Kukbuk
Kukbuk
Tort piernikowy z orzechami i korzennymi przyprawami (fot. Maciek Niemojewski)

Jak zrobić najlepszy tort piernikowy?

Przepis na korzenny tort piernikowy, który zachwyci swoim aromatem i smakiem, idealny na Święta.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Jeśli samodzielne wykonanie tortu to dla was mniej więcej tyle, co wykonanie szpagatu albo odśpiewanie arii operowej, mamy dobre wieści. To naprawdę możliwe! Warunki są dwa: sprawdzony przepis i dobry robot kuchenny. 

Zacznijmy od przepisu. Na cukierniczy debiut wybraliśmy tort, którego zapach zawładnie waszym mieszkaniem i utrzyma się w nim jeszcze długo po pieczeniu. Korzenne aromaty otulą wnętrze jak puchowa kołdra – w sam raz na jesienne wieczory. Kusząca woń idzie w parze ze smakiem – tort po prostu rozpływa się w ustach. Co więcej, równie obłędnie wygląda.

Tort piernikowy przyrządzony z robotem kuchennym Kenwooda (fot. Maciek Niemojewski)

Ostrzegamy, że jeśli tego typu łakocie jecie wyłącznie podczas wyjątkowych okazji, po wypróbowaniu tego przepisu będziecie obdzwaniać znajomych w poszukiwaniu tych, którzy zaraz obchodzą urodziny, by móc bez wyrzutów sumienia upiec i pochłonąć kolejną porcję deseru.

Skoro przepis wybrany, pora na drugi element: sprawdzony robot kuchenny. Dla tortowego laika przy wyborze kuchennej pomocy liczy się przede wszystkim łatwość nawiązywania relacji – sprzęt powinien być intuicyjny w obsłudze, tak by móc skupić się na czynnościach związanych z pieczeniem, a nie na pieczołowitym studiowaniu instrukcji.

Do przygotowania ciasta i kremów użyliśmy robota kuchennego Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI o mocy 1000 watów w kompaktowej formie. Do dyspozycji mamy trzy metalowe mieszadła, malakser, hak do zagniatania ciasta, a na inne okazje w zestawie są także sokowirówka, maszynka do mielenia i tarka do ziemniaków. Sprzęt jest cichy, więc podczas przygotowań nie będzie zagłuszał motywującej do wykonania zadania playlisty. Jest również ładny, co docenią miłośnicy dobrego dizajnu oraz ci, którzy nie lubią chować sprzętu za każdym razem po jego użyciu.

Jako świeżo upieczeni mistrzowie tortów dzielimy się z wami przepisem i trikami, dzięki którym tort wyjdzie jak z obrazka. Spróbujcie sami!

Składniki na blaty piernikowe

Składniki na ciasto piernikowe:

  • mleko 150 ml
  • miód cynamonowy 3 łyżki (lub zwykły miód i ¼ łyżeczki cynamonu)
  • olej słonecznikowy 250 ml
  • maślanka 300 ml
  • jajko „zerówka” 3 sztuki
  • wódka orzechowa 3 łyżki
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • mąka pszenna 410 g (ok. 2½ szklanki)
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • brązowy cukier (drobno zmielony) 200 g
  • przyprawa piernikowa 20 g (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonych goździków, 2 łyżeczki cynamonu)
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • masło do natłuszczenia formy

Składniki na czekośliwkę

Składniki:

  • gorzka czekolada 50 g
  • powidła śliwkowe 100 g

Składniki na krem cynamonowy

Składniki:

  • śmietanka 36% 200 ml
  • mascarpone 250 g
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier puder lub syrop klonowy 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

Składniki na krem orzechowy

Składniki:

  • śmietanka 36% 150 ml
  • masło orzechowe (gładkie) 70 g
  • mascarpone 250 g
  • cukier puder lub syrop klonowy 3 łyżki
  • śmietan-fix lub śnieżka 1 opakowanie

Do nasączenia

Składniki:

  • wódka orzechowa 80 ml
  • przegotowana, zimna woda 120 ml

Dodatkowo do dekoracji

Do dekoracji:

  • śmietanka 36% 150 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • orzechy ziemne (obrane i podprażone na suchej patelni) 60 g
  • brązowy cukier 4 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • sól szczypta

Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Blaty piernikowe

krok 1. 

