Festiwal Wina Polskiego Białe Czewone powstał z inicjatywy osób zaangażowanych w odbudowę kultury winiarskiej w Polsce: restauratorów, winiarzy, dystrybutorów i importerów wina. Jego ideą jest popularyzowanie polskiego wina poprzez pokazanie, że w Polsce produkuje się interesujące wina, które często bardziej doceniane są za granicą, niż w kraju. Wśród gości znajdą się między innymi Maciej Nowicki, Aleksander Baron, Wojciech Bońkowski, Tomasz Prange-Barczyński, Mariusz Kapczyński. Impreza potrwa od 16 do 17 czerwca w Fortecy Kręglickich przy ul. Zakroczymskiej 12. Bilety w cenie 25 złotych będzie można zakupić przy wejściu.

Wino pod flagą biało-czerwoną
16 czerwca rusza Festiwal Wina Polskiego Białe i Czerwone. Sprawdźcie co przygotowali organizatorzy.
Tekst: redakcja
Program BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego
Dziedziniec
11.00 Otwarcie imprezy. Toast i wspólne zdjęcie
11.00 - 19.00 Sprzedaż stoiskowa
19.00 Zakończenie sprzedaży stoiskowej. Ogłoszenie wyników konkursu na najlepsze etykiety
20.00 - 22.00 Wieczór integracyjny przy muzyce
Sala Restauracyjna
10.00 - 11.00 Śniadanie z winiarzem. Przedpłata, 30 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)
11.30 - 12.30 Oblicza johannitera. Degustację prowadzi M. Kapczyński (Vinisfera). Przedpłata, 20 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)
13.00 - 14.00 Polskie wino - przewodnik turysty. Prezentacja książki o polskiej enoturystyce. Prezentują: W. Bońkowski, T. Prange-Barczyński, M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp z zaproszeniami
14.30 - 16.30 Obiad w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż 190 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)
17.00 - 18.00 Ich wina. Dyskusja z udziałem M. Bieńczyka i K. Szczuki. Wstęp wolny
18.30 - 20.30 Kolacja w Fortecy. Pięciodaniowe menu degustacyjne z polskim winem. Przedsprzedaż 190 zł (rezerwacja: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl)
Sala Wykładowa
12.00 - 12.30 Białe. Krótki kurs o polskich białych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
13.00 - 13.30 Historia winiarstwa na ziemiach polskich. Wykład prof. W. Włodarczyka (SWMPW). Wstęp wolny
14.00 - 14.30 Różowe. Krótki kurs o polskich winach różowych. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
15.00 - 15.30 Musujące. Krótki kurs o polskich winach musujących. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
16.00 - 16.30 Winna polska. O polskich regionach winiarskich opowie: M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
17.00 - 17. 30 Czerwone. Krótki kurs o polskich czerwonych winach. Wszystko, co warto wiedzieć przed przystąpieniem do degustacji. Prowadzenie: T. Prange-Barczyński (Ferment/Winicjatywa). Wstęp wolny
18.00 - 18.30 Białe Czerwone naturalnie. O naturze polskiego wina rozmawiają: A. Baron (Restauracja Zoni) i L. Mill (Dom Bliskowice). Prowadzenie: M. Kapczyński (Vinisfera). Wstęp wolny
Sala Wystawowa
11.00 - 19.00 Zobacz co pijesz. Wystawa etykiet.
11.00 - 19.00 Enoturystyczna mapa Polski. Prezentacja Stowarzyszenia Kobiety i Wino
11.00 - 19.00 Polskie Sommelierki – doradzają, które wina dobrać do lokalnych serów, wędlin i dań w kawiarni
Poniedziałek, 17 czerwca 2019; Forteca u Kręglickich
Dzień Branżowy
Wstępem jest wypełnienie formularza zgłoszenia i przesłanie pod adresem: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl,
Udział w degustacjach komentowanych - 20 zł, przedpłata,
info: ewa.brzuszkiewicz@kregliccy.pl tel 22 8260109
09.00 - 10.30 Skok na półkę. Panel dyskusyjny z udziałem: P. Kamecki (Stowarzyszenie Sommelierów Polskich), S. Chrzczonowicz (Winkolekcja), P. Petryka (Restauracje Kręglickich), M. Kapczyński (Vinisfera), M. Minta (MintaEats), M. Nowicki (Ferment/Winicjatywa), NN (Ministerstwo Rolnictwa). Prowadzenie: L. Mill
10.30 - 11.00 Instrumenty finansowe w biznesie winiarskim. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli banku BNP Paribas
11.00 - 11.30 TSN i Scharfenberger w piwnicy. Prezentacja dla producentów prowadzona przez przedstawicieli firm TSN i Scharfenberger
11.30 - 12.00 Polskie wino na trzech frontach - Ewa Biernacka (Ferment Group) mówi o pracy z polskim winem w hurcie, detalu i gastronomii
Sala Wykładowa
12.00 - 13.00 Mecz Polska vs. Reszta Świata. Konfrontacja w ciemno polskich win z zagranicznymi. Prowadzą: P. Kamecki (SSP) i M. Kapczyński (Vinisfera)
13.00 - 14.00 Master Sommelier Piotr Pietras zaprasza. Degustacja komentowana wybranych polskich win

Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?