Kukbuk
Kukbuk

Tagliatelle z salsą pomidorową, stracciatellą i chipsami z prosciutto crudo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 3 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
tagliatelle:
mąka typu 00
200 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
sól
szczypta
kurkuma
szczypta
Sos pomidorowy:
oliwa
70 ml
masło
30 g
cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
seler naciowy
1 sztuka
pulpa pomidorowa Cirio
400 g
sól
szczypta
pieprz
szczypta
oregano
szczypta
straciatella:
mozzarella
1 sztuka
śmietanka
100 ml
sól
szczypta
dodatkowo:
prosciutto crudo
kilka plastrów

Materiał powstał we współpracy z marką North Coast

Przepis i przygotowanie: Mattia Centini

Zdjęcie: Michał Lichtański / mili.studio

Krok 1

Mozzarellę dzielimy na kawałki i zalewamy śmietanką. Dodajemy szczyptę soli i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 3 godziny.

Krok 2

Przygotowujemy makaron. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i kurkumę. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ciasto wałkujemy, używamy maszynki do makaronu, żeby płaty były cienkie. Kroimy na szerokie paski, przesypujemy mąką. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie własnego makaronu, możemy użyć makaronu all’uovo Agnesi, który stanowi świetną alternatywę dla „pasta fresca” i dobrze oblepia się sosem.

Krok 3

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Smażymy na niej posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy drobno pokrojone marchewkę i seler naciowy. Smażymy, mieszając, aż będą miękkie. Dodajemy pulpę pomidorową CIRIO. To niezastąpiony w kuchni śródziemnomorskiej smak świeżego, włoskiego pomidora. Dosypujemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Jeśli sos zbytnio się redukuje, dolewamy Cirio. Jeśli lubimy gładszą konsystencję, możemy zblendować sos.

Krok 4

Szynkę kroimy w małe paski. Wrzucamy je na gorącą suchą patelnię i smażymy, aż będą chrupiące.

Krok 5

Makaron gotujemy, odcedzamy – zachowujemy pół szklanki wody z gotowania. Gotowe tagliatelle przekładamy na patelnię z sosem pomidorowym i delikatnie mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlewamy wodę z gotowania makaronu (jest bogata w skrobię i nadaje sosom kremowość). Podajemy na talerzu z dodatkiem kilku pasków stracciatelli i chipsów z prosciutto.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk