Czytając przepisy na roślinne przysmaki może się wydawać, że kuchnia roślinna jest droga i pracochłonna. Zwykle wymagają bardzo wielu składników, a żeby uzyskać intensywny smak lub odpowiednią konsystencję, należy spędzić w kuchni ładnych kilka godzin. Wystarczy jednak trzymać się kilku prostych zasad, żeby oszczędzić sporo czasu. Dobrze zaplanujcie zakupy, a przekonacie się, że to jeden z tańszych sposób odżywiania – najdroższe są zwykle sosy i dodatki, które kupuje się raz na jakiś czas. Bazując na roślinach, możecie również nauczyć się planowania i świadomego decydowania o tym, co zjeść danego dnia.
O czym pamiętać, przechodząc na weganizm?
Odrobina cierpliwości, duże porcje, suszone owoce i przyjaźń z nasionami. Oto zestaw zdrowego i oszczędnego weganina.
Tekst: Anna Daniluk
Zdjęcie główne: Brooke Lark / Unsplash.com
Co jeść, aby nie zbankrutować?
1. Pamiętajcie o sezonowości
Owoce i warzywa są najtańsze i najsmaczniejsze w porze ich zbioru. Jesienią i zimą lepiej przestawić się na warzywa korzeniowe, kasze, orzechy i nasiona.
2. Korzystajcie z suszonych produktów
To również wiąże się z sezonowością. Jesienią czy zimą łatwiej i taniej jest korzystać z suszonych owoców, warzyw, nasion i grzybów. Kompot z suszu nie musi kojarzyć się jedynie z Wigilią.
3. Zwiększajcie porcje
Gdy gotujecie zupę albo robicie zapiekankę, przygotujcie jej więcej, a nadmiar zapakujcie i zamroźcie na później. Oszczędzicie czas na przygotowanie kolejnych obiadów.
4. Uważnie wybierajcie
Możecie zaoszczędzić, jeśli zamiast droższych firmowych ekologicznych kasz i mąki z manufaktur kupicie produkty na wagę lub nawet pod fairtrade’ową marką własną poszczególnych dyskontów.
5. Zaprzyjaźnijcie się z nasionami i pestkami
Na ogół są znacznie tańsze niż orzechy. Warto też zamieniać je w przepisach na napoje roślinne. Korzystajcie z szerokich możliwości: nasion dyni, sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i babki płesznik. Wszystkie zawierają wysokie stężenie białka, witamin, minerałów i tłuszczu.
6. Ignorujcie trendy
Nie musicie kupować najmodniejszych i najgłośniejszych w sezonie superfoods. Sięgnijcie przykładowo po suszoną żurawinę, pigwę, rokitnik, migdały, jarmuż, a nawet marchewkę, czarną rzepę i siemię lniane.
7. Korzystajcie z mrożonek
W szczególności poza sezonem warto sięgać po mrożone warzywa i owoce. Ich jakość nierzadko jest wyższa niż warzyw leżących przez dłuższy czas na sklepowych półkach. Ponadto często są wyselekcjonowane pod względem jakości.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?