Kukbuk
Kukbuk

Wielka siła w małym kwiecie

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Choć przybyła z dalekiej Azji, w Polsce jest już na dobre zadomowiona. Jej owoce skrywają drobne czarne nasiona nazywane czarnym kminem. Mowa o czarnuszce – niepozornej roślinie o podłużnych liściach i niebieskich kwiatach.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: Franz Eugen Kohler / Wikimedia – domena publiczna 

Opublikowano: 18 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Starożytni Rzymianie i Grecy stosowali jej nasiona do leczenia niemal wszystkich dolegliwości, od problemów trawiennych aż po ból zęba. Współczesne badania potwierdzają intuicję naszych przodków – niektóre produkty na bazie nasion czarnuszki wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a olej z czarnuszki bywa nawet stosowany w pomocniczym leczeniu niektórych nowotworów. 

Olej z czarnuszki w kuchni

Nasiona czarnuszki stosuje się także jako przyprawę – goszczą czasem na indyjskich chlebkach, w marynatach do mięs czy jako dodatek do twarogu. Ich charakterystyczny pikantno-ziołowy posmak sprawia, że mogą być stosowane jako zamiennik pieprzu, a dodane do potrawy przedłużają jej świeżość.

Również pozyskiwany z nich olej może zająć ważne miejsce na kuchennej półce. Nie powinno się go poddawać obróbce termicznej – traci wówczas wartości odżywcze – dlatego najlepiej stosować go jako dodatek do gotowych potraw.

Olej z czarnuszki ma wyrazisty ziołowy aromat. Polubi się z innymi intensywnymi smakami, na przykład z kozim serem i burakami.

fot. materiały prasowe

– Można go wykorzystać do dressingów do sałatek, na przykład winegretu – radzi Tomek Zielke, kucharz i bloger. – Dodany do past kanapkowych na bazie strączków, nada im charakter. Warto jednak zachować umiar – jeśli użyjemy za dużo oleju z czarnuszki, jego ostry smak może zdominować resztę składników – podpowiada.

O właściwościach innych olejów przeczytacie w artykule „Zdrowie na butelki”.

Olej z czarnuszki w kosmetyce i aromaterapii

Olej z czarnuszki jest z powodzeniem stosowany w kosmetyce. Hanna Kurcińska, chemiczka, kosmetolożka i właścicielka firmy Hagi Cosmetics, poleca go szczególnie do pielęgnacji cery atopowej i alergicznej. – Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład linolowy i oleinowy. Dzięki temu pomaga w odnowie płaszcza lipidowego skóry – tłumaczy.

To nie koniec zastosowań oleju z czarnuszki. Wykorzystuje się go także w aromaterapii. Hanna Kurcińska poleca go w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. – Wystarczy wsmarować go w klatkę piersiową – wyjaśnia ekspertka. – Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Mogą więc złagodzić objawy choroby i przynieść ulgę, gdy dokucza nam katar lub kaszel.

Za pomoc w przygotowaniu artykułu dziękujemy Tomkowi Zielkemu i Hannie Kurcińskiej.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka