Stwierdzenie, że Miguel Torres stworzył nowoczesne winiarstwo w Katalonii nie jest z pewnością przesadą. Jego innowacyjne działania w drugiej połowie XX wieku przyczyniły się do rozwoju przemysłu winiarskiego w północno-wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. W latach 70. ubiegłego stulecia był jednym z pionierów winnej rewolucji w Chile, gdzie do dziś robi innowacyjne wina. Siostra Miguela, Marimar prowadzi odnoszący sukcesy projekt w Sonomie, w Kalifornii. Blisko 30 lat temu Torresowie zainteresowali się Chinami, choć na razie poprzestają tam na sprzedaży win ekskluzywnych marek ze Starego i Nowego Świata. Teraz, żądna nowych wyzwań rodzina postanowiła spróbować sił w Polsce, gdzie kilkukrotnie gościli jej członkowie.
Drodzy Czytelnicy!
Cieszymy się, że wielu z Was z nadzieją spojrzało na wizję hiszpańskiej inwestycji w polskie winiarstwo. Miejmy nadzieję, że kiedyś do tego rzeczywiście dojdzie i stoki wokół Rewala zapełnią się winnicami. Kto wie, może trafi tam nawet prasłowiańska devana, o ile, oczywiście, ktoś ją kiedyś odkryje. Tymczasem dziękujemy za lekturę naszego primaaprilisowego artykułu.