Kukbuk
Kukbuk
Książka „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” Olgi Lasek, Aleksandry Więcławskiej i Piotra Wawrysiuka. (fot. Paulina Czyżewska)

Psotrawy. Zdrowe i smaczne posiłki dla pupila

Choć czasem bywają niesforne, robimy wszystko, by było im z nami jak najlepiej. Oto proste pomysły na psotrawy – dania, które sprawią, że wasze czworonogi pokochają was jeszcze bardziej.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Paulina Czyżewska

Opublikowano: 21 Grudnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Psiarzom nie trzeba pewnie tłumaczyć, że żywienie czworonogów jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych i budzących emocji tematów. W końcu każdy stara się żywić swojego psa najlepiej, jak potrafi – zapewniać mu zbilansowane i smaczne posiłki, które dodadzą energii i sprawią, że będzie okazem zdrowia. Wiele sklepowych karm nie spełnia niestety oczekiwań – zawarte w nich przetworzone produkty często nie są wartościowe, a czasem mogą nawet szkodzić naszym pupilom. Co zrobić, aby przenieść relację z psem na jeszcze wyższy poziom? Zacząć dla niego gotować!

Książka „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” – przepis na smakołyki dla psa (fot. wyd Znak)

Warto korzystać z merytorycznych opracowań, sprawdzonych przepisów czy konsultacji ze specjalistami

Podając swojemu czworonożnemu przyjacielowi posiłek przygotowany samodzielnie i z sercem, a w dodatku przyprawiony wiedzą na temat zdrowego żywienia zwierząt, można wpłynąć zarówno na jego kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Ale jak nie zaszkodzić psu, który jest karmiony domowymi posiłkami? Warto korzystać z merytorycznych opracowań, sprawdzonych przepisów czy konsultacji ze specjalistami. Z pomocą przybywają tu Olga Lasek, Aleksandra Więcławska i Piotr Wawrysiuk – autorzy książki poświęconej żywieniu psów. „Psi bufet” to zbiór przepisów na zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla każdego pupila. Znajdziecie tu między innymi proste pomysły na psotrawy – dania główne opracowane tak, aby każdego dnia wasi czworonożni przyjaciele otrzymywali to, czego najbardziej potrzebują. Nie brakuje też psiesmaków, którymi wzbogacicie dietę pupila naturalnymi przekąskami, czy psiecjałówprzegryzek na wyjątkowe okazje.

Książka „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” – przepis na bulion (fot. wyd Znak)

Gotowanie dla psa wcale nie musi być trudne – wystarczy miłość do zwierzaka, kreatywność i odrobina zaangażowania

Jeśli wasz pies uwielbia długie zabawy i jest wyjątkowo aktywny, zapewnijcie mu odpowiednią dawkę energii i ugotujcie wysokokaloryczne danie z wołowiny z dodatkiem sardynek. Psiemu seniorowi na deser zaproponujcie galaretkę z kurzych łapek, która wspomaga stawy, a pupilowi alergikowi – połączenie banana i mięsa z królika. Z powodzeniem zastąpi tradycyjną karmę. Gwarantujemy, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo przepisów jest ponad 60. Gotowanie dla psa wcale nie musi być trudne – wystarczy miłość do zwierzaka, kreatywność i odrobina zaangażowania. W końcu każdy zasługuje na kulinarne przyjemności. Pamiętajcie – żywienie psa wpływa na jego kondycję, prezencję, zachowanie oraz zdrowie. Jeśli chcecie, aby wasz przyjaciel jeszcze częściej merdał ogonem i był wam wdzięczny za okazaną troskę, koniecznie zainspirujcie się „Psim bufetem”. Nie pożałujecie.

Przepisy:

Potrawa dla psa z książki „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” (fot. wyd Znak)

Gęś z buraczkami

Gęś pieczona z buraczkami w towarzystwie ziemniaków i bukietu warzyw – czy to potrwa z menu wykwintnej restauracji? Nie, to propozycja psotrawy dla twojego psa! Podczas pieczenia ślinka pocieknie chyba nie tylko jemu... A zresztą – wystarczy zrezygnować z suplementów, zamiast nich dodac trochę soli, pieprzu oraz ulubionych ziół i... gęś z buraczkami zrobi furorę na niejednym rodzinnym obiedzie.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 80 g marchewki
  • 70 g dyni
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 60 g buraka
  • 60 g cukinii
  • 200 g mięsa z tuszki gęsi
  • 100 g serc z indyka
  • 50 g wątróbki z indyka
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 8 g dodatku mineralno-witaminowego
  • 1 kapsułka wapń+ D3
  • 1 g alg morskich

Przygotowanie

Obierz wszystie warzywa oprócz cukinii. Każde pokrój na kawałki podobnej wielkości. Cukinię także pokrój na kawałki i lekko posól. Tak samo pokrój mięso i podroby. 

