Kukbuk
Kukbuk
Miski z kremową zupą i ostrym sosem Tabasco

Fenomen sosów TABASCO

Od ponad 150 lat nie zmieniła się jego receptura, przed zabutelkowaniem dojrzewa w dębowej beczce przez trzy lata, a w kuchni podkreśla smak każdego dania. Poznaj historię sosu TABASCO®.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Kiedy w 1868 roku Edmund McIlhenny zabutelkował pierwszą porcję sosu z meksykańskiej papryczki owocowej, nikt nie spodziewał się, że po 150 latach opracowana przez niego receptura będzie uznawana za kultową. Przedsiębiorstwo, które w pierwszym roku działalności wyprodukowało 658 buteleczek sosu TABASCO®, obecnie każdego dnia produkuje ich 700 tysięcy i sprzedaje je w niemal 200 krajach na świecie. Jaka jest historia tego popularnego sosu, w jaki sposób jest on produkowany i czemu zawdzięcza swój fenomen?

Ostry sos paprykowy stanowił dobro luksusowe, na które nie każdy mógł sobie pozwolić

Koniec kulinarnej monotonii - jak powstał sos Tabasco

Kuchnia odbudowującego się po wojnie secesyjnej Południa była mdła i monotonna. Nie powinno więc dziwić, że moment, w którym zagościł w niej wyrazisty, ostry sos paprykowy, całkowicie zmienił jej obraz. Z początku, ta propozycja spotkała się jednak z niezrozumieniem. Produkt, który wówczas stanowił dobro luksusowe, na które nie każdy mógł sobie pozwolić, wykorzystywany był w zbyt dużej ilości, tłumiąc smak dania. Dopiero z czasem ludzie zrozumieli, że wystarczy zaledwie kilka małych kropel, by nadać potrawom niepowtarzalny smak. Od tego czasu sos TABASCO® zaczął zyskiwać na popularności i jeszcze w XIX wieku dotarł do Europy, gdzie przyjęte zostało z dużym entuzjazmem. Choć przez lata świat zmienił się nie do poznania, marka TABASCO® pozostała wierna swojej pierwotnej recepturze, a firma założona przez Edmunda McIlhenny’ego do dziś jest rodzinnym biznesem, a jej siedziba znajduje się w tym samym miejscu, w którym powstała.

Sos tabasco dodawany do zupy

Tradycyjny przepis na TABASCO® 

W butelce sosu TABASCO® znajdują się zaledwie trzy naturalne składniki: papryczki tabasco, ocet i sól. Nie oznacza to jednak wcale, że każdy może przygotować ten sos w domu. Podobnie jak w przypadku wysokiej jakości alkoholi sos TABASCO® potrzebuje czasu, by dojrzeć i nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Miażdżone papryczki zasypywane są solą, następnie leżakują w beczkach z białego dębu przez trzy lata, by na końcu zostać wymieszane z wysokiej jakości octem. Ten proces sprawia, że ostrość sosu nie jest przytłaczająca – warto bowiem zaznaczyć, że papryczki przed trzyletnim okresem dojrzewania są kilkukrotnie bardziej pikantne.

W butelce sosu TABASCO® znajdują się zaledwie trzy naturalne składniki: papryczki tabasco, ocet i sól

Bloody Mary koktajl (fot. Toni Osmundson)

fot. Toni Osmundson / unspalsh.com

TABASCO® na talerzu i w kieliszku 

Sos TABASCO® szybko został doceniony za swoje unikalne walory smakowe. Choć początkowo dodawano go tylko do niektórych dań, szybko przekonano się, że niemal każda potrawa zyska dzięki niemu na smaku – dziś wiele osób podkreśla nim charakter regionalnych dań z całego świata. Niektórzy poszli o krok dalej – sos TABASCO® zaprzyjaźnił się z alkoholami, a w barowych menu zagościły drinki takie jak „Krwawa Mary” czy „Wściekły Pies”. Stało się również oczywiste, że będą je wykorzystywać na co dzień, nie tylko kucharze, ale także barmani. Żaden inny ostry sos nie zyskał takiej popularności w obydwu tych światach.

Sos TABASCO® w skali Scoville’a

Skala Scoville’a określa zawartość kapsaicyny, czyli substancji odpowiadającej za uczucie ostrości, w danym produkcie. Udowodniono również, że kapsaicyna ma korzystny wpływ na procesy trawienne, czy wspieranie odporności – jest naturalnym źródłem witaminy C, której poziom w papryczkach jest znacznie wyższy, w porównaniu choćby z tak popularną cytryną. Choć klasyczny sos TABASCO® jest uznawany za ostry sos, produkowane są jego odmiany, które równie dobrze mogłyby znaleźć się w księdze rekordów Guinnessa. Dostępny w regularnej ofercie jest na przykład sos z papryczek habanero, który jest nawet trzy razy bardziej pikantny od klasycznego. Amerykańska firma wyprodukowała także limitowaną serię sosu na bazie papryczek scorpion, które w 2011 roku uznane zostały za najostrzejsze na świecie. Według skali Scoville’a ten sos zawierał dziesięć razy więcej kapsaicyny niż jego pierwowzór.

Dostępny jest sos z papryczek habanero, który jest nawet trzy razy bardziej pikantny od klasycznego sosu TABASCO®

Na rynku dostępny jest sos TABASCO® Sriracha

W sprzedaży znajdują się jednak również sosy łagodniejsze, produkowane między innymi z zielonych papryczek jalapeno lub z odmiany papryczek chipotle, które dodatkowo wędzi się w procesie produkcji by uzyskać aromat wędzonki. Bardzo ciekawym wyborem jest także sos TABASCO® Sriracha, który docenią nie tylko wszyscy miłośnicy kuchni azjatyckich. Tradycyjny sos TABASCO® jest bezustannie reinterpretowany, a na rynek wprowadzane są jego nowe, ciekawe odmiany. Tak, by każdy znalazł swój ulubiony smak.


Materiał powstał we współpracy z marką TABASCO

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk