Jogurt to mleko przekształcone przez mnożące się w nim bakterie fermentacji mlekowej, które pracowicie zjadają obecną w nim laktozę (cukier mleczny) i wydalają kwas mlekowy, przyczyniający się do zgęstnienia całości. Jogurt często zalicza się do kategorii żywności funkcjonalnej, której spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie. Spróbujcie zrobić go samodzielnie. Przepis standardowo zamieszczam na samym końcu.
Jogurt domowy, jogurt naturalny - historia
Z jogurtem związany jest szereg legend i anegdot. Jedna z nich opowiada o tym, jak to podbici przez Czyngis-chana, rozgoryczeni wieśniacy planowali otruć go przesłanym mu w darze skwaszonym mlekiem. Wbrew oczekiwaniom wieśniaków – a na szczęście dla mongolskiego władcy – zamknięte w tykwie mleko podczas transportu przemieniło się w jogurt, który, zamiast zabić zdobywcę, orzeźwił go i dodał mu sił do dalszych podbojów.
Prawdopodobnie to tylko legenda, ale pewne jest, że jogurt około XIII wieku był standardowym pożywieniem mongolskich wojsk i w ogóle mieszkańców Azji Środkowej. Bardziej prawdopodobna jest anegdota, którą znajdziemy w europejskich źródłach. Według nich król francuski Franciszek I cierpiał na dokuczliwe rozwolnienie, którego nie mógł uleczyć żaden rodzimy lekarz. Z pomocą przyszedł mu jego sojusznik Sulejman Wspaniały, wysyłając nadwornego lekarza, który ponoć uzdrowił europejskiego władcę jogurtem.