Kukbuk
Kukbuk

„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u

Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcia: materiały prasowe MOCAK-u

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Trudno o bardziej uniwersalny temat niż jedzenie. Doskonale zdają sobie z tego sprawę artyści, którzy chętnie sięgają po ten motyw w swoich pracach. Wystawa „Jedzenie w sztuce” w MOCAK-u, której KUKBUK jest patronem medialnym, to pierwsza w Polsce tak duża ekspozycja poświęcona wyłącznie kulinariom.

O tym, że jedzenie jest czymś więcej niż tylko środkiem zaspokojenia potrzeb fizjologicznych, nie trzeba dziś nikogo przekonywać (a już z pewnością najmniej czytelników KUKBUK-a!). Kulinarne zwyczaje i rytuały budują więzi, są ważnym elementem kulturowej i osobistej tożsamości i mogą powiedzieć nam o danej kulturze tyle samo albo nawet więcej niż polityka czy ekonomia.

Niedosyt kontra przesyt

Wystawa w MOCAK-u jest zorganizowana wokół osi niedosyt – nadmiar. Z jednej strony bowiem w pracach artystów można dostrzec refleksje na temat głodu, nierówności społecznych, kryzysu humanitarnego, z drugiej – nie brakuje tych dotyczących przesytu, konsumpcjonizmu i marnotrawienia żywności. Aspekty etyczne są tu równie ważne jak estetyczne, eksponowane w sztuce od wieków.

Rebecca Rütten, z cyklu "Contemporary Pieces", 2013, fotografia, 80 × 120 cm, courtesy R. Rütten

„Jedzenie w sztuce” jest jedenastą wystawą z flagowej serii MOCAK-u „Cywilizacja w sztuce”. Za każdym razem muzeum poświęca ekspozycję innemu tematowi, obszarowi życia. Zwiedzający mogli już oglądać wystawy poświęcone między innymi sportowi, gender, naturze czy medycynie. Kuratorzy starają się pokazywać prace różnorodnych artystów, którzy nawiązują do danego tematu w mniej lub bardziej bezpośredni sposób.

Na wystawie poświęconej jedzeniu zobaczymy prace aż 66 artystów z całego świata.

To właśnie dbałość o wielość i różnorodność perspektyw sprawia, że na wystawie poświęconej jedzeniu zobaczymy prace aż 66 artystów z całego świata. Wśród nich są Jerzy Nowosielski czy Jadwiga Sawicka, ale także ci, którzy jedzenie uczynili centrum swojej twórczości, na przykład Anna KrólikiewiczDaniel Spoerri. Prezentowane dzieła zostały wykonane przy użyciu różnych mediów, takich jak malarstwo, fotografia, wideo, obiekt, instalacja.

Daniel Spoerri, "Cykl z Sewilli, nr 16 (Sevilla Serie Nr. 16)", 1991, obiekt, 80 × 160 × 40 cm, Kolekcja MOCAK-u, fot. R. Sosin

Wystawie towarzyszyć będzie publikacja, w której znajdziemy eseje poświęcone socjologicznym aspektom jedzenia, a także wywiady z kucharzami. Kucharzy amatorów i profesjonalistów bowiem poproszono o odpowiedź na pytanie, co przygotowaliby dla konkretnego artysty. Niektóre pomysły na dania są naprawdę zaskakujące! Podobnie zresztą jak przepisy artystów, które również znajdą się w publikacji. Będą to wybrane receptury z książki Andy Rottenberg „Kuchnia towarzyska i uczuciowa”.

Wystawa „Jedzenie w sztuce” potrwa od 12 kwietnia 2024 do 16 marca 2025.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk