Kukbuk
Kukbuk
Pokój wypełniony roślinami, widoczna duża monstera monkey mask.

Urban jungle. Rośliny w centrum miasta

Pieniążek, monstera, fikus, patyczak i zielistka to symbole urban jungle. Oto rośliny, które zdołają przetrwać w trudnych miejskich warunkach.

Tekst: Małgorzata Milian-Lewicka

Zdjęcie główne: Brina Blum / unsplash.com

Opublikowano: 14 Sierpnia 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Modny pieniążek

Pilea peperomioides to roślina doniczkowa, która ze względu na charakterystyczne okrągłe, błyszczące liście nazywana jest pieniążkiem. Po latach zapomnienia wraca w blasku fleszy na domowe parapety i… konta domorosłych ogrodników na Instagramie. Jest łatwa w pielęgnacji i utrzymaniu.

Najlepiej rośnie w miejscu jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym. Jeżeli chcemy postawić ją na parapecie, okno powinno wychodzić na wschód. Pilea peperomioides będzie się dobrze czuć także na nieco oddalonych od okna, ale nadal dobrze doświetlonych półkach czy blacie stołu lub biurka.

Pieniążek lubi wilgotną, ale nie mokrą ziemię (na przykład uniwersalną), dlatego należy podlewać go niewielką ilością wody – najlepiej do podstawki. Wiosną i latem trzeba go nawadniać co 2-3 dni, natomiast jesienią i zimą wystarczy podlewanie raz w tygodniu. Co kilka dni warto zraszać liście, ale nie jest to konieczne. Dosyć szybko obok głównej rośliny pojawią się młode, tak zwane odrosty korzeniowe. Można je pozostawić w donicy, by powstały gęste kompozycje, lub oddzielić od „starego” pieniążka i posadzić w oddzielnym pojemniku.

Roślina pieniążek

Pieniążek (fot.David Vazquez / Unsplash)

Monstera deliciosa

Monstera (fot. Kendal James / Unsplash) 

Szybka monstera

Łatwość uprawy, szybkie rozrastanie się i błyszczące, duże, ponacinane liście to charakterystyczne znaki monstery.

Najłatwiej dostępna i osiągająca nawet ponad 2 metry wysokości jest monstera dziurawa (monstera deliciosa). Dobrze znosi różne warunki, jednak najlepiej rośnie postawiona na ziemi lub niewysokim kwietniku w półcieniu. Źle reaguje natomiast na stanowiska w całkowitym cieniu – przy zbyt małej ekspozycji na światło słoneczne jej liście nie będą tworzyć dekoracyjnych dziur.

Ponieważ monstera jest pnączem, wymaga podpory, na przykład pala ogrodniczego owiniętego matą kokosową, dopasowanego wysokością do wielkości rośliny. Doskonale nadaje się dla osób, które nie radzą sobie z regularnym podlewaniem – latem wystarczy nawadniać ją raz na tydzień, a zimą raz na dwa tygodnie. Jeżeli w pomieszczeniu jest suche powietrze, liście monstery warto co kilka dni zraszać. Raz na jakiś czas można je również oczyścić z kurzu za pomocą delikatnie zwilżonej szmatki.

 

Powracający figowiec

Duże, podłużne i mięsiste liście figowca sprężystego (ficus elastica) przed kilkudziesięcioma laty dekorowały większość polskich domów i mieszkań. Dziś ponownie są popularne i pasują doskonale zwłaszcza do wnętrz w stylu vintage. Roślina ta, chociaż nie ma szczególnych wymagań w kwestii pielęgnacji, potrzebuje sporo przestrzeni. Donicę z odmianami karłowatymi można postawić na parapecie, większe figowce natomiast na podłodze lub niewysokim stoliku czy kwietniku, ponieważ po pewnym czasie mogą osiągnąć nawet powyżej 2 metrów wysokości (konieczne jest dodanie wspornika, na przykład bambusowej łodygi). Idealne będzie dla niego miejsce słoneczne lub w półcieniu.

Wiosną i latem powinno się go podlewać dwa razy w tygodniu niewielką ilością wody (aby ziemia była wilgotna, a nie mokra), a zimą raz na dwa tygodnie. Ponieważ naturalnie występuje w Indiach, nie lubi niskich temperatur – przy temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza może marnieć i gubić liście. Zbyt suche powietrze prowadzi natomiast do obsychania końcówek – z tego względu w sezonie grzewczym zalecane jest zraszanie rośliny co kilka dni.

Figowiec (fot. Kendal James / Unsplash)

Figowiec (fot. Kendal James / Unsplash) 

Delikatna zielistka (fot.fukayamamo/unsplash)

Delikatna zielistka (fot. Fukayamamo/ Unsplash)

Delikatna zielistka

Biało-zielone, podłużne liście zielistki (chlorophytum) są niezwykle fotogeniczne i stanowią ozdobę każdego wnętrza. Zaletą tej rośliny jest również to, że mimo delikatnego wyglądu niezwykle trudno ją zmarnować, a nawet uśmiercić. Dobrze znosi ulokowanie w miejscach zarówno nasłonecznionych, jak i zacienionych. W pełnym słońcu jednak wyraźniejsze stają się jej charakterystyczne jasne paski. Ze względu na zwisające, długie liście doskonale prezentuje się w wiszących kwietnikach czy donicach. Nie jest zbyt wrażliwa na niską temperaturę, dlatego może być uprawiana w miejscach słabo ogrzewanych zimą (wymaga powyżej 7 stopni Celsjusza). W okresie intensywnego wzrostu, czyli od wczesnej wiosny do połowy jesieni, powinna być regularnie podlewana dosyć dużą ilością wody. To doskonały kwiat dla zapominalskich. Krótkotrwałe i niezbyt częste przesuszenie podłoża nie doprowadzi do zwiędnięcia czy wysuszenia rośliny, ale… przyczyni się do wypuszczania nowych pędów i przyspieszy powstawanie delikatnych kwiatostanów.

Patyczak (fot.Spencer/unsplash)

Patyczak (fot.Spencer/ Unsplash) 

Niezniszczalny patyczak

Rhipsalis cassutha, nazywany patyczakiem zwisającym, jest rośliną nietuzinkową i przyciągającą wzrok. Chociaż w polskich domach gości stosunkowo rzadko, z jego uprawą poradzą sobie również początkujący ogrodnicy. Jak dbać o ten nietypowy sukulent o nagich, podłużnych i walcowatych w przekroju pędach? Ponieważ jest rośliną zwisającą, lubiącą rozproszone promienie słoneczne, najlepiej postawić go na półce blisko okna lub powiesić w makramowym kwietniku czy wiszącej donicy w pewnym oddaleniu od źródła światła naturalnego. Nie wymaga częstego podlewania – wystarczy raz na tydzień wiosną i latem, raz na dwa tygodnie jesienią i zimą, a nawet dobrze znosi przejściowe okresy niedoboru wody. Chcąc uzyskać szybko duże ilości nowych pędów i korzeni powietrznych, warto ją delikatnie zraszać. Nawet niewprawny ogrodnik jest w stanie ją rozmnożyć – wystarczy odłamać pęd z widocznymi korzeniami powietrznymi i posadzić go w nowej donicy z ziemią dla sukulentów.

 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk