Kukbuk
Kukbuk
Wnętrze studia kulinarnego Baccaro (fot.materiały prasowe)

13 miejsc na wspólne gotowanie

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Wspólne gotowanie to doskonały pomysł na spędzenie czasu w gronie przyjaciół lub firmową imprezę integracyjną. Dokąd się wybrać, by w przyjaznej atmosferze przygotować dania, potem je zjeść, a jednocześnie uczyć się sztuki kulinarnej?

Tekst: Małgorzata Milian-Lewicka

Zdjęcie główne: Studio kulinarne Baccaro


Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 3 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Dotychczas uznawane za obowiązek, w dobie milenialsów, a więc pokolenia lat 80. i 90., gotowanie coraz częściej kojarzone jest z przygodą, możliwością zdobycia doświadczenia i ciekawym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Dzięki łatwo dostępnym instruktażom wideo na YouTube czy bogato ilustrowanym wpisom na blogach chętniej niż starsze pokolenia eksperymentujemy w kuchni. Ciekawość nowych smaków oraz zainteresowanie innymi kulturami i ich przysmakami sprawiają, że popularność kursów gotowania stale rośnie.

Odpowiedzią na ten trend jest zwiększająca się od kilku lat liczba studiów kulinarnych. Oferują one profesjonalnie urządzoną przestrzeń gastronomiczną, dostęp do wysokiej jakości produktów oraz wsparcie doświadczonych szefów kuchni podczas regularnie odbywających się warsztatów. Dokąd zatem wybrać się na wspólne gotowanie, by w gronie przyjaciół lub współpracowników stworzyć niebanalne dania i ciekawie spędzić czas?

Studio kulinarne Book & Cook (fot. materiały prasowe)

Studio kulinarne Book & Cook

Łódź, ul. Roosevelta 10, budynek 6, I piętro

Boook & Cook to pierwsze studio kulinarne w Łodzi, które zostało otwarte w 2015 roku przez grupę przyjaciół, których połączyła pasja do gotowania. W dawnej fabryce bawełny Franciszka Ramischa w Łodzi, na 220 metrach kwadratowych znajduje się dobrze wyposażona otwarta kuchnia, miejsce do degustacji oraz przestrzeń rekreacyjna i bar. W Book & Cook regularnie organizowane są weekendowe warsztaty indywidualne, imprezy integracyjne, sympozja oraz konferencje – wszystko pod okiem specjalistów. Na stałe ze studiem współpracują łódzcy kucharze i blogerzy, między innymi Magda Klimczak – autorka bloga Daretocook, szef kuchni Szymon Stach, nagrodzony prestiżowym tytułem „Szef jutra” nadawanym przez przewodnik kulinarny Gault&Millau, czy Bartek Snecz Dębski, który prowadzi swój projekt street foodowy SPOKO SZAMA oraz Snecz Gotuje. W ofercie studia nie brakuje warsztatów tematycznych, poświęconych między innymi kuchni hiszpańskiej, tajskiej, wegetariańskiej, a także wegańskiej. Również najmłodsi mogą wziąć udział w specjalnych kursach gotowania. Dzięki dużej, otwartej powierzchni Book & Cook jest w stanie przygotować spotkanie dla grup różnej wielkości, a do każdej imprezy studio zapewnia spersonalizowany catering.

Wspólna Przestrzeń

Lublin, ul. Kowalska 1

Wspólna Przestrzeń powstała w 2017 roku dzięki współpracy Stowarzyszenia Kooperatywa Lubelska z Ikeą oraz Urzędem Miasta Lublin w ramach „Projektu w sąsiedztwie”. W tym miejscu każdy znajdzie coś dla siebie – regularnie odbywają się tu kursy poświęcone między innymi sezonowej kuchni roślinnej, a także warsztaty dla dzieci. Z kolei podczas cyklu spotkań „Kuchnie świata” uczestnicy gotują wspólnie z cudzoziemcami mieszkającymi w Lublinie. Lokal można wynająć na prywatne imprezy, takie jak urodziny czy spotkania towarzyskie. Co więcej, na miejscu sprzedawane są ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonych źródeł warzywa, owoce oraz nabiał.

Wnętrze studia kulinarnego Baccaro, profesjonalnie wyposażona kuchnia (fot. materiały prasowe)

Baccaro – kameralne studio kulinarne

Łódź, ul. Piotrkowska 138/140, Przędzalnia II, I piętro


Baccaro to niewielkie studio, które od 2015 roku działa w sercu Łodzi, przy ulicy Piotrkowskiej.W zrewitalizowanym budynku przędzalni, na zaledwie 75 metrach kwadratowych odbywają się regularnie warsztaty kulinarne poświęcone malezyjskiemu street foodowi, ramenowi czy stekom. Jak przekonują twórcy Baccaro, studio powstało z tęsknoty do prostych przyjemności. Jego sercem od kilku lat jest wielka wyspa kuchenna, wokół której przygotowano stanowiska do gotowania.

Właściciele studia zadbali także o specjalną przestrzeń, gdzie na wygodnych kanapach, wśród książek można spokojnie skosztować, przyrządzonych przez siebie dań. Jeśli chcielibyście wynająć studio na wydarzenia firmowe lub spotkania towarzyskie, Baccaro z przyjemnością udostępni swoją przestrzeń głodnym gościom.

Warsztaty kulinarne w Akademii kulinarnej SPOT (fot. materiały prasowe)

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT

Poznań, Dolna Wilda 87


Akademia mieści się w dziewiętnastowiecznym budynku dawnej elektrowni na poznańskiej Wildzie. Misją twórców jest łączenie solidnej wiedzy kucharskiej z przyjemnością, jaką daje wspólne gotowanie. Studio kładzie nacisk na korzystanie z sezonowych i naturalnych produktów. W ofercie znajdziemy między innymi kursy serowarskie, winiarskie, piwowarskie czy z przyrządzania ryb oraz owoców morza. Nie brakuje warsztatów tematycznych poświęconych kuchni greckiej, tajskiej czy libańskiej. Wszystkie spotkania prowadzone są przez doświadczonych kucharzy, blogerów kulinarnych i pasjonatów dobrej kuchni. Lokal można wynająć także na prywatne lub firmowe spotkania.

Pole do Popisu

Katowice, ul. Batorego 3a/30

W starej kamienicy w centrum Katowic od 2016 roku działa studio kulinarne Pole do Popisu. Zostało założone przez Agnieszkę Wydmuch oraz Borysa Nogackiego. W studiu można nie tylko doskonalić umiejętności kulinarne, ale też przyjemnie spędzić czas w wyjątkowej atmosferze. Pole do Popisu organizuje kursy gotowania, podczas których można lepiej poznać kuchnie z całego świata. Przygotujecie tu przysmaki koreańskie, włoskie, tajskie czy teksańsko-meksykańskie. Twórcy zadbali także o najmłodszych miłośników dobrego jedzenia – specjalnie dla nich przygotowano atrakcyjne kursy, wprowadzające w tajniki kulinariów. W Polu do Popisu można również zorganizować imprezę firmową lub spotkanie towarzyskie, podczas którego wspólnie z fachowcem przyrządza się wybrane z danego menu dania.

Warsztaty kulinarne w Comfort Food Studio, krojenie cebuli (fot. materiały prasowe)

Comfort Food Studio (fot. materiały prasowe)

Pracownia Smaku

Katowice, ul. Kościuszki 12/oficyna 9


Katowickie studio Jolanty Kleser działa z powodzeniem już od trzech lat. Motto pracowni najlepiej oddają słowa: wspólne gotowanie, degustacja, integracja. W dwóch salach, na 200 metrach kwadratowych, odbywają się cyklicznie spotkania eat away oraz warsztaty kulinarne, poświęcone sezonowemu gotowaniu, przygotowywaniu przetworów, sushi czy burgerów. Urządzoną w loftowym stylu przestrzeń można wynająć na spotkania towarzyskie, integracyjne czy rodzinne. Pracownia Smaku swoim gościom zapewnia odpowiednie produkty, sprawdzone przepisy i fachową pomoc, o ile jest potrzebna. Tym, co wyróżnia katowickie studio, jest działający na miejscu showroom, gdzie prezentowane są sprzęty oraz meble kuchenne.

Akademia Kulinarna K5

Gdynia, ul. Kaczewska 24


Akademia Kulinarna K5 Kamila Sadkowskiego działa w Gdyni od 2017 roku. Miejsce to powstało z miłości do smakowania życia. Przestrzeń studia jest dobrze wyposażona, utrzymana w minimalistycznym stylu. W ofercie można znaleźć kursy kulinarne przeznaczone dla grup, amatorów, a także profesjonalistów. Nauczycie się tutaj piec wyborny chleb, dowiecie się, jak przygotować dania z jagnięciny, koziny lub podrobów. Wszystkie zajęcia prowadzone są przez znanych szefów kuchni i autorytety kulinarne. Grono nauczycieli obejmuje 35 osób, wśród nich znajdziecie takie nazwiska jak Samar Khanafer, Robert Makłowicz, Maia Sobczak czy Marta Dymek.W K5 można również zorganizować kolację pop-up dla firmy czy grupy przyjaciół oraz wynająć wnętrze na wspólne gotowanie.

Wnętrze studia kulinarnego Baccaro (fot.materiały prasowe)

Studio kulinarne Baccaro (fot. materiały prasowe)

Stół na Szwedzkiej

Wrocław, ul. Szwedzka 17a


Gotowanie we wrocławskim studiu kulinarnym Stół na Szwedzkiej – jak zapewniają jego twórcy – nie jest zwykłym doświadczeniem, a unikalną i niecodzienną przygodą w kameralnej kuchni. Miejsce to powstało z pasji do jedzenia, a misją właściciela jest zachęcenie gości do poszerzania horyzontów kulinarnych. Dlatego tematyka kursów jest zróżnicowana. Studio oferuje również zajęcia dla 10-osobowych grup – temat uczestnicy mogą wybrać samodzielnie. Ciekawym rozwiązaniem jest „gotowanie na żywo”, które przypomina prawdziwy spektakl w wydaniu między innymi Grzegorza Firkowskiego, właściciela i szefa kuchni. Przy wspólnym stole gotuje on dla gości wybrane przez nich dania, co pozwala na swobodną komunikację i podpatrywanie specjalisty przy pracy.

Studio Kulinarne Browar Mieszczański

Wrocław, ul. Braniborska 14 i ul. Hubska 44

Założone przez Tobiasza Hermana w 2012 roku Studio Kulinarne Browar Mieszczański jest najstarszym tego typu miejscem we Wrocławiu. Obecnie ma dwie lokalizacje – w Browarze Mieszczańskim oraz w Galerii Wnętrz Domar. Motto firmy to „gotuj się do zabawy” – co doskonale oddaje zachowany przez twórców balans między przekazywaną wiedzą kulinarną a rozrywką. Co oferuje to studio? Znajdziecie tu kursy gotowania, podczas których dowiecie się, jak samodzielnie przygotować ramen, ravioli, steki lub tapas, a także warsztaty tematyczne poświęcone kuchni francuskiej czy azjatyckiej. W studiu można zorganizować wspólne „gotowanie na żywo”, które wieńczy niezwykła kolacja w doborowym towarzystwie.

Warsztaty kulinarne w Comfort Food Studio, burgery (fot. materiały prasowe)

Comfort Food Studio

Warszawa, ul. Koszykowa 63


Comfort Food Studio to akademia kulinarna, która działa w Hali Koszyki od 2016 roku. Jej celem jest zbliżanie do siebie ludzi poprzez wspólne gotowanie. Na potrzeby kursów organizowanych w studiu używa się sezonowych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców, a zajęcia prowadzą znane osobistości z kulinarnego świata. Poznacie tu bliżej niezwykłą kuchnię tatarską, dowiecie się więcej o roślinnym gotowaniu. Miłośników grzybów z pewnością ucieszy kurs, podczas którego wszystkie dania przygotowywane są z ich użyciem.

Z kolei zapaleni sportowcy podczas specjalnych warsztatów mogą się dowiedzieć, jakie potrawy powinni wprowadzić do swojego jadłospisu i dlaczego. Zajęcia odbywają się również w językach angielskim, francuskim oraz niemieckim. Studio oferuje także pokazy kulinarne typu live cooking, umożliwia organizację prywatnych kolacji w gronie znajomych czy rodziny. Można je też wynająć na sesje zdjęciowe lub udostępnić na potrzeby kręcenia filmu.

