Psiarzom nie trzeba pewnie tłumaczyć, że żywienie czworonogów jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych i budzących emocji tematów. W końcu każdy stara się żywić swojego psa najlepiej, jak potrafi – zapewniać mu zbilansowane i smaczne posiłki, które dodadzą energii i sprawią, że będzie okazem zdrowia. Wiele sklepowych karm nie spełnia niestety oczekiwań – zawarte w nich przetworzone produkty często nie są wartościowe, a czasem mogą nawet szkodzić naszym pupilom. Co zrobić, aby przenieść relację z psem na jeszcze wyższy poziom? Zacząć dla niego gotować!

Psotrawy. Zdrowe i smaczne posiłki dla pupila
Choć czasem bywają niesforne, robimy wszystko, by było im z nami jak najlepiej. Oto proste pomysły na psotrawy – dania, które sprawią, że wasze czworonogi pokochają was jeszcze bardziej.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Paulina Czyżewska

Warto korzystać z merytorycznych opracowań, sprawdzonych przepisów czy konsultacji ze specjalistami
Podając swojemu czworonożnemu przyjacielowi posiłek przygotowany samodzielnie i z sercem, a w dodatku przyprawiony wiedzą na temat zdrowego żywienia zwierząt, można wpłynąć zarówno na jego kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Ale jak nie zaszkodzić psu, który jest karmiony domowymi posiłkami? Warto korzystać z merytorycznych opracowań, sprawdzonych przepisów czy konsultacji ze specjalistami. Z pomocą przybywają tu Olga Lasek, Aleksandra Więcławska i Piotr Wawrysiuk – autorzy książki poświęconej żywieniu psów. „Psi bufet” to zbiór przepisów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla każdego pupila. Znajdziecie tu między innymi proste pomysły na psotrawy – dania główne opracowane tak, aby każdego dnia wasi czworonożni przyjaciele otrzymywali to, czego najbardziej potrzebują. Nie brakuje też psiesmaków, którymi wzbogacicie dietę pupila naturalnymi przekąskami, czy psiecjałów – przegryzek na wyjątkowe okazje.

Gotowanie dla psa wcale nie musi być trudne – wystarczy miłość do zwierzaka, kreatywność i odrobina zaangażowania
Jeśli wasz pies uwielbia długie zabawy i jest wyjątkowo aktywny, zapewnijcie mu odpowiednią dawkę energii i ugotujcie wysokokaloryczne danie z wołowiny z dodatkiem sardynek. Psiemu seniorowi na deser zaproponujcie galaretkę z kurzych łapek, która wspomaga stawy, a pupilowi alergikowi – połączenie banana i mięsa z królika. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną karmę. Gwarantujemy, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo przepisów jest ponad 60. Gotowanie dla psa wcale nie musi być trudne – wystarczy miłość do zwierzaka, kreatywność i odrobina zaangażowania. W końcu każdy zasługuje na kulinarne przyjemności. Pamiętajcie – żywienie psa wpływa na jego kondycję, prezencję, zachowanie oraz zdrowie. Jeśli chcecie, aby wasz przyjaciel jeszcze częściej merdał ogonem i był wam wdzięczny za okazaną troskę, koniecznie zainspirujcie się „Psim bufetem”. Nie pożałujecie.
Przepisy:

Gęś z buraczkami
Gęś pieczona z buraczkami w towarzystwie ziemniaków i bukietu warzyw – czy to potrwa z menu wykwintnej restauracji? Nie, to propozycja psotrawy dla twojego psa! Podczas pieczenia ślinka pocieknie chyba nie tylko jemu... A zresztą – wystarczy zrezygnować z suplementów, zamiast nich dodac trochę soli, pieprzu oraz ulubionych ziół i... gęś z buraczkami zrobi furorę na niejednym rodzinnym obiedzie.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 80 g marchewki
- 70 g dyni
- 60 g korzenia pietruszki
- 60 g buraka
- 60 g cukinii
- 200 g mięsa z tuszki gęsi
- 100 g serc z indyka
- 50 g wątróbki z indyka
- 10 g oleju rzepakowego
- 8 g dodatku mineralno-witaminowego
- 1 kapsułka wapń+ D3
- 1 g alg morskich
Przygotowanie
Obierz wszystie warzywa oprócz cukinii. Każde pokrój na kawałki podobnej wielkości. Cukinię także pokrój na kawałki i lekko posól. Tak samo pokrój mięso i podroby.
W żaroodpornym naczyniu ułóż obok siebie warzywa i mięso. Wszystko skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z teromoobiegiem. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu do temperatury pokojowej posyp mieszanką suplementów. Jeśli masz pewność, że twoj pies zje wszystkie składniki psotrawy, podaj mu je odobno, ładnie ułożone w misce. Gdy jednak podejrzewasz, że wybierze mięso, a resztę zostawi, rozgnieć wszystkie składniki przed podaniem i dokładnie wymieszaj. Uwaga – to danie zawiera ziemniaki, więc nie możesz przechowywać go w lodówce. Pies musi je zjeść świeże, w ciągu jednego dnia.