Przygotowujemy tortownicę z rantem o średnicy 23 centymetrów. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni.

Zaczynamy przygotowywać blaty piernikowe. W rondelku umieszczamy mleko i miód. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Jak wykonać tort piernikowy – suche składniki w mise robota kuchennego (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2.

W miseczce przygotowujemy mokre składniki podane na blaty piernikowe: olej, maślankę, jajka, alkohol, ekstrakt waniliowy. Dodajemy przestudzoną mieszankę miodu i mleka. Mieszamy do połączenia składników.

Do misy miksera wsypujemy suche składniki z listy na blaty piernikowe: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy (przyprawę do piernika lub cynamon, imbir i goździki), kakao, kawę, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki. Miksujemy na wolnych obrotach, aż powstanie jednolita, gładka masa.

Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą pieczemy w formie wysmarowanej masłem, w temperaturze 175 stopni przez 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Upieczone blaty dobrze studzimy.

krok 3.

Przygotowujemy czekośliwkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy powidła śliwkowe i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Kremy do tortu piernikowego

Choć kremy są dwa, z robotem Kenwood Prospero+ KHC29.W0SI przygotujecie je szybko i bezproblemowo, gdy tylko blaty piernikowe wylądują w piekarniku. Ten robot miksuje wszystko idealnie na gładko, nie trzeba go doglądać. Podzielność uwagi jest konieczna tylko po to, by zsynchronizować przygotowanie kremu i nie spalić blatów! To jednak każdy zuch potrafi.

Krem orzechowy – przepis na świąteczny tort piernikowy (fot. Maciek Niemojewski)

krok 4.

Przygotowujemy krem cynamonowy. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie urządzenia i krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Dodajemy mascarpone. Ubijamy – zwiększamy stopniowo moc miksera – aż powstanie puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy wanilię, cukier lub syrop i cynamon.

krok 5. 

Przygotowujemy krem orzechowy. W misie miksera na najszybszych obrotach ubijamy schłodzoną śmietankę. Dodajemy masło orzechowe, mascarpone, cukier puder i śmietan-fix lub śnieżkę. Miksujemy do powstania gładkiego, puszystego kremu.

Gdy kremy są gotowe, a blaty – upieczone, pora przygotować mieszankę do nasączenia ciasta.

Krem z mascarpone do dekoracji – przepis na świąteczny tort piernikowy (fot. Maciek Niemojewski)

krok 6.

W małej miseczce łączymy alkohol z wodą, które posłużą później do nasączenia blatów. 

Rozpoczynamy przygotowanie kremu do dekoracji. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy do powstania puszystego kremu.

krok 7.

Przygotowane wcześniej orzechy delikatnie kruszymy za pomocą robota kuchennego. Rozdrobnione orzechy, cukier i wodę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści – cały czas mieszamy. Dodajemy szczyptę soli. Kiedy orzechy zaczną się rozdzielać w garnuszku, przekładamy je na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie i cienko rozprowadzamy masę orzechową. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (1-2 godziny).

Tort piernikowy – kawałki ciasta przełożonego kremem z mascarpone (fot. Maciek Niemojewski)

Przełożenie

Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta piernikowego, nasączamy go 5 łyżkami mieszanki alkoholu z wodą. Na blacie rozsmarowujemy czekośliwkę – pozostawiamy wolne 2 centymetry od brzegu ciasta. Przy użyciu rękawa cukierniczego wykładamy na powidła krem cynamonowy. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy 5 łyżkami przygotowanego wcześniej płynu. Na to wykładamy krem orzechowy i przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy go. Tort dekorujemy kremem z mascarpone i posypką orzechową.

A potem… jemy! Bez wyrzutów sumienia.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk