Dieta Dukana
To jedna z najpopularniejszych diet, zachwyca mięsożerców, a zakwasza wszystkich po kolei. Składa się z czterech faz. Przez pierwsze 10 dni wolno jeść tylko chude mięso i nabiał oraz białko jajek, kolejne etapy dopuszczają jedzenie warzyw i produktów pełnoziarnistych z zachowaniem białkowych czwartków – ma to być dzień, w którym wracamy do pierwszego etapu. Wśród najpoważniejszych minusów tej diety wymienia się zakwaszenie organizmu, nas martwi jeszcze jedna rzecz – można nabawić się poważnej nabiałowej traumy.
Komentarz dietetyka:
Dieta Dukana została zdyskredytowana już wielokrotnie, ponieważ prowadzi do tak zwanego przebiałczenia organizmu. Ilość spożywanego w ciągu doby białka jest tak duża, że może prowadzić do niewydolności nerek. Na pierwszym etapie stosowania jest bardzo skuteczna, waga szybko spada, ale to głównie z powodu utraty wody. I o ile trzeci etap, czyli stabilizacja, może być uznany za rozsądny, o tyle dwa wcześniejsze – nie. W dwóch pierwszych fazach liczba wyeliminowanych pokarmów jest zdecydowanie za duża, a szybkie, spektakularne efekty zachęcają, by pozostać w fazie pierwszej lub drugiej.