Kukbuk
Kukbuk
Ustawione na stole talerze z grillowanymi warzywami. (fot. Michał Lichtański)

Warzywa z grilla

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 MINUT
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
cukinia
2 sztuki
oliwa
do polania
suszona bazylia
do posypania
sól
do smaku
cebula
4 sztuki
wytrawne białe wino
do podlania
boczniaki
8 dużych sztuk
olej rzepakowy
4 łyżki
sos sojowy
4 łyżki
mirin lub cukier
według uznania
pomidorki koktajlowe
2 kiście

Przepis: Piotr Cyna / Restauracja Youmiko


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

Dobrze rozpalamy grilla. Cukinię kroimy na plastry grubości 1 centymetra. Polewamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią. Dokładnie mieszamy. Grillujemy 4½ minuty z każdej strony. Po grillowaniu doprawiamy solą. 

krok 2

Cebule obieramy, przekrawamy na pół. Dokładnie smarujemy oliwą. W pierwszej kolejności grillujemy około 4 minut od strony rozcięcia. Gdy się skarmelizuje, obracamy cebulę. Solimy. Kontynuujemy grillowanie przez mniej więcej 10 minut – co jakiś czas wlewamy do środka cebuli białe wino.

krok 3

Przygotowaną porcję boczniaków dzielimy na mniejsze części. Do miski wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy go sosem sojowym i mirinem (lub cukrem). Zalewamy grzyby marynatą, dokładnie mieszamy. Grillujemy blaszkami do góry przez 4 minuty, obracamy i grillujemy jeszcze 3 minuty. 

krok 4

Pomidorki grillujemy przez parę minut.

TIP

Jeśli używamy sprzętu z pokrywą, temperatura wewnątrz powinna wynosić około 180 stopni. W przypadku otwartego grilla odpowiednio modyfikujemy czasy grillowania.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka