Kukbuk
Kukbuk

7 sposobów na świąteczne przejedzenie

Odpięcie guzika już nie pomaga? Oto sprawdzone sposoby na strawienie świątecznych dobroci.

Tekst: Urszula Czumaj

Grafika: Joanna Concejo

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Niestety świąteczna rozpusta często przekracza możliwości układu trawiennego. Jak naturalnymi sposobami radzić sobie z przejedzeniem?

1. Imbir dla odważnych

Imbir od wieków jest stosowany jako naturalny środek na nudności i niestrawność. Zawarte w nim substancje stymulują soki trawienne i tym samym łagodzą objawy przejedzenia. Można nawet pójść o krok dalej i profilaktycznie po obfitym posiłku zjeść kilka plastrów imbiru posypanych solą.

2. Soda oczyszczona na zgagę

Wodorowęglan sodu w sodzie oczyszczonej jest składnikiem wielu leków zobojętniających kwasy żołądkowe, przyjmowanych przy bólach brzucha i niestrawności. Reaguje z kwasem solnym obecnym w żołądku, a tym samym łagodzi objawy przejedzenia.

Przyprawy na łyżkach (fot. Tamara Gak / unsplash.com)

3. Kminek na wzdęcia

Nie bez powodu do bigosu czy potraw z fasoli dodaje się kminek – łagodzi on bowiem skutki spożywania wyjątkowo ciężkostrawnych dań. Poprawia perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Można przygotować napar, zalewając wrzątkiem nasiona kminku, lub po prostu powoli je przeżuwać.

Ziarna ryżu (fot. Pierre Bamin / unsplash.com)

4. Biały ryż na uspokojenie

Ugotowany na wodzie ryż jest dość mdły i ma niską zawartość błonnika, dlatego nie obciąża nadwerężonego po obfitym posiłku układu pokarmowego. Podobne działanie mają inne lekkostrawne produkty węglowodanowe – na przykład gotowane ziemniaki.

Jabłka (fot. Archi Archiba / unsplash.com)

5. Ocet jabłkowy na trawienie

Większość dolegliwości układu pokarmowego wynika ze zbyt małej ilości kwasów żołądkowych zmuszających żołądek do „oszczędzania”. Produkty o odczynie kwaśnym, z octem jabłkowym na czele, pomogą uzupełnić niedobory kwasu i tym samym unormować pracę naszych organów. Picie octu jabłkowego pomoże więc na zgagę, uczucie ciężkości i wszelkie problemy trawienne. Wystarczy łyżka octu zmieszana ze szklanką wody.

świeża mięta (fot. Conscious Design / unsplash.com)

6. Napar z mięty na ukojenie

Mięta działa kojąco na nadwerężony układ trawienny. Rozluźnia mięśnie brzucha, ponadto pobudza pracę jelit i wspomaga przepływ enzymów trawiących tłuszcze, które są główną przyczyną problemów związanych z przejedzeniem. Szczególnie kojący jest przestudzony napar z liści mięty.

Dmuchawiec (fot. Mike Norris / unsplash.com)

7. Mniszek lekarski na odporność

Napary z mniszka przyspieszają trawienie i regulują pracę wątroby i nerek. Ponadto mniszek wspomaga działanie nerek, poprawiając ich funkcję wydalniczą, zawiera bowiem bardzo ważny dla prawidłowego działania układu pokarmowego składnik – inulinę. Ta poprawia florę bakteryjną jelit i zwiększa odporność, a co za tym idzie, koi ból brzucha i zmniejsza uczucie ciężkości.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk