Wegański tort czekoladowo-pomarańczowy 4-6 porcji
TORT
- mielone siemie lniane 2 łyżki
- ciepła woda 6 łyżek
- mąka pszenna 180 g
- mąka kukurydziana 30 g
- kakao 30 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- skórka z pomarańczy 1 pomarańcza (starta)
- syrop klonowy 120 ml
- oliwa 80 ml
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- sok z pomarańczy 120 ml
- tłuszcz
KREM CZEKOLADOWY
- gorzka czekolada 100 g (Czekolada gorzka Goplana)
- masło roślinne 45 g (masło kokosowe)
- cukier 450 g
- mleko roślinne 5 łyżek (dowolne mleko roślinne)
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
- kakao 4 łyżki
- konfitura pomarańczowa 50 g
DEKORACJA
- cukier 300 g
- pomarańcza 2
- gorzka czekolada 200 g (Czekolada gorzka Goplana)
- granat pestki
Przepis autorstwa Marii Przybyszewskiej przygotowany we współpracy z marką Goplana.
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, żeby zgęstniało. W dużej misce dokładnie łączymy oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W mniejszej misce łączymy ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy, syrop klonowy, oliwę, ocet jabłkowy, sok pomarańczowy – do tego dodajemy namoczone siemię lniane. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Dwie formy tortowe o średnicy 16 centymetrów smarujemy tłuszczem roślinnym i obsypujemy kakao; rozlewamy do nich równomiernie masę. Pieczemy przez 20 minut lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy co najmniej 20 minut, następnie wykładamy z formy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Mikserem ubijamy masło kokosowe, cukier, mleko roślinne, ekstrakt waniliowy i kakao – krem łączymy z roztopioną czekoladą. Częścią kremu czekoladowego oraz konfiturą z pomarańczy przekładamy tort. Wierzch smarujemy resztą kremu.
W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy do niej pokrojone
w plastry pomarańcze. Gotujemy na małym ogniu, aż się zeszklą. Układamy je
na pergaminie i suszymy w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i polewamy nią tort. Dekorujemy go kandyzowanymi pomarańczami i pestkami granatu.
Przepis Tomka