Kukbuk
Kukbuk
Przepis na ciasteczka owsiane z domowym masłem orzechowym (fot. Rafał Meszka)

Ciasteczka owsiane z domowym masłem orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 65 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Masło orzechowe:
orzechy arachidowe
500 g
sól
½ łyżeczki
Ciasteczka:
mąka pszenna
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
szczypta
miękkie masło
120 g
biały cukier
100 g
brązowy cukier
50 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
masło orzechowe
130 g
płatki owsiane błyskawiczne
90 g

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Orzechy prażymy na suchej patelni. Wkładamy je do blendera kielichowego i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy sól, mieszamy. Opcjonalnie do gotowego masła można dodać dodatkowe 100 gramów prażonych i posiekanych orzechów arachidowych, by zrobić masło w stylu chrupiącego „crunchy”.

krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy. Masło ubijamy na puszystą masę przy użyciu miksera planetarnego przez 3 minuty. Wsypujemy oba rodzaje cukru, miksujemy, dodajemy jajko i masło orzechowe. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy płatki owsiane i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto chłodzimy 25-50 minut.

krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni. Na rękę nabieramy łyżkę schłodzonego ciasta, formujemy kulkę, układamy ją na blasze i delikatnie rozpłaszczamy. Czynność powtarzamy, aż skończy się masa – pamiętamy, by zostawiać spore odstępy między ciasteczkami (układamy około 5 sztuk na jednej blasze). Pieczemy przez 10-12 minut, do zrumienienia. Studzimy.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk