Dotychczas uznawane za obowiązek, w dobie milenialsów, a więc pokolenia lat 80. i 90., gotowanie coraz częściej kojarzone jest z przygodą, możliwością zdobycia doświadczenia i ciekawym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Dzięki łatwo dostępnym instruktażom wideo na YouTube czy bogato ilustrowanym wpisom na blogach chętniej niż starsze pokolenia eksperymentujemy w kuchni. Ciekawość nowych smaków oraz zainteresowanie innymi kulturami i ich przysmakami oraz kulinarnymi kreacjami sprawiają, że popularność kursów gotowania stale rośnie.
Odpowiedzią na ten trend jest zwiększająca się od kilku lat liczba studiów kulinarnych. Oferują one profesjonalnie urządzoną przestrzeń gastronomiczną, dostęp do wysokiej jakości produktów oraz wsparcie doświadczonych szefów kuchni podczas regularnie odbywających się warsztatów. Dokąd zatem wybrać się na kursy wspólnego gotowania, by w gronie przyjaciół lub współpracowników stworzyć niebanalne dania i ciekawie spędzić czas?