Gorgonzola to miękki, podpuszczkowy ser dojrzewający o charakterystycznym zabarwieniu – słomkowobiały odcień miesza się tu z zielonymi żyłkami, które powstają na skutek tworzenia się pleśni. Produkowany z surowego krowiego mleka, pochodzi z północnego regionu Włoch – Lombardii – a konkretnie z miejscowości Gorgonzola, która podzieliła się nazwą z tym wyjątkowym, kremowym rarytasem. Do dziś mleko używane do produkcji gorgonzoli pochodzi wyłącznie z gospodarstw znajdujących się na terenach, z których oryginalnie wywodzi się ten ser. Tę prawdziwą, z gwarancją autentyczności Konsorcjum ds. Ochrony Sera Gorgonzola, można rozpoznać po niebieskim symbolu „g” na spodniej części folii aluminiowej, w którą owija się kawałki serowego krążka.
Gorgonzola – włoski ser od kuchni
Ten ser to gwiazda włoskiej kuchni – można go kochać albo podchodzić do niego z rezerwą, ale na pewno nie da się obok niego przejść obojętnie. Co charakteryzuje gorgonzolę i w jakich połączeniach najlepiej się odnajduje?
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: materiały prasowe
Słodka i pikantna gorgonzola
Istnieją dwa rodzaje gorgonzoli, różniące się między sobą smakiem, konsystencją, jak również wyglądem
Istnieją dwa rodzaje gorgonzoli, różniące się między sobą smakiem, konsystencją, jak również wyglądem. Słodka odmiana, odciskana i dojrzewająca krócej, ma wspaniałą kremową konsystencję, dzięki której ser z łatwością rozsmarujemy na chlebie. Jej smak, choć charakterystyczny, jest dość łagodny, lekko słodki i minimalnie pikantny. Właściwe dla gorgonzoli pleśniowe żyłki w przypadku słodkiej odmiany mają mało wyrazistą barwę – od szarej po delikatnie zieloną.
Ostrzejsza odmiana – gorgonzola DOP piccante – wyróżnia się wyraźnie zielonymi, a nawet niebieskimi kawałkami pleśni i ostrym, lekko palącym w język smakiem. Dojrzewający przez co najmniej trzy miesiące ser jest odpowiednio twardszy, łatwiejszy do pokrojenia w kostkę.
Jak jeść i przechowywać gorgonzolę?
Obie powinniśmy przechowywać w lodówce, najlepiej w folii aluminiowej lub szczelnym pojemniku, ale tylko takim, w którym ser został kupiony
Gorgonzola jest gwiazdą samą w sobie – z powodzeniem więc obie jej odmiany można jeść jedynie w towarzystwie świeżego, puszystego chleba. Słodkawą, łagodną odmianę, gorgonzola DOP dolce, należy traktować szczególnie – najlepiej wyjąć ją z lodówki około pół godziny przed jedzeniem, aby wydobyć z niej jak najwięcej naturalnej kremowości. Nie powinno się też kupować większych ilości słodkiej odmiany – najlepiej tyle, aby zjeść ją w ciągu kilku dni. Pikantną odmianę można przechowywać nieco dłużej bez obaw, że cechy sera się zmienią. Jednak obie powinniśmy przechowywać w lodówce, najlepiej w folii aluminiowej lub szczelnym pojemniku, ale tylko takim, w którym ser został kupiony. Jeśli zostawiamy go w przezroczystej foremce, należy ją owinąć folią spożywczą, aby ser się nie utlenił i nie pokrył matowym nalotem. Jeśli chcemy uniknąć rozprzestrzeniania się zapachu gorgonzoli w lodówce, wystarczy usunąć serową skórkę, która zazwyczaj jest jego źródłem.
Z czym łączyć gorgonzolę?
Gorgonzola jest wdzięcznym materiałem i do codziennych dań, i do kuchennych eksperymentów. W podstawowej formie sprawdzi się jako kremowy i aromatyczny dodatek do kanapek, grzanek, a także jako składnik prostych sosów do potraw na bazie makaronu czy ryżu lub do włoskich kluseczek. Dzięki walorom smakowym, kremowej konsystencji i pikantnemu wykończeniu gorgonzola doskonale odnajduje się w słodkim towarzystwie – wyjątkowo udane połączenie tworzy z przyjemnie mięsistą figą i ze świeżym kawałkiem chleba. Gorgonzola DOP piccante zaś znakomicie skomponuje się z lepkim i cudownie słodkim miodem, który ujarzmi buntowniczy smak sera. Obie odmiany będą szczególnie pasować do słodszych trunków, takich jak pinot bianco, ale doskonale wypadną też z jasnym piwem czy z wytrawnym czerwonym winem. Gorgonzola nadaje się właściwie do wszystkiego – nawet z surowymi i gotowanymi warzywami smakuje wyśmienicie. Kilka inspiracji i sprawdzonych przepisów z gorgonzolą w roli głównej można znaleźć tutaj >>.
Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.com i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?