Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie z Restaurant week, Art sushi w Warszawie - polędwica na niebieskim talerzu (fot. materiały prasowe)

Restaurant Week po raz piąty – zapraszamy do stołu!

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Ponad 40 miast z całej Polski, najlepsi szefowie kuchni i trzydaniowe menu – w ramach festiwalu Restaurant Week będziecie mogli spróbować wybornych dań bez nadwyrężania portfela.

Opublikowano: 22 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Rusza jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week, w którym biorą udział najlepsze restauracje w kraju. Tym razem organizatorzy namawiają do wspólnego biesiadowania przy stole pod hasłem #KochajJedzenie; celem jest promocja działań zero waste. W zeszłym roku festiwal cieszył się ogromną popularnością – wzięły w nim udział 93 tysiące osób z całej Polski. Tegoroczna edycja jest kontynuacją kampanii społecznej #SzanujJedzenie. W ten sposób organizatorzy mają nadzieję przekonać swoich gości do dojrzałej miłości względem jedzenia. Jak podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator: „Zachęcamy do […] miłości opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzeniem odpowiada bowiem za nawet jedną trzecią problemów klimatycznych świata”.

Restaurant Week - podpowiadamy, gdzie warto się udać na obiad (fot. materiały prasowe)

Każda restauracja opracuje swoje zestawy, oparte na wysokiej jakości składnikach

Uczta bez marnowania

Najlepsi szefowie kuchni przygotują specjalne menu składające się z trzech dań – każda restauracja opracuje swoje zestawy, oparte na wysokiej jakości składnikach. Niezależnie od wyboru miejsca cena całego menu wynosi 49 złotych za osobę. Przed przybyciem do restauracji konieczne jest zarezerwowanie stolika online oraz wybranie jednego z dwóch proponowanych zestawów. Dzięki temu szefowie kuchni będą wiedzieć, jak wiele osób ich odwiedzi, i odpowiednio zaplanują zakupy. W ten sposób nic się nie zmarnuje.

Zgodnie z festiwalową tradycją wydarzeniu towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym do wygrania jest rejs polskimi liniami LOT do Włoch, gdzie zwycięzca zatrzyma się w Casa Maria Luigia Massimo Bottury, a uroczystą kolację zje w Osterii Francescanie, jednej z najlepszych restauracji świata. Z kolei w konkursie recenzenckim na laureata czeka lot do egzotycznych Indii. Zainteresowani konkursami wszystkie instrukcje znajdą na festiwalowych stolikach.

Restaurant Week - podpowiadamy, gdzie warto zjeść (fot. materiały prasowe)

Gdzie zjeść?

W każdym regionie Polski znajdziecie przynajmniej kilka restauracji, które wezmą udział w tegorocznej edycji festiwalu. W Bistro Durum w Krakowie miłośnicy włoskich smaków będą mieli okazję skosztować na przykład ravioli z twarogiem doprawionym chrzanem lub linguine z romanesco i migdałami. Z kolei poznańskie Papavero zaprasza gości na krem z brukwi z dodatkiem oliwy truflowej oraz słynną kaczkę faszerowaną modrą kapustą, doprawioną śliwką i porzeczkami. Z kolei na miłośników bezmięsnych dań będzie czekać risotto dyniowe pod czarnym tiulem. Równie obiecująca wydaje się karta Rest. Baczewskich w Warszawie, gdzie zostaną podane wytrawne ogony wołowe z łazankami oraz pstrąg różowy na sosie malinowym. Podczas Restaurant Week na spragnionych nowych smaków czekają nie tylko restauracje, ale również bary, kawiarnie oraz lokale oferujące szybkie i smaczne jedzenie, czyli quick food. Niezależnie od tego, na które z nich się zdecydujecie, z pewnością czeka was niezwykła podróż ze smakami z całego świata.

Restaurant Week - przykładowe menu w Dar Mounia (fot. materiały prasowe)

Zanim jednak wybierzecie się do restauracji na prawdziwą ucztę dla zmysłów, przeczytajcie siedem podstawowych zasad każdego smakosza:

  1. Szanuj – przechowuj świadomie i mądrze.
  2. Dbaj każdego dnia – rozsądnie planuj posiłki.
  3. Zdobywaj z sercem – kupuj mniej i częściej.
  4. Nie wyrzucaj – zamrażaj, susz, rób koktajle.
  5. Dziel się – z bliskimi i potrzebującymi.
  6. Zabieraj do domu – nie zostawiaj resztek w restauracji.
  7. Nie marnuj – uczęszczaj na festiwale z wcześniejszym wyborem menu.

Rezerwacji możecie dokonać za pośrednictwem strony internetowej >>

Festiwal Restaurant Week potrwa od 16 do 31 października 2019 roku i obejmie ponad 40 miast z całego kraju, w tym Warszawę, Łódź, Kraków, Wrocław, Toruń, Poznań, Białystok.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka