Kukbuk
Kukbuk
KOWR

Jak smakuje Polska?

Niepowtarzalnie, pysznie i różnorodnie. Każdy region naszego kraju szczyci się charakterystyczną dla siebie kuchnią, powstałą w wyniku wielowiekowych doświadczeń kulinarnych mających ścisły związek z jego historią, i każdy słynie z wyjątkowych specjałów produkowanych w tradycyjny, od lat niezmienny sposób. My rozsmakowaliśmy się w Polsce dwa lata temu, kiedy ogłosiliśmy pierwszą edycję konkursu KUKBUK Poleca. Jesteśmy dumni z produktów „made in Poland”, dlatego chcemy wspierać budowanie ich marki i zachęcać konsumentów do mądrych, świadomych zakupów u rodzimych producentów.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W ramach konkursu KUKBUK Poleca wybieramy i nagradzamy najlepszych – producentów żywności, kosmetyków ekologicznych, rzemieślników oraz właścicieli nieszablonowo działających obiektów agroturystycznych. Laureatów tegorocznej, trzeciej już edycji konkursu poznamy 31 maja. Po raz kolejny naszym partnerem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, którego misją jest budowanie silnej i rozpoznawalnej marki polskiej żywności. Marki, która będzie gwarantem smaku i synonimem produktów spożywczych najwyższej jakości, a także odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie społeczeństwa na żywność zdrową, wytwarzaną w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, przy użyciu tradycyjnych technologii i metod produkcji.

patron KUKBUK Poleca

KOWR objął patronat nad kategorią specjalną, Polska smakuje, w której przyzna nagrodę najlepszym producentom legitymującym się znakami jakości aprobowanymi przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
KOWR

Łączymy siły w słusznym celu

Głównym celem działań prowadzonych przez KOWR jest informowanie o zaletach żywności wysokiej jakości wytwarzanej w ramach uznawanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi systemów jakości i oznaczeń (w tym żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej) oraz budowanie świadomości konsumenta na temat bogactwa regionalnych produktów i rodzimej kuchni.

Idea ta jest nam bardzo bliska i stoi u podstaw konkursu KUKBUK Poleca. Łączymy siły, aby zwiększyć zasięg i skuteczność naszych działań. Wierzymy, że dobry produkt obroni się sam, potrzebne jest mu tylko wsparcie promocyjne – i to możemy mu dać.

Promując hasło „Polska smakuje”, KOWR działa w dwóch obszarach – kieruje komunikację równolegle do beneficjentów oraz do konsumentów. Poprzez realizację projektów na poziomie ogólnopolskim i regionalnym zachęca do zwiększenia spożycia żywności produkowanej w kraju.

Działania w ramach pierwszego obszaru są kierowane do branży rolniczej i dotyczą organizacji spotkań, warsztatów, wykładów, prezentacji służących podnoszeniu wiedzy oraz kompetencji producentów i rolników w zakresie skutecznego dotarcia do klientów poprzez nowoczesne działania promocyjne.

Drugi obszar to działania skierowane do konsumentów, a ich celem jest budowanie rozpoznawalności hasła „Polska smakuje” i łączenie ich z określonymi producentami żywności, aby umożliwić nabywanie wysokojakościowych produktów rolno-spożywczych.

KOWR
Wędzone ryby . (fot. KOWR)

Polska Smakuje

Z inicjatywy KOWR powstała strona internetowa www.polskasmakuje.pl, czyli baza ponad 560 producentów i blisko 5300 wytwarzanych przez nich produktów, dzięki której konsumenci mogą czerpać wiedzę na temat punktów i miejsc, gdzie można kupić certyfikowane produkty regionalne i tradycyjne od rolnika.

Więcej o konkursie przeczytasz tutaj.

Wybieraj bezpieczne, naturalne i smaczne produkty ze znakami jakości i z oznaczeniami, które są uznawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Można się już zgłaszać do aktualnej edycji konkursu KUKBUK Poleca! Do udziału w nim zapraszamy producentów żywności, kosmetyków, rzemieślników i właścicieli niebanalnych, gościnnych miejsc.

Do 30 września 2020 możesz zgłosić swoje produkty wypełniając formularz online.

Więcej o 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca dowiecie się na naszej stronie kukbuk.pl

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk