Grzańce z naturalnych tłoczonych i wyciskanych soków
W grzańcach bezalkoholowych jakość soku ma kluczowe znaczenie. Soki tłoczone metodą na zimno oraz soki wyciskane z cytrusów zachowują naturalny smak owoców, ich kwasowość i świeżość. Nie posiadają dodatku cukru ani aromatów mających „naśladować” smak owocu – smakują tak, jak powinny smakować jabłka, gruszki czy pomarańcze.
Soki NFC (Not From Concentrate) mają też większą wartość odżywczą, dlatego warto podgrzewać je delikatnie. Temperatura powyżej 80°C może negatywnie wpłynąć na ich walory odżywcze i aromat, nadając mu cięższy, „kompotowy” posmak. Wystarczy więc spokojne, równomierne podgrzanie – do momentu, gdy pojawi się para, ale płyn nie zacznie wrzeć.
Dobrej jakości, stuprocentowy sok i właściwa temperatura to dwa najważniejsze sekrety udanego grzańca – aromatycznego i naturalnie słodkiego. Dzięki temu bezalkoholowe grzańce stają się czymś więcej niż tylko ciepłym napojem – to sposób na wydobycie pełni zimowego smaku z owoców.