Kulinarne Kreacje

Kraków, ul. Urzędnicza 30

Położone w centrum Krakowa studio Kulinarne Kreacje Macieja Kopczyńskiego znane jest przede wszystkim z warsztatów prowadzonych przez doświadczonych szefów kuchni, sommelierów i pasjonatów dobrego jedzenia. W przyjaznej atmosferze goście mogą wziąć udział w kursach przeznaczonych dla amatorów, podczas których poznają tajniki kuchni greckiej, tajskiej, portugalskiej, a nawet japońskiej. Przestrzeń z dobrze wyposażoną kuchnią oraz strefą degustacyjną idealnie sprawdza się także podczas wspólnego gotowania z przyjaciółmi lub ze współpracownikami w ramach spotkań integracyjnych. Z myślą o najmłodszych powstała specjalna oferta – mali jubilaci mogą urządzić w Kulinarnych Kreacjach niecodzienne przyjęcie urodzinowe, na którym z pomocą profesjonalisty przygotują na przykład calzone czy pierogi.

Ogród studia kulinarnego Let’s Go Cook, nakryty stół i siedziska na trawie (fot. materiały prasowe)

Let's Go Cook

Warszawa, ul. Wirażowa 124

Let’s Go Cook istnieje już prawie dekadę. W 2018 roku akademia kulinarna podjęła współpracę z firmą Beko. Wspólnie przygotowują kursy gotowania, cukiernicze, baristyczne oraz barmańskie, a także wydarzenia integracyjne dla firm, spotkania okolicznościowe i imprezy tematyczne. Dzięki warsztatom można poznać tajniki między innymi kuchni orientalnej, bałkańskiej czy izraelskiej.

Zainteresowani sztuką przygotowywania sushi powinni wziąć udział w specjalnych warsztatach wprowadzających w techniki przygotowywania tego japońskiego specjału. Także miłośnicy steków czy dań bezglutenowych znajdą coś dla siebie. Studio ma dwie sale przeznaczone do gotowania, salę barową oraz miejsce, w którym prowadzone są wykłady wprowadzające. Warszawskie studio na potrzeby gości udostępnia całoroczną 100-metrową szklarnię, w której można organizować warsztaty, oraz przestronny ogród, idealny na letnie pikniki czy lekcje grillowania.

Food Lab Studio

Warszawa, ul. Racjonalizacji 5


Food Lab Studio prowadzone jest od 2015 roku przez Grzegorza Łapanowskiego. Obecnie to największe studio kulinarne w Polsce – dysponuje powierzchnią 400 metrów kwadratowych, na których ustawiono 40 stanowisk do gotowania. Na miejscu znajduje się również jadalnia, mogąca pomieścić 80 osób. Food Lab Studio znane jest z nietuzinkowych wydarzeń kulinarnych organizowanych dla firm oraz ciekawych kursów przeznaczonych dla prawdziwych smakoszy. Tu pod okiem specjalistów goście mogą poznać od podstaw między innymi kuchnię koreańską, nauczyć się przyrządzać owoce morza czy dowiedzieć się, jakie są zasady łączenia wina z konkretnymi potrawami. Miłośnicy dobrej kuchni z pewnością będą zachwyceni pokaźną biblioteką książek kucharskich, z których można skorzystać na miejscu. Food Lab Studio ma młodszą siostrę o zdecydowanie bardziej kameralnym charakterze – Food Lab Mini również mieści się w stolicy, w sercu Żoliborza.

Zdjęcie przyprawianego mięsa ze szparagami (fot. Studio Kulinarne Browar Mieszczański)

Studio Kulinarne Browar Mieszczański

Wrocław, ul. Braniborska 14 i ul. Hubska 44

Założone przez Tobiasza Hermana w 2012 roku Studio Kulinarne Browar Mieszczański jest najstarszym tego typu miejscem we Wrocławiu. Obecnie ma dwie lokalizacje – w Browarze Mieszczańskim oraz w Galerii Wnętrz Domar. Motto firmy to „gotuj się do zabawy” – co doskonale oddaje zachowany przez twórców balans między przekazywaną wiedzą kulinarną a rozrywką. Co oferuje to studio? Znajdziecie tu kursy gotowania, podczas których dowiecie się, jak samodzielnie przygotować ramen, ravioli, steki lub tapas, a także warsztaty tematyczne poświęcone kuchni francuskiej czy azjatyckiej. W studiu można zorganizować wspólne „gotowanie na żywo”, które wieńczy niezwykła kolacja w doborowym towarzystwie.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka