Starożytni Rzymianie i Grecy stosowali jej nasiona do leczenia niemal wszystkich dolegliwości, od problemów trawiennych aż po ból zęba. Współczesne badania potwierdzają intuicję naszych przodków – niektóre produkty na bazie nasion czarnuszki wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a olej z czarnuszki bywa nawet stosowany w pomocniczym leczeniu niektórych nowotworów.
Olej z czarnuszki w kuchni
Nasiona czarnuszki stosuje się także jako przyprawę – goszczą czasem na indyjskich chlebkach, w marynatach do mięs czy jako dodatek do twarogu. Ich charakterystyczny pikantno-ziołowy posmak sprawia, że mogą być stosowane jako zamiennik pieprzu, a dodane do potrawy przedłużają jej świeżość.
Również pozyskiwany z nich olej może zająć ważne miejsce na kuchennej półce. Nie powinno się go poddawać obróbce termicznej – traci wówczas wartości odżywcze – dlatego najlepiej stosować go jako dodatek do gotowych potraw.