Food for soul to nie organizacja charytatywna. To projekt kulturalny. Bo choć serwuje jedzenie osobom potrzebującym, nie ma na celu jedynie napełniania żołądków. Jego misja to integrowanie lokalnej społeczności i zaproszenie każdego, bez względu na status materialny i sytuację życiową, do wspólnego stołu. A także walka z marnowaniem żywności.
Food For Soul. Nakarmić ciało i duszę.
Massimo Bottura zmienia świat.
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: materiał prasowe Food For Soul
Żywienie planety
Historia projektu miała początek w 2015 roku w Mediolanie. Massimo Bottura, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, zaprosił 60 znanych kucharzy z całego świata do wspólnego gotowania. Szefowie,w dawnym budynku teatru, przyrządzili kolację dla potrzebujących, wykorzystując nadwyżki żywności przekazane im przez okolicznych sprzedawców i supermarkety. Akcja miała zwrócić uwagę na problem marnotrawienia żywności – towarzyszyła międzynarodowej wystawie Expo Milan 2015, która odbyła się pod hasłem „Żywienie planety, energia dla życia”.
Tak powstała pierwsza kuchnia społeczna prowadzona przez Food For Soul – Rafetterio Ambrosiano. Dziś są ich już cztery – poza Mediolanem działają w Paryżu, Londynie i Brazylii. I choć dzielą je tysiące kilometrów, wszystkie funkcjonują według tej samej idei, zrodzonej w głowie Massimo Bottury.
Nie tylko jedzenie
Gośćmi jadłodajni są osoby wykluczone społecznie, ubogie, w trudnej sytuacji życiowej, ludzie samotni i żyjący w izolacji. Intencją Food For Soul jest nie tylko zaspokoić głód potrzebujących, ale też włączać ich w życie lokalnej społeczności.Dać im możliwość kontaktu z ludźmi i przebywania w pięknym otoczeniu. Pokazać, że niezależnie od tego, w jakiej sytuacji życiowej się znaleźli, zasługują na to, co najlepsze.
Kuchnie społeczne aranżowane są w opuszczonych budynkach udostępnionych przez władze miast. Wspierający organizację dekoratorzy i artyści przemieniają zaniedbane wnętrza w inspirujące przestrzenie, w których ludzie mogą cieszyć się wspólnymi posiłkami, siedząc przy długich stołach.
Jedzenie przygotowują zaproszeni do współpracy profesjonalni szefowie kuchni.Przemieniają oni nadwyżki dobrej jakości jedzenia – dostarczane przez sklepy i producentów – w odżywcze i pięknie podane trzydaniowe posiłki. Dzięki kreatywności kucharzy brązowe banany, lekko przejrzałe warzywa czy czerstwy chleb zamiast trafić na wysypisko, zyskują drugie życie.
Ładne wnętrza i dobre jedzenie to jednak nie wszystko – ważna jest też atmosfera przy stole. Dbają o nią wolontariusze, serwując potrawy i rozmawiając z odwiedzającymi. Tak, by każdy z nich poczuł się w jadłodajni jak w gościach.
W pomoc Food For Soul zaangażowany jest też Grundig – jeden z największych na świecie producentów sprzętu AGD, którego ambasadorem został Massimo Bottura. Firma przekazuje kuchniom społecznym niezbędny sprzęt – od lodówek po blendery. Prowadzi też własny projekt przeciwdziałający marnowaniu żywności. Na stronie internetowej #RespectFood znajdziemy praktyczne porady i przepisy, dzięki którym w naszej kuchni nic się nie zmarnuje.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?