Kukbuk
Kukbuk
Galette des rois przepis

Galette des Rois – ciasto na święto Trzech Króli

Jak zostać królem? Wystarczy odrobina szczęścia oraz... kawałek ciasta

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: Anna Chwistek / studiokuchnia.pl

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Gallette des Rois to wypiek serwowany we Francji na 6. stycznia. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Ten, kto je znajdzie, do wieczora dumnie nosi na głowie emblemat władzy królewskiej – specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Kto nie chciałby na jeden dzień zostać królem? Poznajcie przepis na Gallette des Rois - tradycyjne ciasto na Trzech Króli.

Galette des rois przepis

Przepis na Galette des rois

tradycyjne ciasto na Trzech Króli

składniki

  • ciasto francuskie 2 płaty
  • migdały 125 g (mielone)
  • cukier 125 g
  • masło 125 g (miękkie)
  • ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
  • jajko "zerówka" 2
  • żółtko z jajka "zerówki" 1
  • fasola ziarenko (sucha)
  • cukier puder do posypania

przygotowanie

Francuskie ciasto z masą migdałową, tradycyjnie pieczone na święto Trzech Króli. Kto w środku znajdzie fasolkę, dostaje koronę!

W misce ucieramy mielone migdały, cukier, masło i ekstrakt migdałowy na jednolitą masę. Wbijamy jedno jajko po drugim i mieszamy do połączenia się składników.

Blaszkę o średnicy 24 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Wykładamy ją ciastem francuskim, a nadmiar odcinamy, przejeżdżając wałkiem po brzegu formy. Spód nakłuwamy widelcem.

Masę migdałową wykładamy na ciasto, wkładamy fasolę. Wycinamy mniejszy krążek z drugiego arkusza ciasta francuskiego i przykrywamy masę. Dokładnie zlepiamy brzegi. Pośrodku ciasta robimy dziurkę, aby mogło wydostać się powietrze. Na wierzchu ostrzem noża rysujemy wzorek gwiazdy, starając się nie przeciąć ciasta. Żółtko roztrzepujemy z łyżeczką wody i smarujemy równomiernie wierzch. Możemy też posypać cukrem pudrem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Przepis i zdjęcie: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk