Kukbuk
Kukbuk

Hala Targowa we Wrocławiu – 4 najlepsze miejsca dla smakoszy

Hala Targowa tętni życiem od poniedziałku do soboty. W stoiskach można znaleźć mnóstwo świeżych warzyw, szeroki wybór mięs i przekąsek. Przedstawiamy cztery najlepsze miejsca dla największych smakoszy.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcia: Anna Stachów

Opublikowano: 12 Marca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Pata Negra - Hala Targowa Wrocław

Szukacie dobrego adresu z hiszpańską szynką? Koniecznie wpadnijcie do Aleksandry Filipiak i Alejandra Capdevili. Ci koneserzy hiszpańskich wyrobów długo dojrzewających z pewnością polecą wam jamón ibérico. Ten produkt klasy gourmet zdobył miano niepodważalnego hiszpańskiego tapas numer jeden za głęboki i złożony aromat. Sekret jego wyjątkowości tkwi w wieprzowinie pozyskiwanej z mięsa świń rasy iberyjskiej, które od urodzenia do momentu uboju żyją na wolności, w dębowych lasach. Można tutaj również kupić polędwicę (lomo), chorizo, salchichón, kaszankę, słoninę oraz sery. Na miłośników tych ostatnich czekają gatunki z mleka owczego, koziego i krowiego z wyszukanych regionów, nawet mercadal pochodzący z najmniejszej hiszpańskiej wyspy Minorki. Odwiedzając stoisko, koniecznie trzeba zobaczyć, jak Alejandro z wielką klasą kroi jamón ibérico na cieniutkie plasterki i zaprasza niespieszących się przechodniów do skosztowania.

Pan Pedro - Hala Targowa Wrocław

Tuż obok hiszpańskich wspaniałości w gościnę zaprasza Pedro Gomes, który nakarmi was produktami pochodzącymi z upraw ekologicznych wprost z Portugalii. Tę przygodę trzeba zacząć od sardynek, tak bardzo ukochanych przez stałych klientów. Pedro wie, że tych rybek nigdy nie może zabraknąć. Następnie do koszyczka poleca zapakować oliwę Alfandagh o 0,2-procentowej kwasowości, z owocowym aromatem z nutami jabłek, bananów, orzechów i pieprzu. Potem wspomina o doskonałej przekąsce do wieczornych spotkań w towarzystwie – łubinie. Przechadzając się radośnie wśród półek, wskazuje kolejno na takie znakomitości jak kawa Delta oraz długo dojrzewające sery owcze madre de água. Tym, którzy lubią słodkości, rekomenduje dżem jabłkowy z porto i ananasem, a także paprykowy z czterema rodzajami pieprzu i cukiniowy z migdałami. Klienci Hali Targowej mijający portugalskie stoisko ostrożnie popatrują na unoszące się nad ich głowami płaty suszonego dorsza, które Pedro poleca dwa razy opłukać w wodzie i przyrządzić na ciepło.

Turecki Market - Hala Targowa Wrocław

Fikret Onbaşlı przyjechał wraz z rodziną do Polski z uwagi na córkę, która rozpoczęła studia we Wrocławiu. Równie szybko jak o przeprowadzce zapadła decyzja o otwarciu stoiska w Hali Targowej, gdzie odwiedzający mogą zanurzyć się w tureckich smakach wprost z Istambułu. Fikret to jeden z tych sprzedawców, których słychać w każdym kącie hali. Zachęca wszystkich do posmakowania stawiającej na nogi tureckiej herbaty podawanej w tulipanku na małym talerzyku oraz kawy, której aromat czuje się jeszcze kilka godzin po wypiciu. Przy stoisku są dwa krzesełka, w sam raz, by przycupnąć i odbyć krótką rozmowę z Fikretem, który optymizmem, otwartością i szerokim uśmiechem zdobywa serca będących tu pierwszy raz klientów. Zaprasza do skosztowania tureckich specjałów: chałwy, kiełbas, serów owczych, wykwintnych oliw i swojego ulubionego składnika w sałatkach – syropu z morwy.

Cafe Targowa - Hala Targowa we Wrocławiu

Cafe Targowa mieści się na niespełna ośmiu metrach kwadratowych – mimo tej skromnej powierzchni nieoficjalnie została okrzyknięta obowiązkową atrakcją turystyczną Wrocławia. Ta wyjątkowość wynika przede wszystkim z możliwości skosztowania kawy przygotowanej przez Filipa Kucharczyka, mistrza świata w parzeniu alternatywną metodą aeropress, który od ósmej rano wita szerokie grono swoich stałych klientów pytaniem: „To co zawsze?”. Jego pasja narodziła się kilka lat temu, gdy po raz pierwszy napił się idealnej, spełniającej jego oczekiwania kawy. Postanowił rozwijać się w tym kierunku, by oferować innym doskonały smak w przystępnej cenie. Potwierdza to swoim działaniem, gdyż kawę ze świeżo palonych ziaren o najwyższej punktacji w skali specialty można kupić tutaj już od 7 złotych. Do kolejki każdego dnia ustawiają się studenci, profesorowie, mieszkańcy i turyści, bez względu na wiek, gdyż wiedzą, że otrzymają kawę od najlepszych baristów z najlepszych ziaren.

A wy, jakie miejsca we wrocławskiej Hali Targowej macie na swojej liście punktów obowiązkowych do odwiedzenia? Czekamy na wasze sugestie, gdzie powinniśmy zajrzeć następnym razem!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka