drzwiami pojawi się w mgnieniu oka.

Jesienią najlepiej postawić na zupy

Jesienią najlepiej postawić na zupy. W menu Vatti znajdziecie między innymi rozgrzewającą mushroom palak soup na bazie pieczarek i szpinaku czy aromatyczny bulion z warzywami w nepalskich przyprawach. Na spragnionych indyjskiej kuchni czeka tradycyjne balti z jagnięciną, kurczakiem czy łososiem albo klasyczny ser paneer z warzywami w kremowym sosie z nerkowców i kokosa. Z kolei miłośnicy Nepalu zachwycą się starannie przygotowanymi pierożkami z farszem z mielonego kurczaka, cebuli i czosnku albo uwielbianą na zboczach Himalajów zupą thupka, którą można zamówić z kurczakiem, krewetkami lub warzywami. Większość dań doskonale odnajdzie się w towarzystwie gotowanego na parze ryżu basmati czy delikatnego chlebka naan.

najlepsze sushi w krakowie

Youmiko Sushi

Youmiko Sushi >>

W położonym w samym sercu krakowskiego Kazimierza Youmiko stale bawią się przepisami i proponują swoim gościom nowoczesne odczytanie tradycyjnych japońskich receptur. Menu zmienia się co sezon, wraz z dostępnością półproduktów. Dodatkowo w każdym tygodniu pojawiają się nowe kompozycje – aromatyczne i pełne umami. Wszystkie zestawy można zamówić w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej. Te smaki nigdy się nie znudzą!

Restauracja umożliwia skomponowanie własnego zestawu w zależności od preferencji smakowych i apetytu

Youmiko prędko przygotuje tradycyjne hosomaki, uramaki i futomaki, zarówno z rybą, jak i w wersji wegańskiej, które nawet w pół godziny zostaną dostarczone pod wasze drzwi. Najmniejszy zestaw to idealny obiad dla jednej osoby, a większe świetnie sprawdzą się na romantyczną kolację we dwoje czy wieczór w gronie przyjaciół. Restauracja umożliwia także skomponowanie własnego zestawu w zależności od preferencji smakowych i apetytu. W menu, poza sushi, znajdziecie też smaczne napoje i wyjątkowy deser – inari, czyli wegańską kieszonkę ze słodkiego tofu, wypełnioną ryżem. Youmiko to kulinarna podróż na Daleki Wschód!

A skoro ten materiał powstał we współpracy z Wolt, mamy dla Was kod WOLTXKUKBUK, który daje 3 × 5,99 zł w Wolt Credits na pierwsze zamówienia w dostawie. Nie zwlekajcie zbyt długo, bo kod jest ważny do 31 marca 2021. Pobierzcie aplikację lub zamówcie przez stronę. Smacznego!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk