Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować śledzie ze śliwkami. Najlepsze przepisy na śledzie. Jak zrobić śledzie (fot. Jakub Stanek)

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
filety śledziowe w oleju
2 sztuki (ok. 200 g)
szalotka lub cebula
1 sztuka lub ¼ sztuki
suszone śliwki
8 sztuk
orzechy włoskie lub piniowe
⅓ szklanki
listki świeżego tymianku
2 łyżeczki
sól
szczypta
świeżo mielony pieprz
⅓ łyżeczki
olej lniany tłoczony na zimno lub rzepakowy
70 ml
Do podania:
sok z cytryny
z ½ sztuki

Przepis i przygotowanie: Anna Białobrzeska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Śledzie wyjmujemy z oleju i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Szalotkę lub cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Śliwki kroimy w kostkę lub paseczki. Orzechy rumienimy na suchej patelni i siekamy. Przygotowane składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, sól i świeżo zmielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Układamy ciasno w słoiku, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy skropione sokiem z cytryny.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z rybami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk