Kukbuk
Kukbuk

Food For Soul. Nakarmić ciało i duszę.

Massimo Bottura zmienia świat.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcia: materiał prasowe Food For Soul

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Food for soul to nie organizacja charytatywna. To projekt kulturalny. Bo choć serwuje jedzenie osobom potrzebującym, nie ma na celu jedynie napełniania żołądków. Jego misja to integrowanie lokalnej społeczności i zaproszenie każdego, bez względu na status materialny i sytuację życiową, do wspólnego stołu. A także walka z marnowaniem żywności.

Historia projektu sięga 2015 roku w Mediolanie, kiedy Massimo Bottura zaprosił 60 znanych kucharzy z całego świata do wspólnego gotowania.
Pod szyldem Food For Soul działają dziś cztery kuchnie społencze – w Mediolanie, Paryżu, Londynie i Brazylii.

Żywienie planety

Historia projektu miała początek w 2015 roku w Mediolanie. Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, zaprosił 60 znanych kucharzy z całego świata do wspólnego gotowania. Szefowie,w dawnym budynku teatru, przyrządzili kolację dla potrzebujących, wykorzystując nadwyżki żywności przekazane im przez okolicznych sprzedawców i supermarkety. Akcja miała zwrócić uwagę na problem marnotrawienia żywności – towarzyszyła międzynarodowej wystawie Expo Milan 2015, która odbyła się pod hasłem „Żywienie planety, energia dla życia”.

Tak powstała pierwsza kuchnia społeczna prowadzona przez Food For Soul – Rafetterio Ambrosiano. Dziś są ich już cztery – poza Mediolanem działają w Paryżu, Londynie i Brazylii. I choć dzielą je tysiące kilometrów, wszystkie funkcjonują według tej samej idei, zrodzonej w głowie Massimo Bottury.

Nie tylko jedzenie

Gośćmi jadłodajni są osoby wykluczone społecznie, ubogie, w trudnej sytuacji życiowej, ludzie samotni i żyjący w izolacji. Intencją Food For Soul jest nie tylko zaspokoić głód potrzebujących, ale też włączać ich w życie lokalnej społeczności.Dać im możliwość kontaktu z ludźmi i przebywania w pięknym otoczeniu. Pokazać, że niezależnie od tego, w jakiej sytuacji życiowej się znaleźli, zasługują na to, co najlepsze.

Wolontariusze Food For Soul serwują posiłki i dbają o dobrą atmosferę przy wspólnym stole.

Kuchnie społeczne aranżowane są w opuszczonych budynkach udostępnionych przez władze miast. Wspierający organizację dekoratorzy i artyści przemieniają zaniedbane wnętrza w inspirujące przestrzenie, w których ludzie mogą cieszyć się wspólnymi posiłkami, siedząc przy długich stołach.

Jedzenie przygotowują zaproszeni do współpracy profesjonalni szefowie kuchni.Przemieniają oni nadwyżki dobrej jakości jedzenia – dostarczane przez sklepy i producentów – w odżywcze i pięknie podane trzydaniowe posiłki. Dzięki kreatywności kucharzy brązowe banany, lekko przejrzałe warzywa czy czerstwy chleb zamiast trafić na wysypisko, zyskują drugie życie.

Ładne wnętrza i dobre jedzenie to jednak nie wszystko – ważna jest też atmosfera przy stole. Dbają o nią wolontariusze, serwując potrawy i rozmawiając z odwiedzającymi. Tak, by każdy z nich poczuł się w jadłodajni jak w gościach.

W pomoc Food For Soul zaangażowany jest też Grundig – jeden z największych na świecie producentów sprzętu AGD, którego ambasadorem został Massimo Bottura. Firma przekazuje kuchniom społecznym niezbędny sprzęt – od lodówek po blendery. Prowadzi też własny projekt przeciwdziałający marnowaniu żywności.  Na stronie internetowej #RespectFood  znajdziemy praktyczne porady i przepisy, dzięki którym w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Firma Grundig przekazuje kuchniom społecznym niezbędny sprzęt – od lodówek po blendery.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk