Kukbuk
Kukbuk
Ciasto z semoliną, pistacjami i wodą różaną

Ciasto z semoliną, pistacjami i wodą różaną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 70 min + 90 min pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
RÓŻE W CUKRZE:
białko z jajka "zerówki"
1 sztuka
płatki róży
10 g
cukier
25 g
CIASTO:
kardamon
3 strączki
pistacje
150 g
migdały
100 g
semolina
170 g
proszek do pieczenia
1 1/4 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki
masło
300 g
cukier
330 g
jajko "zerówka"
4 sztuki
skórka z cytryny
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżka
woda różana
2 łyżki
ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki
KREM:
jogurt grecki
200 g
crème fraîche
200 g
cukier puder
1 łyżka
woda różana
1 łyżka
SYROP:
sok z cytryny
100 ml
woda różana
80 ml
cukier
100 g

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni (lub 80 stopni, jeśli ustawiamy program z termoobiegiem). Białko ubijamy trzepaczką na rzadką pianę i pędzelkiem smarujemy nią lekko płatki róży – z obu stron. Oprószamy je cukrem (strząsamy nadmiar) i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Kiedy wyschną i zrobią się kruche, wyjmujemy i odkładamy do ostygnięcia. Płatki pieczemy partiami – w zależności od tego, ile zmieści się na blasze.

krok 2

Zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 stopni (do 160 stopni z termoobiegiem). Strączki kardamonu rozkruszamy płaską stroną dużego noża, wyjmujemy z nich nasiona (łącznie powinno być około ¼ łyżeczki) i wrzucamy je, bez łupin, do małego blendera. Dodajemy pistacje, miksujemy (nasionka kardamonu raczej pozostaną w całości). Przekładamy do miski, wsypujemy mielone migdały, semolinę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy i odstawiamy.

krok 3

Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym wrzucamy masło pokrojone w kostkę i cukier. Ucieramy na średnich obrotach, aż składniki się połączą, ale nie za długo, by nie napowietrzyć masy. Nadal miksując, stopniowo dodajemy jajka – za każdym razem dobrze mieszamy (kilka razy zgarniamy masę ze ścianek). Masa się rozwarstwi, ale to nie wpłynie na efekt.

krok 4

Wyłączamy mikser. Do masy przesypujemy sypkie składniki z miski i szybko mieszamy łyżką, by uzyskać gładką konsystencję. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, wodę różaną oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 centymetrów, natłuszczonej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wygładzamy łopatką. Pieczemy 55-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie po wyjęciu czysty, choć tłusty.

krok 5

W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ręcznym mikserem ubijamy około 2 minut, aż masa zgęstnieje. Wstawiamy do lodówki.

krok 6

Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia zaczynamy robić syrop – powinien być ciepły, gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, stawiamy go na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, by cukier się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Nie musimy się martwić, że syrop jest rzadki – taki powinien być – ani że jest go za dużo – ciasto wchłonie płyn. Polewamy je syropem zaraz po wyjęciu z piekarnika, posypujemy posiekanymi pistacjami i zostawiamy w foremce do ostygnięcia. Wyjmujemy z tortownicy i obsypujemy płatkami róży. Do każdej porcji nakładamy czubatą łyżkę kremu. Ciasto możemy przechowywać – do pięciu dni – w szczelnym pojemniku.

TIP

Jeśli mamy mało czasu, możemy pominąć przygotowywanie płatków w cukrze albo zastąpić je gotowymi, ze sklepu. Pamiętajmy, że czerwone płatki po obtoczeniu w cukrze zrobią się amarantowe.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka