Kukbuk
Kukbuk

Energetyzująca zupa na #MeatlessMonday

Rozgrzewa, cieszy oczy, syci ciało. To dobra kombinacja na szybki posiłek w pracy.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

To jeden z tych przepisów, który nigdy się nie nudzi. Ląduje w redakcyjnych talerzach, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, bo właśnie kończymy ważny projekt. Robimy ją tak: wrzucamy na olej odrobinę kuminu, czerwoną soczewicę i pokrojone pomidory. Dodajemy śmietanę, czasami mleko kokosowe, a kiedy potrzebujemy dodatkowej energii – odrobinę tabasco. Część naszego zespołu, nie wyobraża jej sobie bez kromki chleba.

W najnowszym numerze KUKBUK Latino polecamy zupę z soczewicy jako dobry początek karnawałowego przyjęcia.

Libańska zupa z czerwonej soczewicy 4 porcje

  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • pomidory w puszce 400 gram
  • kumin 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • woda 1 litr
  • sól do smaku
  • jogurt do podania
  • czerwona soczewica 350 g

 

Cebulę obieramy, po czym drobno siekamy. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i  smażymy na nim cebulę i czosnek przez około pięć minut. Dodajemy kumin i gałkę muszkatołową. Soczewicę płuczemy pod zimną wodą, odsączamy i wsypujemy na patelnię. Mieszamy, odczekujemy chwilę i dodajemy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i wolno gotujemy przez mniej więcej kwadrans – czyli do momentu, aż soczewica zupełnie się rozpadnie. Na koniec dodajemy pomidory w zalewie. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubimy kremową konsystencję, miksujemy zupę blenderem. Nadmiar zupy możemy zamrozić.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk