Tym razem jajko gotujemy z Piotrem Cyną, który na krakowskim Kazimierzu, przy ulicy Józefa 2, prowadzi Youmiko. Jeśli ktoś lubi sushi, to zdecydowanie polubi Youmiko – znajdzie tam najlepsze sushi z sezonowych produktów. Youmiko nie importuje mrożonych pacyficznych ryb, w zamian wprowadza warzywa z lokalnych upraw. W każdą niedzielę obowiązuje tu wegańskie menu – nawet dla tych, którzy na co dzień jedzą mięso, będzie to uczta dla podniebienia. Na talerze trafiają wtedy nigiri z boczniakiem lub kalarepą, gunkanmaki z musem z bobu oraz futomaki z cukinią w tempurze.
Youmiko działa od dawna. Piotr prowadzi lokal od roku, choć pracuje w nim już siedem lat. Jak mówi: „Przyszedłem na praktyki, żeby zobaczyć, jak myje się podłogę i garnki, później zacząłem płukać ryż, aż w końcu doszedłem do robienia sushi. Wcześniej nie miałem nic wspólnego z gastronomią, zajmowałem się muzyką, byłem didżejem, ale spodobał mi się proces tworzenia sushi, praca z produktami. Mieszanie składników na desce kojarzyło mi się z mieszaniem dźwięków na mikserze i gramofonie. Paweł Gnatowski, poprzedni właściciel Youmiko, jest moim mistrzem, to od niego wszystkiego się nauczyłem”.