Kukbuk
Kukbuk

Fine Dining Week 2025, czyli lato na talerzu. Gdzie warto zjeść?

To nie jest zwykłe lato, to sezon na doświadczenia. Trwający właśnie Fine Dining Week celebruje najpiękniejszą porę roku poprzez mistrzowskie, sezonowe menu. Do których lokali warto wybrać się po finediningowe doświadczenia? Sprawdzamy!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe Fine Dining Week

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Podczas Fine Dining Week sezonowość smakuje zupełnie inaczej – lokalnie, kreatywnie i niepowtarzalnie. Na talerzach pojawiają się świeże warzywa, soczyste owoce, zioła, ryby i najlepszej jakości mięsa w lekkiej, letniej odsłonie. To właśnie teraz, gdy ziemia oferuje najwięcej, wybitni szefowie tworzą wyjątkowe kompozycje, których można spróbować w finediningowym wydaniu w festiwalowej, kuratorskiej formule. 

Fine Dining Week potrwa tylko do 10 sierpnia. To idealny czas, by przetestować menu dostępne wyłącznie podczas festiwalu, w starannie selekcjonowanych restauracjach w wyjątkowej cenie. Rezerwacje dostępne są na stronie Fine Dining Week. Niech to będzie sezon na doświadczenia - oto jak najlepsze restauracje w Polsce celebrują lato na talerzu!

Opasły Tom z widokiem na lato (Warszawa)

Panorama miasta i kulinarna precyzja idą tu w parze. Letnie akcenty – buraki z imbirem, okoń z pigwą, jagnięcina z cebulowym chutneyem i beza z jeżyną – składają się na mistrzowską opowieść.

W menu wege błyszczą stek z arbuza i bakłażan z czarną soczewicą.

Arche Klasztor – historia smaku w nowoczesnym wydaniu (Wrocław)

Sezonowe składniki opowiadają tu nową historię. Tatar z buraka dojrzewającego w koji, chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i warzywa w demi glace pokazują, jak prostota może być efektowna. A na deser – miodownik jako esencja letniego ukojenia.

Rocker Club&Grill i nowoczesna klasyka z lokalnym twistem (Szczecin)

Regionalne produkty stają się tu głównymi bohaterami. Młoda rzodkiew i szparagi podkreślają smak polędwicy, a purée z buraka z czekoladą i sos z lokalnej wiśniówki tworzą sezonowy kontrapunkt. Baskijski sernik z mango, marakują i pieczoną białą czekoladą wieńczy doświadczenie nutą tropików.

Bagatela Restauracja – rustykalnie, sezonowo, odważnie (Łódź)

Letnia paleta smaków gra tu pierwsze skrzypce, a Chef Bagateli odważnie łączy klasykę z oryginalnością. Młody bób, agrestowy winegret, kurki, stek z kapusty i pieczona brzoskwinia marynowana w jałowcu pokazują, że sezonowość może być nieprzewidywalna – a deser z marcepanem i amaretto jest jej słodką puentą.

Steampunk w Pszczynie i przyszłość kuchni w sezonowej odsłonie (Śląsk)

Tu kuchnia patrzy w przyszłość bez zapominania o naturze. Tatar z kalarepy, turbot z zielonymi warzywami, troć w kwaśnej śmietanie i truskawkowy deser z czarnym bzem pokazują, jak nowoczesna technika może iść w parze z sezonowością i szacunkiem dla produktu.

Andromeda Alfa – fine dining ze smakiem nowalijek (Kraków)

Eleganckie wnętrza Andromedy Alfa kryją menu, w którym sezonowość brzmi jak poezja kulinarna. Świeży bób w pierogach z palonym masłem i suszonym pomidorem, bulion z gęsich serc z młodymi warzywami i rabarbarowa kremówka – to ukłon w stronę tradycji, podany z finezyjnym akcentem.

Rosalie i francuski szyk w letnim wydaniu (Poznań)

Francuska elegancja w wydaniu sezonowym? Rosalie serwuje klasyki znad Sekwany w letnim tonie – od coq au vin z maślanym purée, przez zupę cebulową z nutą wina, aż po Paris-Brest z owocami sezonu. Wersja wege z botwiną i dzikim brokułem dodaje lekkości i świeżości całemu doświadczeniu.

Butchery & Wine – klasyka z gwiazdkowym szlifem (Trójmiasto)

Rekomendowana przez Michelin restauracja podnosi sezonowość do rangi sztuki. Pomidory, bób, groszek, fasolka szparagowa i morele pojawiają się w nieoczywistych zestawieniach – od wody pomidorowej z krewetkami po parfait z foie gras i rostbef z sosem pieprzowym. Obłęd!

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk