Kukbuk
Kukbuk

Bezalkoholowe grzańce? Mamy 3 sprawdzone przepisy!

Zimowy sezon to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po napoje, które rozgrzewają korzennymi aromatami. Choć tradycyjnie kojarzone z dodatkiem alkoholu, rozgrzewające napoje wcale nie muszą mieć procentów, by skutecznie działać kojąco – dziś konsumenci coraz częściej szukają opcji, które łączą tradycyjny smak z benefitami dla zdrowia.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe Naszej Tłoczni

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Kluczem do aromatycznego i zdrowego zimowego napoju jest jakość bazy. Czasem wystarczy dobry sok tłoczony lub wyciskany oraz ulubione przyprawy, by stworzyć miksturę, która przyjemnie otula po powrocie z mrozu. To właśnie soki nie z koncentratu (NFC) mają tę przewagę, że są naturalnie słodkie, gęste w smaku i zachowują pełny aromat świeżych owoców.

Przedstawiamy wam trzy przepisy na pyszne, bezalkoholowe i rozgrzewające zimowe alternatywy klasycznego grzańca na bazie soków!

Grzaniec jabłkowy z anyżem i skórką z cytryny

Bazą dla tej wersji będzie sok jabłkowy korzenny - tzw. grzaniec jabłkowy z Naszej Tłoczni- pełen słodyczy ze słonecznego polskiego sadu oraz korzennego aromatu przypraw - cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 ml soku jabłkowego korzennego z Naszej Tłoczni
  • cienko zdjęta skórka z ½ cytryny (bez białej części)
  • kilka gwiazdek anyżu
  • kilka plasterków ulubionej odmiany jabłka
  • kilka świeżych owoców żurawiny (opcjonalnie) 
  • kilka lasek cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm) (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sok przelewamy do małego garnka. Dodajemy wszystkie składniki: anyż, skórkę cytryny, imbir, żurawinę oraz plasterki jabłka. Podgrzewamy na małym ogniu przez 6–8 minut – tak, aby płyn się nie zagotował (maksymalnie do 80°C). Zdejmujemy z ognia, na chwilę odstawiamy, a następnie przecedzamy.

Grzaniec jest aromatyczny, lekki i świetnie rozgrzewa bez dominującej słodyczy.

Grzaniec gruszkowy z wanilią i rozmarynem

Gruszka lubi zioła – tutaj rolę pierwszoplanową gra aromatyczny rozmaryn.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 ml soku gruszkowego tłoczonego z Naszej Tłoczni
  • ½ laski wanilii lub ½ łyżeczki pasty
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu
  • garść goździków
  • kilka gwiazdek anyżu
  • plaster suszonej lub świeżej gruszki do podania (opcjonalnie)
  • kilka lasek cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Sok wlewamy do garnka i dodajemy wanilię, rozmaryn, goździki, anyż oraz cynamon. Podgrzewamy przez 7–10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmujemy rozmaryn po podgrzaniu (aby nie zdominował smaku napoju). Podajemy z plasterkiem gruszki lub gwiazdkami anyżu i laskami cynamonu.

To grzaniec, który pasuje zarówno jako dodatek do zimowego deseru, jak i do śniadania.

Grzaniec cytrusowy z czerwonej pomarańczy i chili

Energetyczny, intensywnie pachnący zimą. Ostry akcent chilli sprawia, że napój działa niemal jak naturalny „rozgrzewacz” i wspiera metabolizm.

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 ml soku z czerwonej pomarańczy z Naszej Tłoczni
  • 200 ml klasycznego soku pomarańczowego z Naszej Tłoczni
  • 2–3 plastry świeżych pomarańczy
  • 3-4 kawałki imbiru (ok. 1,5 cm)
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • garść goździków
  • szczypta chilli (świeże lub w płatkach - dosłownie odrobina)
  • kilka lasek cynamonu (opcjonalnie)
  • owoce świeżej żurawiny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Oba soki przelewamy do garnka. Dodajemy plastry pomarańczy, imbir, goździki, anyż i odrobinę chilli. Podgrzewamy 8–10 minut, pilnując, żeby mieszanka się nie zagotowała. Wyjmujemy przyprawy przed podaniem.

Grzaniec jest intensywny, lekko pikantny i ma świetny kolor – idealny na zimowe wieczory.

Grzańce z naturalnych tłoczonych i wyciskanych soków

W grzańcach bezalkoholowych jakość soku ma kluczowe znaczenie. Soki tłoczone metodą na zimno oraz soki wyciskane z cytrusów zachowują naturalny smak owoców, ich kwasowość i świeżość. Nie posiadają dodatku cukru ani aromatów mających „naśladować” smak owocu – smakują tak, jak powinny smakować jabłka, gruszki czy pomarańcze.

Soki NFC (Not From Concentrate) mają też większą wartość odżywczą, dlatego warto podgrzewać je delikatnie. Temperatura powyżej 80°C może negatywnie wpłynąć na ich walory odżywcze i aromat, nadając mu cięższy, „kompotowy” posmak. Wystarczy więc spokojne, równomierne podgrzanie – do momentu, gdy pojawi się para, ale płyn nie zacznie wrzeć.

Dobrej jakości, stuprocentowy sok i właściwa temperatura to dwa najważniejsze sekrety udanego grzańca – aromatycznego i naturalnie słodkiego. Dzięki temu bezalkoholowe grzańce stają się czymś więcej niż tylko ciepłym napojem – to sposób na wydobycie pełni zimowego smaku z owoców.

Artykuł powstał we współpracy z Naszą Tłocznią.

Nasza Tłocznia to rodzinna manufaktura z Konar w sercu polskich sadów – w ofercie znajdziecie soki tłoczone, wyciskane NFC i przeciery bez dodatku cukru.

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

Koszyk