Grecy kochają prostotę na talerzu, ważne, by wydobyć pełnię smaku z uwielbianych przez nich produktów, między innymi dojrzałych pomidorów, mięsistych bakłażanów i oczywiście oliwek. Kochają także zabawę – spotkania i biesiady przy dużym stole. „Ktoś grał na instrumencie, śpiewał, pozostali przerywali jedzenie, zaczynali klaskać do rytmu. Po piosence wracali do jedzenia, picia i głośnych rozmów. To dla mnie naturalny i charakterystyczny obrazek z Aten”, wspomina Bartek Kieżun, podróżnik i autor książki kulinarnej „Ateny do zjedzenia”.
Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.
Czy jesteś pełnoletni?
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/4OD-gAB9ZQ9jnyrs6-W19fIMoRx4d9XKyiHMV4Lh6Sk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjMvMTItMjcv/bXQyMzExMjgtS1VL/QlVLLU1FVEFYQS0x/NTMxLmpwZw.jpg)
Daj się zaprosić na grecką ucztę!
O greckiej kuchni mówi się, że jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Płynie oliwą, pachnie ziołami, kusi całą gamą warzyw, ryb prosto z morza i pieczoną jagnięciną.
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!