W żaroodpornym naczyniu ułóż obok siebie warzywa i mięso. Wszystko skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z teromoobiegiem. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu do temperatury pokojowej posyp mieszanką suplementów. Jeśli masz pewność, że twoj pies zje wszystkie składniki psotrawy, podaj mu je odobno, ładnie ułożone w misce. Gdy jednak podejrzewasz, że wybierze mięso, a resztę zostawi, rozgnieć wszystkie składniki przed podaniem i dokładnie wymieszaj. Uwaga – to danie zawiera ziemniaki, więc nie możesz przechowywać go w lodówce. Pies musi je zjeść świeże, w ciągu jednego dnia.

Danie dla psa z książki „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” (fot. wyd Znak)

Gulasz wołowy z kaszą

To solidne, konkretne jedzenie dla amatorów mięsnych dań. Niejeden fan gulaszu skusiłby się na ten przepis – dlatego gdy będziesz gotować go dla psa, uważaj by nie zniknął cały w żołądkach dwunożnych domowników... Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by z tych samych składników ugotować też garnek gulaszu dla rodziny i znajomych – zrezygnuj z podrobów, zamiast suplementów dodaj ulubione przyprawy i voilà!

Składniki:

  • 200 g łopatki wołowej bez kości
  • 100 g serc wołowych
  • 40 g wątroby wołowej
  • 100 g suchej kaszy pęczak
  • 100 g ziemniaków
  • 60 g marchewki
  • 70 g cukinii
  • 60 g jabłka
  • 50 g ogórka
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 8 g dodatku mineralno-witaminowego
  • 1 kapsułka wapń+ D3
  • 1 g alg morskich
  • szypta soli kuchennej jodowanej

Przygotowanie

Mięso i podroby pokrój w sporej wielkości kostkę. Włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem na małym ogniu.

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się mięsa. W sumie duś około 20 minut. Nieobraną cuknię pokrój w kostkę i dorzuć do gulaszu ze szczyptą soli i duś jueszcze przez około 10 minut. 

Kaszę ugotuj w osobnym garnku (bez dodatku soli).

Obierz jabłko i ogórek, z jabłka wytnij gniazdo nasienne. Pokrój i dorzuć do psotrawy pod sam koniec gotowania.

Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, zakończ gotowanie. Wszystko połączz z kaszą, poczekaj aż ostygnie do temperatury pokojowej, i wymieszaj z olejem oraz dodatkami paszowymi. Ze względu na dodatek ziemniaków nie przechowuj tej psotrawy w lodówce – podaj ją na świeżo.

Tort dla psa z książki „Psi bufet. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa” (fot. wyd Znak)

Torcik buraczkowy z kurczakiem

Pożywny, piękny, aromatyczny i pyszny – taki właśnie jesy ten torcik. To co, skusicie się? Okazja na pewno się znajdzie!

Składaniki:

  • 70 g buraka
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajo w rozmiarze M (ok. 60 g)
  • 4 g oleju rzepakowego
  • 3 g alg morskich
  • 50 g piersi z kurczaka
  • 50 g serc z kurczaka
  • 50 g dyni
  • 50 g mrożonego zielonego groszku
  • ok. 1/2 łyżeczki świeżej natki pietruszki (3 g)
  • 5 g kiełków pszenicy

Przygotowanie:

Surowy burak zetrzyj na grubej tarce, a następnie zblenduj, połącz z mąką pszenną, dodaj jajoo, olej oraz algi. Uformuj dwa równej wielkości krażki iu upiecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Mięso i podroby umyj i osusz, a następnie umieść w dwóch osobnych garnkach, dolej odrobinę wody i duś przez 15 minut.

Dynię pokrojoną w kostkę i groszek gotuj przez 15-20 minut. Mięso i serca zmiel osobno, a warzywa – osobno groszek i osobno dynię – zblenduj na jednolite masy.

W formie układaj kolejno składniki: wypieczony krążek z ciasta, następnie mięso oraz warstwa groszku, potem drugi krążek, następnie serca oraz warstwa z dyni. Wierzch udekoruj pietruszką i kiełkami.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk