Kukbuk
Kukbuk
Pszczelarz (fot. Katarzyna Korza)

5 wskazówek, jak pomóc pszczołom

Zapylają kwiaty i odgrywają znaczącą rolę w produkcji żywności. Gdyby nie pszczoły, nasza dieta byłaby uboga i monotonna. Co zrobić, by je chronić i właściwie o nie zadbać?

Tekst: Jacek Antoniewicz

Zdjęcie główne: Katarzyna Korza

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Z nastaniem wiosny wreszcie możemy usłyszeć głośne bzyczenie pszczół. Widzimy, jak dzielnie uwijają się między kolejnymi kwiatami, zbierają nektar i pyłek, dzięki czemu wkrótce w pasiekach pojawi się miód, bez którego trudno wyobrazić sobie rozgrzewającą herbatę czy słodką owsiankę. Niemniej na co dzień nie zastanawiamy się, jak poza produkcją słodkiego nektaru pszczoły wpływają na naszą rzeczywistość. Choć niewielkie, ich znaczenie dla przyrody jest nie do przecenienia.

Aktywność pszczół ma znaczenie dla bioróżnorodności środowiska, a ich rola w produkcji pożywienia jest ogromna. Gdyby nie one, nasza dieta byłaby niezwykle uboga i monotonna. Niestety, w ostatnich latach liczebność tych owadów znacząco się zmniejszyła, co sprawia, że każda pszczoła jest na wagę złota. Dlatego redakcja KUKBUK-a postanowiła zaadoptować ul w ramach akcji organizowanej przez Roi Się. Dzięki naszemu zaangażowaniu powstanie kolejny ul, w którym będzie mieszkać aż 60 tysięcy pszczół (zobaczcie, co zrobić, by zaadoptować ul >>)! Mamy jednak świadomość, że to nie wystarczy, dlatego już teraz zachęcamy do sprawdzenia, jak każdy z nas – poprzez małe gesty i wybory – może pomóc zadbać o pszczoły.  

Psczelarz wyjmujący plaster z miodem z ula (fot. Katarzyna Korza)

1. Sadź i siej rośliny

Macie własny ogródek albo działkę? W takim razie zamiast wysokich i potężnych iglaków posadźcie drzewa i krzewy owocowe, które przy dużym zróżnicowaniu gatunkowym będą stanowiły wyśmienite pożywienie dla pszczół. Miododajne drzewa to między innymi lipa i akacja, które, choć nie dają owoców, są wyjątkowo lubiane przez owady. Z ich kwiatów można otrzymać naprawdę wyśmienity miód

A jeśli zamiast ogrodu macie do dyspozycji balkon albo nieco większy parapet, to ustawcie na nim donice z posianymi różnorodnymi roślinami kwitnącymi. Pamiętajcie tylko, że dla pszczół najodpowiedniejsze są gatunki, które kwitną wymiennie. Dzięki temu pszczoły mają stały dostęp do nektaru.

Bardzo ważna jest także różnorodność sianych roślin. Najlepsze są mieszanki takich roślin jak koper ogrodowy, kolendra siewna, miłek letni, kąkol polny, szarłat wyniosły, rumian żółty, nagietek lekarski i złocień właściwy. Główna zasada, którą należy się kierować, to siać jak najwięcej w przydomowych ogródkach, na balkonach i w donicach.

Zadbajmy o poidła i miejsca, skąd pszczoły mogą czerpać zapasy wody, której potrzebują w naprawdę sporych ilościach, by móc prowadzić gospodarkę w ulu

2. Dbaj o środowisko naturalne i jego różnorodność

Każdy z nas może zadbać o przestrzeń dla owadów i zapylaczy. Zadbajmy o poidła i miejsca, skąd pszczoły mogą czerpać zapasy wody, której potrzebują w naprawdę sporych ilościach, by móc prowadzić gospodarkę w ulu. Pamiętajmy, żeby nie wycinać starych drzew oraz troszczyć się o lipy i akacje, które rosną w naszym otoczeniu.

Istotne jest również, by podczas planowania ogrodów i parków zachowywać w nich miejsca naturalne, takie, które z pozoru będą wyglądały, jakby były zaniedbane. W ten sposób natura będzie mogła spokojnie działać.

Plaster z miodem (fot. Katarzyna Korza)

Łąki kwietne, znacznie pożyteczniejsze dla owadów niż zwykły trawnik

Szczególnie ważne pod tym względem są łąki kwietne, znacznie pożyteczniejsze dla owadów niż zwykły trawnik. Co więcej, takie przestrzenie zatrzymują wodę i do tego przepięknie wyglądają. Dlatego tak istotne jest, byśmy monitorowali działania naszych spółdzielni, wspólnot mieszkaniowych i samorządów. Uczulajmy je na konieczność pozostawiania dzikich miejsc w najbliższej okolicy. 

3. Edukuj i uświadamiaj

By edukować, wcale nie trzeba wiele. Rozmawiajmy z bliskimi i przyjaciółmi. Uświadamiajmy ich, jak ważne dla środowiska są pszczoły i ich praca. Zachęcajmy do przyłączania się do różnych akcji.