Gulasz wołowy z kaszą
To solidne, konkretne jedzenie dla amatorów mięsnych dań. Niejeden fan gulaszu skusiłby się na ten przepis – dlatego gdy będziesz gotować go dla psa, uważaj by nie zniknął cały w żołądkach dwunożnych domowników... Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by z tych samych składników ugotować też garnek gulaszu dla rodziny i znajomych – zrezygnuj z podrobów, zamiast suplementów dodaj ulubione przyprawy i voilà!
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 100 g serc wołowych
- 40 g wątroby wołowej
- 100 g suchej kaszy pęczak
- 100 g ziemniaków
- 60 g marchewki
- 70 g cukinii
- 60 g jabłka
- 50 g ogórka
- 10 g oleju rzepakowego
- 8 g dodatku mineralno-witaminowego
- 1 kapsułka wapń+ D3
- 1 g alg morskich
- szypta soli kuchennej jodowanej
Przygotowanie
Mięso i podroby pokrój w sporej wielkości kostkę. Włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem na małym ogniu.
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się mięsa. W sumie duś około 20 minut. Nieobraną cuknię pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu ze szczyptą soli i duś jueszcze przez około 10 minut.
Kaszę ugotuj w osobnym garnku (bez dodatku soli).
Obierz jabłko i ogórek, z jabłka wytnij gniazdo nasienne. Pokrój i dorzuć do psotrawy pod sam koniec gotowania.
Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, zakończ gotowanie. Wszystko połączz z kaszą, poczekaj aż ostygnie do temperatury pokojowej, i wymieszaj z olejem oraz dodatkami paszowymi. Ze względu na dodatek ziemniaków nie przechowuj tej psotrawy w lodówce – podaj ją na świeżo.

Torcik buraczkowy z kurczakiem
Pożywny, piękny, aromatyczny i pyszny – taki właśnie jesy ten torcik. To co, skusicie się? Okazja na pewno się znajdzie!
Składaniki:
- 70 g buraka
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajo w rozmiarze M (ok. 60 g)
- 4 g oleju rzepakowego
- 3 g alg morskich
- 50 g piersi z kurczaka
- 50 g serc z kurczaka
- 50 g dyni
- 50 g mrożonego zielonego groszku
- ok. 1/2 łyżeczki świeżej natki pietruszki (3 g)
- 5 g kiełków pszenicy
Przygotowanie:
Surowy burak zetrzyj na grubej tarce, a następnie zblenduj, połącz z mąką pszenną, dodaj jajoo, olej oraz algi. Uformuj dwa równej wielkości krażki iu upiecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Mięso i podroby umyj i osusz, a następnie umieść w dwóch osobnych garnkach, dolej odrobinę wody i duś przez 15 minut.
Dynię pokrojoną w kostkę i groszek gotuj przez 15-20 minut. Mięso i serca zmiel osobno, a warzywa – osobno groszek i osobno dynię – zblenduj na jednolite masy.
W formie układaj kolejno składniki: wypieczony krążek z ciasta, następnie mięso oraz warstwa groszku, potem drugi krążek, następnie serca oraz warstwa z dyni. Wierzch udekoruj pietruszką i kiełkami.
Przeczytaj również:
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Ludzie i inspiracje
Co mówi pies? Jak prawidłowo interpretować psi język
Bywają niesforne i nieposłuszne. Raz je wychwalamy, raz narzekamy na nie. Jednak czy potrafimy także słuchać naszych psiaków? O tym rozmawiamy z Piotrem i Zofią, behawiorystami, którzy o psach wiedzą (prawie) wszystko.
- Zdrowie i rozsądek
Pies na stres
Psiarzom tego zjawiska tłumaczyć nie trzeba. Nawet krótki kontakt z psem pomaga pozbyć się napięcia, wycisza, odstresowuje. Dlaczego tak się dzieje?
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Ludzie i inspiracje
Co mówi pies? Jak prawidłowo interpretować psi język
Bywają niesforne i nieposłuszne. Raz je wychwalamy, raz narzekamy na nie. Jednak czy potrafimy także słuchać naszych psiaków? O tym rozmawiamy z Piotrem i Zofią, behawiorystami, którzy o psach wiedzą (prawie) wszystko.
- Zdrowie i rozsądek
Pies na stres
Psiarzom tego zjawiska tłumaczyć nie trzeba. Nawet krótki kontakt z psem pomaga pozbyć się napięcia, wycisza, odstresowuje. Dlaczego tak się dzieje?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?