Kukbuk
Kukbuk

Batony kruche maślane z kremem rabarbarowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
kruche ciasto:
masło
100 g
mąka pszenna
200 g
mąka kukurydziana
30 g
cukier
50 g
sól
szczypta
krem rabarbarowy:
rabarbar
3 łodygi
cukier puder
2 łyżki
żółtko z jajka "zerówki"
5 sztuk
cukier
180 g
masło
60 g
do dekoracji:
maliny
1 garść
płatki migdałowe
1 garść
marcepanowe kuleczki
wedle uznania

Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka

krok 1

Wszystkie składniki ciasta szybko mieszamy, zagniatamy i wylepiamu nimi foremkę. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut.

krok 2

Rabarbar kroimy na małe kawałki, zasypujemy je cukrem pudrem i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu pod przykryciem aż się rozpadną na puree, odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka mieszamy z cukrem w rondelku o grubym dnie i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy zaczną gęstnieć i bulgotać, dodajemy rabarbarowe puree a na końcu masło. Schładzamy.

krok 3

Zimny krem rozsmarowujemy na cieście i kroimy je na kawałki. Dekorujemy migdałami, płatkami migdałowymi i kulkami marcepanu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!