Kukbuk
Kukbuk
pierogi ruskie z truflami, pierogi ruskie, domowe pierogi ruskie, trufle, domowe pierogi, ciasto na pierogi, idealne ciasto na pierogi, oliw truflowa, masło szałwiowe, kuchnia polska

Pierogi ruskie z truflami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto na pierogi:
mąka pszenna
500 g
gorąca woda
200 ml
stopione masło
60 g
sól
1 łyżeczka
nadzienie:
ziemniaki
400 g
cebula
150 g
olej rzepakowy
100 ml
trufla
10 g
twaróg półtłusty
200 g
oliwa truflowa
60 ml
sól i pieprz
dodatkowo:
masło
150 g
świeża szałwia
garść

krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy.

krok 2

Przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą. Masło rozpuszczamy w wodzie i powoli wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy przez 10 minut, po czym odstawiamy na 30 minut.

krok 3

Wystudzone ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Trufle ścieramy na mandolinie na cieniutkie płatki. Ziemniaki, twaróg, usmażoną cebulę i płatki truflowe mieszamy i doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.

krok 4

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości 2 milimetrów. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

krok 5

W rondelku rozpuszczamy ostrożnie masło, aż nabierze ciemnej, herbacianej barwy. Wrzucamy listki szałwii, chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. Takim karmelizowanym masłem szałwiowym polewamy pierogi. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!