SEMCO
Konkurs KUKBUK Poleca promuje lokalnych rzemieślników i producentów. Dlaczego tak ważny jest powrót do lokalności i korzeni?
Każda społeczność wytwarza produkty na miarę swoich potrzeb, w myśl wartości, które kultywuje. Produkty lokalne, od wieków spożywane przez mieszkańców danego regionu, stanowią jego siłę i źródło zdrowia, wreszcie zapewniają kontakt z niezapomnianymi smakami, znanymi z domu rodzinnego.
Jak ważne w dzisiejszej produkcji żywności są certyfikaty?
Certyfikaty są informacją dla klienta – zabezpieczeniem wartości i jakości oferowanego produktu. Najlepiej wybierać produkty ze znakami jakości i oznaczeniami, które są uznawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to w sumie kilkanaście certyfikatów, a każdy z nich określa konkretne walory jakościowe i produkcyjne danego produktu.
Jakie oleje cieszą się największą popularnością i skąd pochodzą nasiona do produkcji olejów SemCo?
Polacy najchętniej sięgają po oleje z nasion roślin uprawianych na danym terenie, czyli olej rydzowy, rzepakowy, lniany, konopny, dyniowy i ostropestowy. Nasiona do produkcji olejów nasza rodzinna firma pozyskuje ze swoich upraw, a także z upraw kontraktowanych i kontrolowanych u rolników z Wielkopolski i całej Polski.
Jakie produkty, poza olejami, ma w ofercie SemCo?
Oprócz olejów tłoczonych na zimno mamy w ofercie pozostałości po tłoczeniu, czyli makuchy, jako źródło białka i tłuszczu dla pasz zwierzęcych oraz mąki dla ludzi. Oferujemy również nasiona wykorzystywane w piekarnictwie i ciastkarstwie, a także do wytłaczania olejów.