Otwarty ul z plastrami miodu (fot. Katarzyna Korza)

Sami też możemy wziąć udział w specjalnych wydarzeniach albo po prostu wspierać i promować działania takich fundacji jak Roi Się, które prowadzą zajęcia nie tylko dla dzieci, ale także rolników i pszczelarzy.

Dzięki temu właściciele gospodarstw wiejskich rozumieją, że jeśli chcą osiągnąć lepsze zbiory, nie muszą używać sztucznych nawozów. Wystarczy, że zaproszą na swoje pole pszczelarzy z ich ulami. W efekcie wydajność upraw z hektara znacząco się zwiększy, a korzyści dla środowiska będą nie do przecenienia.

4. Kupuj produkty od lokalnych i krajowych pszczelarzy

Jeśli kupujemy u lokalnych, sprawdzonych pszczelarzy, omijamy pośredników i mamy większą pewność co do jakości produktów. Jeżeli mamy więcej czasu, możemy zapytać pszczelarza, czy nie chciałby nam pokazać swojej pasieki – to świetna okazja, by zobaczyć, jak obchodzi się ze swoimi owadami, czy właściwie o nie dba.

Innym rozwiązaniem jest wybieranie jedynie miodów z certyfikatami, takich jak te wytwarzane przez pasiekę Roi Się czy markę Pucer, które poświadczają jakość i warunki, w jakich powstawał produkt. Ogólnie zaleca się kupować od małych, rodzinnych pasiek nietowarowych. Dzięki temu nie tylko dbamy o pszczoły, ale również wspieramy lokalnych wytwórców żywności.

Pszczoły na plastrze miodu (fot. Katarzyna Korza)

Miód zawiera enzymy, minerały i wiele witamin

5. Jedz miód!

Miód zawiera enzymy, minerały i wiele witamin. Jest nie tylko znacznie zdrowszy, ale również smaczniejszy niż cukier. Najlepiej spożywać go rano podczas śniadania. Możemy polać miodem kanapkę z białym serem, dodać łyżeczkę do ulubionej owsianki czy posłodzić nim herbatę (zobaczcie, jakie są inne sposoby na wykorzystanie miodu >>).

Miód możemy także wykorzystać do przygotowania pysznej lemoniady. Szklanka pełna chłodnego i orzeźwiającego napoju w ciepły dzień odświeży ciało i doda mu energii. Ponadto połączenie miodu z cytryną to prawdziwa bomba witaminowa.

Roi Się – to przedsięwzięcie, które tworzą Tomek i Jacek. Wspólnie prowadzą pasiekę w Puszczy Iłżeckiej w województwie świętokrzyskim, gdzie starają się zapewnić swoim pszczołom warunki rozwoju jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Oprócz tego pomysłodawcy Roi Się edukują i organizują specjalne warsztaty, w ramach których uświadamiają uczestników, jak ważna jest ochrona pszczół oraz przyrody i jej bioróżnorodności.

Roi Się jest prowadzone w zgodzie z ideą zero waste, tak by przyrodzie oddać to, co najlepsze, czyli pszczelą pracę, a klientom – wysokiej jakości miód wytwarzany w najlepszych możliwych warunkach. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat tego, jak zadbać o pszczoły, oraz zobaczyć, jak na co dzień wygląda praca Jacka i Tomka, zajrzyjcie na ich stronę >>.

Pszczoła przy pracy (fot. Katarzyna Korza)

Jak pomagać pszczołom

  • Sadź i siej rośliny
  • Dbaj o środowisko naturalne i jego różnorodność
  • Edukuj i uświadamiaj
  • Kupuj produkty od lokalnych i krajowych pszczelarzy
  • Jedz miód!

Jakie inne rośliny warto zasiać?

  • powój trójbarwny
  • ostrzeń powabny
  • gipsówka wytworna
  • len wielkokwiatowy
  • maciejka
  • czarnuszka damasceńska
  • mak polny
  • krowiziół zbożowy
  • len zwyczajny
  • łubin wąskolistny
  • gryka zwyczajna
  • esparceta siewna
  • facelia błękitna
  • gorczyca biała

A jeśli chcecie zrobić więcej dla pszczół, weźcie udział w aukcji charytatywnej organizowanej przy wsparciu Roi Się. Zebrane pieniądze ze sprzedaży licytowanych przedmiotów zostaną przeznaczone na zbudowanie nowych uli na terenie Fundacji Pociechom, dzięki którym zwiększy się populacja pszczół.

Oprócz uli zostanie zbudowana alejka edukacyjna z tablicami, na których znajdą się ciekawostki o pszczołach oraz sposobach, jak o nie dbać. Co więcej, dzięki akcji nie tylko pszczoły otrzymają wsparcie. To także szansa dla polskich artystów, którzy przekazują przedmioty na aukcje, by pokazać swoje dzieła, zwrócić uwagę na produkty wartościowe, przygotowywane z pasją, sercem i w poszanowaniu środowiska. Więcej o aukcji znajdziecie na stronie Zrób to po swojemu>>.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk