Kukbuk
Kukbuk
W krakowskim mieszkaniu Wietnamki Nguyen Dieu Hong, która jest szefem kuchni w restauracji Wiệtnam (fot. Ola Koperda)

Sajgonki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 MINUT
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
grzyby mun
5 sztuk
grzyby shitake
5 sztuk
makaron sojowy
50 g
cebula
1 sztuka
szalotka
2-3 sztuki
kalarepa
1 sztuka
marchew
1 sztuka
mielona wieprzowina
500 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
sos rybny
2 łyżki
pieprz
do smaku
kolendra (opcjonalnie)
do smaku
papier ryżowy
1 opakowanie
olej
do smażenia

Przepis: Nguyen Dieu Hong / Restauracja Wietnam


Zdjęcie: Michał Lichtański

krok 1

Wszystkie grzyby namaczamy w ciepłej wodzie przez 20 minut. Odcedzamy i siekamy. Makaron sojowy wkładamy na mniej więcej 15 minut do ciepłej wody. Odcedzamy, a później tniemy na paski o długości około 5 centymetrów. Cebulę i szalotki kroimy w drobną kostkę. Kalarepę i marchew tniemy w drobne paski.

krok 2

Do surowego mięsa mielonego wrzucamy wszystkie pozostałe składniki. Masę zagniatamy. Powinna być plastyczna i dobrze się formować.

krok 3

Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzamy w misce z ciepłą wodą lub piwie. Możemy do wody dodać 2 łyżki cukru trzcinowego, żeby sajgonki były bardziej chrupiące i miały ładniejszy kolor. Namoczony papier kładziemy na deskę lub talerz. Następnie nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety.

krok 4

Gdy wszystkie sajgonki są gotowe, rozgrzewamy naczynie z olejem. Smażymy je, aż się zarumienią – nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub rybnym z dodatkiem posiekanego czosnku i chili.

TIP

Kalarepę możemy zastąpić kłębianem kątowatym, jeśli jest na niego sezon. Oba warzywa mają delikatny słodki smak. Z kolei zamiast wieprzowiny możemy użyć zmiksowanych i zmielonych krewetek lub mięsa krabów.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka