Gallette des Rois to wypiek serwowany we Francji na 6. stycznia. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Ten, kto je znajdzie, do wieczora dumnie nosi na głowie emblemat władzy królewskiej – specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Kto nie chciałby na jeden dzień zostać królem? Poznajcie przepis na Gallette des Rois - tradycyjne ciasto na Trzech Króli.
![Galette des rois przepis](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PrJZ0-pch9hmO24_J-Nmu98nDGCM-uX9UJTn8MNKk78/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMDUv/Z2FsZXR0ZS1kZXMt/cm9pcy1hdmVjLW91/LXNhbnMtZnJhbmdp/cGFuZS1tYWlzLXRv/dWpvdXJzLWZhaXRl/LW1haXNvbl8xLmpw/Zw.jpg)
Galette des Rois – ciasto na święto Trzech Króli
Jak zostać królem? Wystarczy odrobina szczęścia oraz... kawałek ciasta
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcie główne: Anna Chwistek / studiokuchnia.pl
![Galette des rois przepis](https://mediaconvert.kukbuk.pl/I39MjBxoN7_usfD1Cu_odshsgsU2o7NjByhMzJBSTGA/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMDUv/Z2FsZXR0ZS1kZXMt/cm9pcy1hdmVjLW91/LXNhbnMtZnJhbmdp/cGFuZS1tYWlzLXRv/dWpvdXJzLWZhaXRl/LW1haXNvbl8xLmpw/Zw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/tky8_w1c6fgB78_Il2aOp_mYXx2rAkJiCNqVZK-gstw/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDEtMDUv/Z2FsZXR0ZS1kZXMt/cm9pcy1hdmVjLW91/LXNhbnMtZnJhbmdp/cGFuZS1tYWlzLXRv/dWpvdXJzLWZhaXRl/LW1haXNvbl8xLmpw/Zw.jpg 2480w)
tradycyjne ciasto na Trzech KróliPrzepis na Galette des rois
składniki
- ciasto francuskie 2 płaty
- migdały 125 g (mielone)
- cukier 125 g
- masło 125 g (miękkie)
- ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
- jajko "zerówka" 2
- żółtko z jajka "zerówki" 1
- fasola ziarenko (sucha)
- cukier puder do posypania
przygotowanie
Francuskie ciasto z masą migdałową, tradycyjnie pieczone na święto Trzech Króli. Kto w środku znajdzie fasolkę, dostaje koronę!
W misce ucieramy mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy na jednolitą masę. Wbijamy jedno jajko po drugim i mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę o średnicy 24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wykładamy ją ciastem francuskim, a nadmiar odcinamy, przejeżdżając wałkiem po brzegu formy. Spód nakłuwamy widelcem.
Masę migdałową wykładamy na ciasto, wkładamy fasolę. Wycinamy mniejszy krążek z drugiego arkusza ciasta francuskiego i przykrywamy masę. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pośrodku ciasta robimy dziurkę, aby mogło wydostać się powietrze. Na wierzchu ostrzem noża rysujemy wzorek gwiazdy, starając się nie przeciąć ciasta. Żółtko roztrzepujemy z łyżeczką wody i smarujemy równomiernie wierzch. Możemy też posypać cukrem pudrem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?